 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1967/7201
K: 1967/9000
T: 02.10.1967
DAVA : Uyuşmazlık, toplu iş sözleşmesinde taraf olan işveren sendikası üyelerinden birinin, görüşme safhalarında sendika üyeliği sıfatını taşıdığı halde imzadan önce bu üyelikten çekilmesi takdirinde münakit toplu iş sözleşmesinin hükümleriyle bağlı kalıp kalmayacağı konusuna ilişkindir.
Mahkeme, işveren sendikası üyelerinden birinin imzadan önce üyelikten çekilmiş olmasına göre aktedilen toplu iş sözleşmesi hükümleriyle bağlı tutulamıyacağını karar altına almıştır.
Buna karşı davalı işçi sendikası, mahkeme kararının 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt kanununun 6 ncı maddesi hükmüyle kabul edilen hukuki esasa aykırı olduğunu ileri sürmüştür.
Gerçekten anılan Kanunun 6 ncı maddesi, (Toplu iş sözleşmesinde taraf olan işçi veya işveren teşekkülünün, sözleşmenin yapılması veya sözleşmeye katılması sırasında mensubu bulunduğu işçi veya işverenin o teşekkül ile ilgisinin daha sonra herhangi bir suretle kesilmesi halinde dahi o sözleşme ile bağlı kalacağı) hakkında bir hüküm koymuştur. Görüldüğü üzere, madde metni (Sözleşmenin yapılması sırasında) ibaresi kullanılmak suretiyle formüle edilmiştir. Bu ifade, toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından önceki bütün süreye de şamil olmak gerekir. kanunkoyucu, sözü geçen ibare ile sözleşme müzakerelerinin başlangıcı ile in'ikat ve tarihi arasında vukua gelen çekilme ve ayrılmaları hedef tutmuştur. Öte yandan 275 sayılı kanunun hedeflerinden biri de, toplum sükununun ve toplum düzenin süreklilik şartlarını araştırmaktan ibarettir. Anılan kanunun 6 ncı maddesinin aksi manada tefsiri, bu maksadın gerçekleşmesine engel olur.
Bundan başka (sözleşmenin yapılmasından sonra) şeklinde formüle edilmiş olan hükümet teklifinin mecliste kaldırılarak yerine (yapılması sırasında) ibaresinin konulmuş bulunması da keza az önce açıklanan görüşü doğrulamaktadır. O halde mahkemenin bu hukuki esası gözönünde tutmaksızın yazılı şekilde karar almış olması yasaya aykırıdır ve işçi sendikasının temyiz itirazları bu bakımdan yerindedir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen sebepten BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi.