 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1967/2905
K: 1967/3635
T: 25.04.1967
KARAR VE DAVA : Son bozma ilamına uyularak kusur yönünden bilirkişiye inceleme yaptırılmıştır. bilirkişi düzenlediği 23.7.1966 günlü raporu ile sadece kazada yaralanan işçi ahmet tutak ile tahmil ve tahliye işinde çalışan diğer işçilerin birbirlerine nazaran kusurlu olup olmadıkların incelemiş ve kusurun tümümünün Ahmet tutakda bulunduğunu tesbit etmiştir.
Fakat işverenin İş Emniyeti Tüzüğüne göre alması gereken güvenlik tedbirlerini alıp almadığı yönünde bir inceleme yapmamıştır.
Halbuki davacı Kurum, dava dilekçesinde davalı Denizcilik Bankasının hem güvenlik tedbirlerini almamış olmasından, hem çalıştırdığı adamların kusurlu hareketinden sorumlu tutulması gerekeceğini ileri sürmüştür. O halde bilirkişi incelemesi eksiktir. Usulün 284. maddesine göre işverenin kusuru yönünden yeniden bilirkişiye inceleme yaptırmak gerektir.
Mahkemenin bu yönü gözönünde tutmaksızın yetersiz bilirkişi raporuna dayanarak davayı reddetmesi usule ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın dahi gösterilen sebepten davacı yararına BOZULMASINA, 25.4.1967 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.