Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1967/5377
K: 1967/5485
T: 12.06.1967
DAVA VE KARAR: 1- Yapılan soruşturmaya, toplanan delillere ve kararın dayandığı gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde bulunmamaktadır.
2- Dava, hukuki nitelikçe, belli süreli hizmet sözleşmesinin bu süre dolmadan işverence bozulmasından dolayı istenilen tazminata ilişkindir. Şu hale göre Borçlar Kanununun 325 inci maddesinin gözönünde tutulması zorunludur. Anılan madde hükmüne göre, "İş sahibi işi kabulde temerrüd ederse işçi taahhüt ettiği işi ifaya mecbur olmaksızın mukaveledeki ücreti isteyebilir. Şu kadar ki, yapamadığından dolayı tasarruf ettiği yahut diğer bir işle kazandığı veya kazanmaktan kasten feragat eylediği şeyi mahsup ettirmeye mecburdur." Bu hüküm, davalının isteği olup olmadığına bakılmaksızın mahkemece doğrudan doğruya (re'sen) uygulanması gerekir. Zira hakkın doğumuna ilişkin istekler, teknik anlamda def'i olarak nitelendirilemezler.
Bundan başka davacı, mahsup savunmasında bulunamk ve savunmasını isbat etmekle de yükümlü değildir. Tersine, iş sözleşmesinin süresinden önce bozulduğunu iddia eden davacı, bu bozmadan dolayı gerçek zararını ve dolayısıyle, zararından indirme yapılmasını gerektiren bir kazancın olmadığını isbatla yükümlüdür. Davacı bu konuda delil göstermezse davacının iş araması durumunda aynı veya pek yakın şartlarla ne kadar süreyle iş bulabileceği, bu işten kazancının ne olacağı, bu nitelikte iş bulamayacaksa tasarruf ettiği süre içinde herhangi surette kazanç sağlayıp sağlayamayacağı ve sözleşmenin bozulması sonucu yaptığı gider tasarrufu, araştırılmak ve bu konuda bilirkişi düşüncesine başvurmak icap eder. Ancak böyle araştırma sonucunda davacının kazanç sağlaması ve giderlerinden tasarruf yapması ihtimalinin söz konusu olmadığının anlaşılması halindedir ki, sözleşilen süre sonuna kadar geçen devreye ilişkin ücret hüküm altına alınabilir; aksi halde, anılan madde gereğince indirim yapılması gereklidir.
Davacı, avukattır. Sözleşmenin bozulduğu tarihten sözleşilen sürenin bitim tarihine kadar dört buçuk yıllık bir süre vardır. İstanbul gibi bir yerde bir avukatın bu kadar süre içinde hiç bir kazanç sağlıyamaması ve giderlerinden tasarruf yapamaması nedenleri gereği gibi belirtilmeden ve bu konuda hiç değilse bilirkişi incelemesi yapılmadan yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz ve dolayısıyla, bu yönü hedef tutan temyiz itirazları yerindedir.
SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda 2 nci bendde yazlı sebeplerden dolayı davalı yararına BOZULMASINA ve peşin alınan 121.00 lira temyiz harcının istenildiğinde ilgiliye geri verilmesine 12.6.1967 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini