Tapu Müdürlüklerince Yetki Alaný Dýþýnda Kayýtlý Bulunan Taþýnmazlarla Ýlgili Tapu Ýþlemlerinin Yapýlmasýna Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmelik
Ekleyen: Mehtap Deniz | Tarih: 4-05-2011 | Kategori: Yönetmelik | Not


30 Nisan 2011 CUMARTESÝ
Resmî Gazete
Sayý : 27920

Bay
ýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü)ndan:

TAPU MÜDÜRLÜKLERÝNCE YETKÝ ALANI DIÞINDA KAYITLI BULUNAN TAÞINMAZLARLA ÝLGÝLÝ TAPU ÝÞLEMLERÝNÝN YAPILMASINA ÝLÝÞKÝN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, tapu müdürlükleri tarafýndan kendi yetki alaný dýþýnda kayýtlý bulunan taþýnmazlarla ilgili Genel Müdürlükçe belirlenecek akitli ve akitsiz tapu iþlemlerinin yapýlmasýna iliþkin usul ve esaslarý belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 25/11/2010 tarihli ve 6083 sayýlý Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 9 uncu maddesine göre tapu müdürlükleri tarafýndan kendi yetki alaný dýþýnda kayýtlý bulunan taþýnmazlarla ilgili yapýlacak tapu iþlemlerinin tâbi olacaðý usul ve esaslarý kapsar.

(2) Resmî yazýþma ile yapýlan tapu iþlemlerinde ve tapu iþlemleri öncesinde kadastro müdürlüklerince tescil bildirimi beyannamesi düzenlenmesi gereken iþlemlerde bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 6083 sayýlý Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fýkrasýna dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bilgi Teknolojileri Dairesi Baþkanlýðý: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Bilgi Teknolojileri Dairesi Baþkanlýðýný,

b) Elektronik ortam: Belge ve bilgilerin üzerinde bulunduðu her türlü bilgisayarý, gezgin elektronik araçlarý, bilgi ve iletiþim teknolojisi ürünlerini,

c) Genel Müdürlük: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünü,

ç) Ýstem belgesi: Tescil veya terkin istem belgesini,

d) Kütük: Taþýnmazýn kayýtlý bulunduðu Tapu Kütüðü, Kat Mülkiyeti Kütüðü, Zabýt Kütüðü veya Kat Mülkiyeti Zabýt Kütüðünü,

e) TAKBÝS: Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemini,

f) Tapu Dairesi Baþkanlýðý: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Tapu Dairesi Baþkanlýðýný,

g) Temsilci: Tapu iþlemine taraf olan gerçek ve tüzel kiþilerin kanunî veya iradî temsilcilerini,

ð) Tüzük: 18/5/1994 tarihli ve 94/5623 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan ve 7/6/1994 tarihli ve 21953 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Tapu Sicili Tüzüðünü,

h) Yetki veren tapu müdürlüðü: Talep konusu taþýnmazýn yetki alaný içinde bulunduðu tapu müdürlüðünü,

ý) Yetki verilen tapu müdürlüðü: Talep konusu tapu iþlemini gerçekleþtirecek tapu müdürlüðünü,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Kanunî Yetki, Yetki Alýnmasý ve Yetki Verilmesi Ýþlemleri

Yetki alýnarak tapu iþlemi yapýlmasý

MADDE 5 (1) Tapu müdürlükleri, hak sahibinin talebi üzerine, kendi yetki alaný dýþýnda kayýtlý bulunan taþýnmazlarla ilgili tapu iþlemlerini, taþýnmazýn kayýtlý bulunduðu tapu müdürlüðünden yetki almak ve kanunen bir engel olmadýðýný tespit etmek suretiyle yapmaya yetkilidir.

(2) Tapu iþleminin tamamlanmasý için mevzuat gereði birden fazla kimsenin veya temsilcisinin irade beyanýnda bulunmasý gerekli ise, bunlarýn tamamýnýn imza sýrasýnda yetki verilen tapu müdürlüðünde birlikte hazýr bulunmalarý zorunludur.

