 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1969/592
K: 1974/368
T: 10.04.1974
DAVA : Davacı olay tarihinde Orman İdaresinde Yol Çavuşu olarak görevli bulunan davalının yanında çalışan işçiler için kendi nam ve hesabına satın aldığı ekmek paralarından ödenmeyen (496,50) liranın alınmasını istemiş, davalı verdiği karşılıkta davacının fırınından ekmek almadığını ve böyle bir borcu bulunmadığını bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, satışın veresiye yapıldığı, borcun miktarına göre davacı Tarafından yazılı delille ispatı gerektiği ve davacının yazılı delili bulunmadığından ancak karşı tarafa yemin teklif etme hakkı olduğu hatırlatılmasına rağmen davalıya yemin teklif etmiyeceğini bildirdiği açıklanarak dava reddolunmuş, davacının temyizi üzerine özel daire kararı, (hadisede, mahiyeti itibariyle Usulün 293. maddesini 4. bendi gereğince tanık dinlenip dinlenmiyeceği göstereceği tanıklar dinlenmek ve sonucu dairesinde karar verilmek icap eder.) gerekçesiyle bozulmuş; mahkeme önceki kararında direnmiştir.
Temyiz Eden: Davacı.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnmeyi kapsayan son hükmün süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : H.U.M.K.nun 293. maddenin 4. bendi gereğince (Halin icabına ve iki tarafın vaziyetine nazaran senede rapdı müteamel olmayan muamelelerde) tanık dinlenebilir.
Bu hükmün sonucu olarak, bir belgede, halin gereklerine, tarafların durumlarına göre herhangi bir hukuki işlemin devamlı olarak senede bağlanmamasının adet haline gelmesi ve bu hususun zaman içinde herkesçe uyulmak suretiyle kararlı bir nitelik kazanmış bulunması ve aynı zamanda kamu oyu tarafından da belirtilen teamüle inanılmış olması takdirinde tanık dinlenebilir. Bu nedenlerle Mahkemece, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulup Usulün 293/4. maddesi açısından olayda tanık dinlenip dinlenemiyeceği incelenerek varılacak sonuca göre işlem yapılıp karar verilmek gerekirken eksik incelemeye dayanan önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenlerle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacının temyiz itirazlarının kabulüyle direnme kararının yukarıda gösterilen nedenlerle H.U.M.K.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASNA, 10/4/1974 gününde bozmada oybirliği nedeninde çoğunlukla karar verildi.