 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1969/1137
K: 1969/1489
T: 15.05.1969
DAVA : Ant Dergisinin 3 Ekim 1967 tarihli nüshasının 3. sahifesinde sanıklardan Doğan Gün Özgüden imzasıyla yayınlanan (Amerika Kovulmadıkça) başlıklı yazıda: Hükümet başkanının bir kafile ile Sovyet Rusyaya yaptığı ziyaretten söz açılarak Türk kafilesinin bu ziyaret dolayısıyla Sovyetlerle yapılacak ekonomik işbirliğinin ne kadar yararlı olacağını anladıkları, Kıbrıs bağımsızlık görüşünün iki tarafça da benimsendiği, Başbakanının "Türkiye'nin dış politikası ipotek altında değildir" dediği ve Moskova'da Kosigin ile son görüşmeleri için masaya oturduğu halde Milli Savunma Bakanının Ankara'da Amerikan Savunma Bakanı Mc Numara ile aynı masaya oturup nükleer silahlanmaya hız verilmesi yolunda pazarlığa giriştiği, Başbakanın kendi ulusal çıkarlarımızı savunacak bir tutuma sahip olmadığı ileri sürüldükten sonra söz Tumpane şirketindeki grevi durdurmak için hükümetçe alınan karara getirilerek bu kararın eleştirildiği görülmüş ve iktidar partisinin tutarsızlık içinde bulunduğu, Amerikan sömürüsüne maşalık ettiği öne sürülmüştür.
Mahkeme kararında da etrafıyla açıklandığı üzere, hukuki anlamda İktidar partisi ile Hükümet mefhumu tamamiyle birbirlerinden ayrı bulunduğundan Büyük Millet Meclisinde çoğunlukla bulunan ve iktidar partisi denilen siyasi bir partinin politik görüş ve davranışlarına yöneltilen tenkitlerin hukuken hükümete mal edilmesi mümkün olmadığı gibi; Başbakan veya diğer herhangi bir bakanın bazı tutum ve hareketlerinin eleştirilmesinin Türk Ceza Kanununa 159. maddesine göre "Hükümetin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif" suçunu teşkil etmiyeceği de şüphesiz bulunmuştur.
Aynı Derginin 6. sahifesinde yer alan (Grevin ertelenmesi, A.P. için yüz karasıdır) başlıklı yazıda da; Harp - İş Grevinin hükümet kararıyla ertelenmesi ele alınıp eleştirilerek ve ".. Demirel Hükümeti hiçbir bağımsız ülkede görülmemiş bir tutumla kendi vatandaşlarının haklarını değil, Amerikalıların çıkarlarını savunmak kolunu tutarak Harp-İş Grevini bir ay süre ile ertelendi", ".. Demirel hükümeti Tumpane şirketi ve Amerikan silahlı kuvvetlerinin temsilcisi gibi hareket ediyordu. Kendi vatandaşlarını Amerikalılara ezdiriyordu" diye yazılmış ve ayrıca bu meselede Türk-İş'in tutumu da yerildikten sonra yazının "grevi erteleme kararı Türkiye'yi Amerikalılara peşkeş çeken A.P. iktidarı için tarihe geçecek bir utanç vesikasıdır ve Türk İşçisi kendi oylarına karşı işlenen bu ihaneti asla unutmayacaktır" cümlesiyle sona erdiği anlaşılmıştır.
Bu yazıda da T.C.K.'nun 159. maddesinde suç sayılan "Hükümetin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif" maksat ve amacı güdülmediği ve sadece alınmış olan grevi erteleme kararının Türk işçilerinin yararına aykırı olduğunun sertçe bir dille tenkidinden ibaret kaldığı sonucuna varılmış, bu gibi eleştirmelerin demokratik rejimlerde normal karşılanması Demokrasinin icaplarından bulunmuş olmasına, mahkemenin tecelli eden kanat ve takdirine göre Cumhuriyet Savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle beraet hükmünün tebliğnamedeki düşünce gibi onanmasına 15.5.1969 tarihinde oybirliği ile karar verildi.