 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1971/97
K: 1974/705
T: 14.06.1974
- YABANCI ÖĞRETİM KURUMLARININ TAŞINMAZ MAL EDİNMELERİ YARARLANMA (İNTİFA) HAKKI
ÖZET: 625 sayılı yasanın 20. maddesi, yabancılar tarafından açılan özel öğretim kurumlarının taşınmaz mal mülkiyeti edinmelerini kısıtlamıştır. Bu durumda yararlanma (İntifa) hakkına sahip olmalarına da olanak bulunmadığının kabulü zorunludur. Aksi halde yasa koyucunun amacı ortadan kalkmış olur.
(625 s. Özel Öğretim Kurumları K. m. 20)
Taraflar arasındaki intifa hakkının devir ve tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İSTANBUL 7 nci Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen kararın incelenmesi davalı idare vekili tarafından istenilmiş olmakla Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 20/11/1969 gün ve 7937/6915 sayılı ilamiyle (...625 sayılı Kanunun 20. maddesi ile yabancı öğrenim kurumlarının taşınmaz mal mülkiyeti iktisap edebilmek yetenekleri kısıtlanmıştır.
Yararlanma hakkında mülkiyetin özünü teşkil eden tasarruf yetkisi mezkür hak sahibine intikal etmiştir. Bu kurumların mülkiyet hakkına sahip olmadıkları hallerde kendilerine yararlanma hakkı tanınması sözkonusu olamaz. Aksini düşünmek kanuna karşı hile olur...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece, bazı sebep ve düşüncelerle önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz Eden: davalı idare vekili.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnmeyi kapsayan son hükmün süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 20. maddesi hükmünce bu Kanunun yürürlüğe girdiği günden önce yabancılar tarafından açılmış bulunan özel öğretim kurumlarının binaları genişletilemez, çoğaltılamaz, şubeleri açılamaz ve bu kurumların mevcut binalarının yerine kaim olmak üzere yeniden binalar inşa edilemez, herhangi bir suretle mülk edinilemez veya kiralanamaz. Aynı madde binalarda ihtiyaç halinde yapılacak, tamiratta Milli Eğitim Bakanlığının iznine tabi tutmuştur.
625 sayılı Kanunun yukarıda belirtilen hükümleri hep birlikte gözönünde tutulduğunda, yabancılar tarafından açılan özel Öğretim kurumlarının dava konusu intifa hakkına sahip olmasına yasanın olanak tanımadığının kabulü zorunludur. Aksi halde 625 sayılı Kanunun 20. maddesi ile kanun koyucunun güttüğü amacın ortadan kalkması sonucu doğar.
Bu nedenlerle mahkemece Hukuk Genel Kurulunca .da benimsenen Özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda ve özel daire bozma kararında açıklanan nedenlerle H.U. nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, 14/6/1974 gününde oybirliğiyle karar verildi.