 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1967/7911
K: 1967/9491
T: 13.10.1967
KARAR: Davacı, teşvik ikramiyesinin tahsilini istemiştir. Davalı, teşvik ikramiyesinin verilebilmesi için davacının 15 yıllık çalışma kıdemine malik olması gerektiğini, halbuki davacının 10 yıllık işçi iken iş sözleşmesinin 3008 sayılı İş Kanununun 16 ncı maddesi uyarınca haklı sebeple bozulduğunu, eski işine alınan davacının bu tarihten sonra yaptığı çalışma süresinin eski çalışma kıdemine eklenemeyeceğini ileri sürerek isteğin reddini savunmuştur.
Mahkeme, savunmayı kabul ederek isteği reddetmiştir. Kararı davacı temyiz etmiştir.
Dosyadaki belge ve bilgilerden anlaşıldığı üzere 24.11.1951 tarihinde işyerine giren davacı 1961 yılının Ağustos ayında işlediği iddia edilen hükümetin manevi şahsiyetini tahkir suçundan tevkif edilmiş ise de, bilahare kanuni izin verilmemesi sebebiyle hakkında kovuşturma düşmüş ve kendisi de tahliye edilmiştir. Davalı İdare, davacının işyerine ardı ardına iki gün gelmediğinden söz ederek iş sözleşmesini anılan kanunun 16 ncı maddesine göre bozmuştur.
Ancak, İş Kanununun 16 ncı maddesinin E fıkrasında "İşçinin işverenden izin almaksızın veya meşru bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki gün gelmemesi halinde" iş sözleşmesinin haklı sebeple bozulacağı bildirilmiştir Halbuki işçi sonradan kovuşturması düşecek bir suçtan ötürü tutuklanması sebebiyle işyerine gelmemiştir. Bu durumda işverenin, işçinin, işyerine gelmemesi sebebini araştııp adli kovuşturma sonucunu beklemesi ve bu suretle ardı ardına iki gün gelmemesinin meşru bir sebebe dayanıp dayanmadığını incelemesi gerekirdi. İşverenin açıklanan biçimde iyi niyetini göstermeden sadece işine ardı ardına iki gün gelmediği gerçekçesiyle davacıyı işinden çıkarmasını haklı görmeye imkan yoktur. Nitekim davalı idare tahliyeden sonra hatasını anlayarak davacıyı 2.1.1961 tarihinde eski işine almıştır.
O halde, davacının iş sözleşmesinin haklı sebebe dayanarak bozulmadığı başka bir deyimle iş sözleşmesi hiç bozulmamış gibi düşünülerek eski ve yeni çalışma kıdemleri birleştirildikten sonra teşvik ikramiyesinin verilmesi için gerekli 15 yıllık çalışma kıdeminin gerçekleştiğinin kabul edilerek isteğin hüküm altına alınması gerekir.
Mahkemenin bu yönleri gözönünde tutmaksızın ve iş sözleşmesinin haklı sebeple bozulduğu sebebine dayanarak davayı reddetmesi usule ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen kararın gösterilen sebepten BOZULMASINA, 13.10.1967 gününde karar verildi.