Talebin yapýldýðý tapu müdürlüðünce yapýlmasý gereken iþlemler

MADDE 6 (1) Tapu müdürlüðüne, yetki alaný dýþýnda kayýtlý bulunan taþýnmaza yönelik tapu iþlemiyle ilgili talepte bulunulduðunda aþaðýdaki iþlemleri sýrasýyla yapar:

a) Tapu iþleminin taraflarýný ve talebin konusunu açýkça belirtmek suretiyle, tapu iþleminin yapýlmasý için yetkili tapu müdürlüðünden yetki isteyerek, talep konusu taþýnmazýn tapu kayýt örneði ile hak sahibinin belirlenmesi için gereken tescile esas belgelerin resmî yazý ile veya elektronik ortamda gönderilmesini talep eder.

b) Yetki alýndýktan sonra, hak sahibinin belirlenmesi iþlemi Tüzüðün 13 üncü maddesine, tasarruf yetkisinin belirlenmesi iþlemi 14 üncü maddesine göre yapýlýr.

c) Baþvuru istem belgesinde, resmî senette veya istem belgesinde yetki yazýsýnýn tarihi ve sayýsý ile iþlemin yapýlmasýnda kanunen bir engel olmadýðý belirtilir.

Yetki veren tapu müdürlüðünce yapýlmasý gereken iþlemler

MADDE 7 (1) Yetki veren tapu müdürlüðünce aþaðýdaki iþlemler sýrasýyla yapýlýr:

a) Talep konusu iþlemin yapýlmasý için, tescile esas belgelerde yeralan kimlik verileri ile hak sahibinin Merkezi Nüfus Ýdaresi Sistemi (MERNÝS) üzerindeki T. C. Kimlik Numarasýnýn belirlenebiliyor olmasý halinde, yetki isteyen tapu müdürlüðüne resmî yazý ile veya elektronik ortamda yetki verilir. Aksi halde yetki verilmez.

b) Yetki verilen taþýnmazýn kütük sahifesinin beyanlar hanesine, “… iþlemi için tapu müdürlüðüne yetki verildi. Tarih/Giden evrak sayý numarasý” belirtmesi iþlenir.

c) Talep konusu taþýnmazýn bütün takyidatlarýný gösterir tapu kayýt örneði ile kütük sahifesi ve hak sahibinin belirlenmesine yönelik tescile esas belgeleri aslýndan renkli olarak taranmak suretiyle resmî yazýyla veya elektronik ortamda yetki isteyen tapu müdürlüðüne gönderir.

ç) Talep edilen iþlemin neticelenmesi için diðer kamu kurum ve kuruluþlarý ile resmî yazýþma gereken hallerde, bu yazýþmalar yetki veren tapu müdürlüðü tarafýndan yapýlýr.

d) Talep vekâleten yapýlmýþsa, aziller siciline bakýlarak azil durumu da bildirilir. Yetki verildikten sonra azil gelmiþse, azil durumu derhal yetki verilen tapu müdürlüðüne en seri vasýtalar ile (TAKBÝS yoluyla, telefon, e-mail, faks gibi) bildirilir. Ýþlem tamamlanmamýþ ise, yetki verilen tapu müdürlüðü iþlemi reddeder ve reddi yetki veren tapu müdürlüðüne bildirir.

e) Yetki verildikten ve tapu kayýt örneði gönderildikten sonra taþýnmazla ilgili herhangi bir kýsýtlama geldiðinde, durum derhal yetki verilen tapu müdürlüðüne en seri vasýtalar ile (TAKBÝS yoluyla, telefon, e-mail, faks gibi) bildirilir.

1) Kýsýtlama, yetki verilen iþlemin yapýlmasýna engel oluyorsa, yetki verilen tapu müdürlüðü ile en seri vasýtalarla irtibata geçilerek iþlemin tamamlanýp tamamlanmadýðý tespit edilir. Ýþlem tamamlanmamýþ ise, verilen yetki resmî yazý ile iptal edilir ve yetki veren tapu müdürlüðünce kýsýtlama ile ilgili iþlem yapýlýr. Ýþlem tamamlanmýþ ise, kýsýtlama talebi yetki veren tapu müdürlüðünce reddedilir.

