 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1967/8394
K: 1967/7379
T: 07.09.1967
DAVA : Davanın konusu, davacı işçinin, hukuki statüsü bakımından işçi sendikasına üye olabileceği ve binnetice toplu iş sözleşmesinden faydalandırılması gerektiği yönlerinin tesbiti isteğinden ibarettir.
Mahkeme, 274 sayılı kanundan doğan uyuşmazlıkların, bu kanunda açık bir hükmün bulunması halinde iş mahkemelerince sözümlenebileceği gerekçesine dayanarak, dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar vermiştir.
Buna karşı davacı taraf, mahkeme kararının kanun ve usul hükümlerine aykırı olduğunu ileri sürmüştür.
KARAR : Gerçekten dava, hukuki nitelikçe, toplu iş sözleşmesinden faydalandırılmayı hedef tutan bir davadır. TİS, niteliği bakımından bir iş aktidir. 5521 sayılı kanunun 1 nci maddesi iş aktinden veya İş Kanununa dayanan her türlü davalardan doğan hukuk uyuşmazlıklarının iş mahkemelerinde çözümlenmesi gerektiği hakkında bir hüküm koymuştur. İş aktinden doğan bir davanın iş mahkemesinden ayrı bir mercide görülmesi, 5521 sayılı kanunun temel ilkesine uygun olmamak gerekir.
Öte yandan 274 sayılı kanun, aslında İş Kanununun özelliği bulunan bir bölümünden ibarettir. İş Mahkemeleri, iş hukukuyla ilgili uyuşmazlıkların bu konuda özel bilgiye sahip mahkemelerde görülmesi amacıyla kurulmuştur. İş mahkemelerinin görev alanını çizen 5521 sayılı iş mahkemeleri kanununun düzenlenmesi sırasında 274 sayılı kanunun yürürlüğe girmemiş bulunması, nitelikçe o kanunun 1 nci maddesinde söz konusu edilen yönlerden farksız olan uyuşmazlıkların, iş mahkemelerinina görevi dışında kalacağı anlamına gelmez. Zira, bir kanunun amacına göre yorumlanması zorunluğu, maddi hukuk için olduğu kadar şekli hukuk bakımından da temel bir kuraldır. 274 sayılı kanunun ilgili maddeleri ile tümünden çıkan anlam da bu çeşit uyuşmazlıkların çözüm yerinin iş mahkemeleri olduğu yolundadır.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olayların gözönünde tutulmaması isabetsiz ve dolayısiyle davanın bu yönleri hedef tutan temyiz itirazları yerindedir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, şimdilik diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, oybirliğiyle karar verildi.