 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1970/7068
K: 1970/11985
T: 06.11.1970
DAVA : Davacı avukatı, davalıya ait işyerinde sendika baştemsilcisi olarak çalışan müvekkilinin sendikal faaliyetlerde bulunması sebebile işverence iş akitinin bozulduğunu, ödenmesi gereken ihbar tazminatile 274 sayılı Sendikalar Kanununun 13. müddesi gereğince bir yıllık ücret tutarı tazminatlarının ödenmediğini ileri sürerek, alınan tazminatın takdiri tazminatla birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Sabit görülmeyen davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDEN : Davacı Avukatı
DURUŞMA İSTEYEN : Davalı Avukatı
Dosya incelenerek temyiz isteğinin süresinde ve işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 20.10.1970 salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü temyiz eden davalı adına kimse gelmedi. Duruşma isteyen davalı adına Avukatı geldi. Gelmeyen yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan Avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek bırakılan, günde dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR: Davalı vekilinin 26.11.1969 tarihinde feshin haklı olduğunu ispat konusuna dayanıp mahkemeye sunmuş olduğu 5.9.1968 tarihli belgede davacının işyerinde kavga ve ayrıca işverene hakaret eylemekten dolayı 5.9.1968 gününde işine son verildiği yönü belirtilmiştir. Demek oluyor ki fesih sebebi, hasren davacının işyerinde kavga ve işverene hakaret eylemesinden ibarettir. Şu duruma göre işverenin iş sözleşmesini feshederken fesihten önce mevcut bir başka nedene bu arada mesela "devamsızlık" nedenine dayandığı söylenemez. Öbür yandan, fesih bildirimi belirli bir sebebe dayanmış olmalıdır. Bir başka söyleyişle fesihte dayanılmamış bir sebep çevresinde geçerli bildirimsiz fesihten söz edilemez.
Mahkemece, bu yönler üzerinde durulmaksızın ve aksinin öngörülmesi durumunda bunun sebepleri gösterilmeksizin, fesih konusu edilmeyen "devamsızlık" sebebine dayanılarak davanın reddi cihetine gidilmesi, usule ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA bozmanın niteliğine göre sair yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, şimdilik incelenmesine yer olmadığına, oybirliğiyle karar verildi.