 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1971/452
K: 1972/250
T: 15.04.1972
DAVA : İhbar, kıdem tazminatı ile izin parası ve manevi tazminatın ödenmesine karar verilmesi isteğinden ibarettir.
Mahkeme, isteğin tahsiline karar verilmiştir. Şartlar gerçekleştiği takdirde işçinin işverenden manevi tazminatın istenmesine engel teşkil eden bir kanun hükmü yoktur. Ancak iş akdinin ihbar önellerine uymaksızın bozulması halinde işçi tarafından istenebilecek haklar 931 sayılı Kanunun 13 ve 14. maddelerinde sınırlı olarak belirtilmiştir.
KARAR : Davacı, 10.11.1969 günlü dilekçesinde isteklerini açıkça göstermiş ve burada manevi tazminat da istemiştir. Mahkeme ihbar, kıdem tazminatı ve izin parası ile birlikte manevi tazminatın da tahsiline karar vermiştir. Ancak kararda manevi tazminat verilmesini gerektiren mucip sebepler ve gerekleri açıklanmış değildir. O halde, manevi tazminatın hükmedilmesini gerektiren sebepler davacıdan sorulup tespit edilmek ve gerektiğinde araştırma yapılıp varılacak sonuca göre bir karar verilmemesi usul ve Yasaya aykırıdır. Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten bozulmasına 14843&4773 sayılı ile 25.3.1971 gününde karar verilip yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda bazı sebep ve düşüncelerle eski hükümde direnmeye karar verilmiştir.
Davacı, ihbar, kıdem tazminatı ve izin parası ile manevi tazminat istemiş, mahkemece, davacının bütün istekleri kabul edilerek, tahsil kararı verilmiştir.
Davacının manevi tazminat isteği hakkında mahkemece gereği gibi araştırma yapılmış değildir. Manevi tazminata hükmedilebilmesi için davacıdan izahat alınmalı ve gerekirse manevi tazminat verilmesini gerektiren mucip sebepler araştırılması ve varılacak sonuca göre, bir karar verilmelidir. Bozma yerinde iken önce hükümde direnilmesi; yasa, usule ve dosya muhtevasına aykırıdır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle davalının temyiz itirazların kabulüne, direnme kararının bozulmasına, gününde bozmada oybirliği sebebinde çoğunlukla 15.4.1972 gününde karar verildi.