 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1970/2-90
K: 1973/891
T: 17.11.1973
ÖZET:İki kardeşin de derneğe üye oldukları anlaşılmasına göre annelerinin ölümü halinde, dernek tüzüğünün sağladığı yardımdan her iki üyeninde yararlanması gerekir. Bu, onların üyelik sıfatlarına bağlı haklarının doğal sonucudur.
((Pet. Of. Yar. Der. Tüz. m. 42)
Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 6. Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 11/9/1967 gün ve 52/688 sayılı hükmün incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 25/10/1968 gün ve 5877/6164 sayılı ilamiyle bozulmasına karar verilip yerine geri çevrilmekle, yeniden yargılama sonunda; önceki 26 hükmün usule ve kanuna uygun görüldüğünden bahisle direnmeye karar verilmiştir.
Temyiz eden: davalı Dernek vekili Avukat M. G.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnmeyi kapsayan son hükmün süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Dernek Tüzüğünün 42 inci maddesi ölüm yardımını öngörmektedir. Tüzüğe göre iki kardeşin aynı zamanda derneğe üye olmalarına olanak verilmiş, annelerinin ölümü halinde ölüm yardımının üye olan kardeşlerden sadece birine yapılacağını öngören veya yorum yoluyla bu sonucun kabulünü gerektiren bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Davacı derneğin üyesi bulunduğuna göre, tüzüğün sağladığı yardımlardan yararlanması onun üyelik sıfatına bağlı haklarının doğal bir sonucudur. Nitekim dernek tüzüğü, olması gereken bu esası yeni bir değişiklikle benimsemiş bulunmaktadır. Dernek tarafından tüzükteki değişiklikten önceki olaylarda fiilen kardeşlerden sadece birine ölüm yardımının yapılmış olması, az önce belirtilen hukuki esası reddetmeye yeterli bir gerekçe olamaz. Bu nedenlerle usul ve yasaya uygun olan direnme kararının onanması gerekir.
Sonuç: Temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan direnme kararının onanmasına ve dökümü aşağıda yazılı (3400) kuruş ilam harcının temyiz alınmasına 17/11/1973 gününde oyçokluğuyla karar verildi.