 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1970/4065
K: 1970/7435
T: 15.06.1970
DAVA : Davacı avukatı, müvekkili sendikanın üyesi olan ve davalı Migros T.A.Ş. İşyerinde çalışan Mithat Kerim'in davalı Migros Şirketiyle değer davalı Tez Büro-İş Sendikası aralarında aktedilen toplu iş sözleşmesinden yararlanmak için yazılı bir için yazılı bir müracaatı olmadığı ve bu toplu sözleşmenin bazı formalite noksanlıklarından dolayı iptal edildiği halde, sözleşme gereğince aylık ücretlere ve yemek ücretlerine yapılan zammın uygulanacağını işverenin bildirmesine ve şu hale göre davalı işveren sözleşme dışı işyerinde çalışan işçilere ve müvekkili işçiye de bir zam yapmış olmasına rağmen, müvekkilinin ücretinden 13. lira kesinti yapıldığını ileri sürerek, bu paranın davalılara ödetilmesini istemiştir. Sabit olan dava uyarınca gerçekleşen 13 liranın davalılardan müteselsilen alınarak davacıya ödenmesine karar verilmiştir.
Temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşılmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Toplu iş sözleşmesi yapmak yetkisini alan sendika ile davalı işveren arasında aktedilen toplu iş sözleşmesi yürürlüktedir. Karşı sendikanın iptal davası açması toplu iş sözleşmesinin yürürlükten kakmasını gerektirmez. Nitekim, iptal davası reddedilmiştir. İptal davasının görülmesi sırasında davalı işvereni toplu iş sözleşmesini uygulamaya devam edeceğini bildirmesi de, işçiler arasında husule gelen tereddüdü izale mahsadına matuf olup sözleşmenin hizmet akti haline dönüştüğünü göstermez. Bu itibarla davacının bu yöne ilişkin iddiası yerinde değildir. Ancak davalı işveren, yazılı başvurması olmadan davacıya anılan toplu iş sözleşmesinde yazılı hak ve menfaatlerden yararlandırması ve karşılığında ayda 650 kuruş dayanışma aidatını kesmesi doğru değildir.
Ne varki davalının bu hatalı davranışına rağmen davacının mamelekinde bir azalma olmamış, aksine 650 kuruş aylık dayanışma aidatına mukabil aylık ücretine 9 lira tutarında bir zam yapılmıştır. Bu durumda davacının işbu davayı açmakta hukuki yarar yoktur. o halde dava reddedilmelidir.
Mahkemenin bu maddi ve hukuki esası gözönünde tutmaksızın yazılı sebep ve düşüncelerle toplu iş sözleşmesinin yürürlükten kalktığı ve toplu iş sözleşmesinde öngörülen paraların artık hizmet aktiyle sağlanması gerekeceği sonucunun doğuracak biçimde dayanışma aidatının davalıdan tahsiline karar vermesi usul ve yasaya aykırıdır.
KARAR : Temyiz edilen kararın gösterilen sebepten BOZULMASINA, 15.6.1970 gününde oybirliğiyle karar verildi.