 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1967/7362
K: 1967/8977
T: 29.09.1967
DAVA VE KARAR : Uyuşmazlık hizmet aktinden doğmuştur. Bu yön, Başkanlar Kurulu Kararından da açık ve seçik olarak anlaşılmaktadır.
Yeni yürürlüğe giren 931 Sayılı İş Kanunun, İşçinin tanımına (tarifine) yeni bir biçim vermiş ve "fikir işçisi - beden işçisi" ayrımını ortadan kaldırarak fikren çalışanları da bu tanımın içine almıştır. Buna göre bir kimsenin işçi sayılabilmesi için göz önüne alınacak husus o kişinin işyerine hizmet aktiyle bağlı kamu görevlilerinin işyerinden doğup doğmadığıdır. Statü hukukuna bağlı kamu görevlilerinin işyerine hizmet aktiyle bağlı bulundukları söz konusu olmadığı için - bugün dahi işçi sayılamayacakları şüphesizdir. Bütün bu söylenenler anılan Kanunun hazırlık çalışmalarına ilişkin ve Kanunun destekleri niteliğinde bulunan belgelerle de doğrulanmaktadır. Şu duruma göre davacının İş Kanunu kapsamına giren bir (işçi) olarak kabulü zorunludur.
Öte yandan 5521 sayılı "İş Mahkemeleri Kanunun"un 1. maddesi hükmüne göre işçi sayılan kimselerle işverenler arasında iş aktinden doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözüm yeri, iş mahkemeleridir. Görevle ilgili hükümlerin önceyi kapsayacakları (makabline şamil olacakları) da söz götürmez.
O halde, 931 Sayılı İş Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra bu çeşit uyuşmazlıklara İş Mahkemelerinin bakmaları gerekir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı hükmün görev yönünden BOZULMASINA, 29.9.1967 tarihinde karar verildi.