2) Kýsýtlama, yetki verilen iþlemin yapýlmasýna engel olmuyorsa, yetki verilen tapu müdürlüðü ile en seri vasýtalarla irtibata geçilerek iþlemin tamamlanýp tamamlanmadýðý tespit edilir. Ýþlem tamamlanmamýþ ise, yetki veren tapu müdürlüðünce kýsýtlama ile ilgili iþlem yapýlarak, kýsýtlama sonrasýnda taraflarýn irade beyaný doðrultusunda iþlem yapýlýr. Ýþlem tamamlanmýþ ise, kýsýtlama talebi yetki veren tapu müdürlüðünce reddedilir.

f) Yetki verildikten ve tapu kayýt örneði gönderildikten sonra, yetki verilen iþlemin sonucu kesin olarak tespit edilip, beyanlar hanesine iþlenen yetki verildiðine dair belirtme terkin edilmeden, yetki verilen iþleme konu taþýnmazla ilgili malikin veya temsilcisinin talebe baðlý iþlemleri yetki veren tapu müdürlüðünce karþýlanmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tapu Harçlarýnýn Tahsili, Ýþlemin Yapýlmasý, Tescil ve Belgelerin Arþivlenmesi

Tapu harçlarý ve döner sermaye bedeli tahsili

MADDE 8 (1) Yetki verilen tapu müdürlüðü talep konusu tapu iþlemiyle ilgili tapu harçlarýnýn ve döner sermaye bedelinin tahsilini saðlamakla yetkili ve sorumludur.

(2) Taraflarýn tapu harcýna esas olmak üzere belirttikleri deðerin, taþýnmazýn emlak vergisi deðerinden az olmamasý gerektiði, aksi halde aradaki farka isabet eden harç miktarýnýn 4/1/1961 tarihli ve 213 sayýlý Vergi Usul Kanununa göre cezalý olarak tahsil edileceði ihtar edilerek, tapu harçlarý taraflarca beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanýr.

Tapu iþleminin tamamlanmasý

MADDE 9 (1) Yetki alýndýktan, hak sahibi ve tasarruf yetkisi belirlendikten ve iþlemin yapýlmasýnda kanunen bir sakýnca olmadýðý tespit edildikten sonra akit yapýlmasýný gerektirmeyen iþlemlerde istem belgesi, akdi gerektiren iþlemlerde resmî senet yetki verilen tapu müdürlüðünce düzenlenir.

(2) Ýstem belgesi veya resmî senet taraflar ve iþlemi gerçekleþtiren tapu görevlilerince imzalanýr, iþlem yevmiye defterine kayýt edilir ve istem belgesi veya resmî senet üzerine, yevmiye tarihi, saati ve dakikasý ile yevmiye numarasý yazýlýr. Taraflara, iþlemin türüne göre, tapu senedi ve/veya ipotek belgesi verilir. Talep vekâleten yapýlmýþsa, istem belgesi veya resmî senet imzalanmadan evvel de azil durumu yetki veren tapu müdürlüðünden resmî yazýyla veya elektronik ortamda sorularak, alýnacak cevaba göre iþlem yapýlýr.

(3) Resmî senet veya istem belgesi ile tapu senedi ve/veya ipotek belgesinin onaylý birer örneði ve iþleme esas diðer belge asýllarý resmî yazý ile veya elektronik ortamda taþýnmazýn kütüðüne þerh, belirtme, terkin veya tescil yapýlmak üzere yetki veren tapu müdürlüðüne gönderilir.

(4) Resmî senet veya istem belgesinin aslý ile diðer belgelerin birer adet onaylý örneði yetki verilen tapu müdürlüðünde Genel Müdürlükçe belirlenecek usul ve esaslara göre arþivlenecektir. Tapu senedi ve/veya ipotek belgesinin yetki verilen müdürlükteki nüshasý hakkýnda, Tüzüðün 103 üncü maddesine göre iþlem yapýlýr.

Þerh, belirtme, terkin veya tescil

MADDE 10 (1) Resmî senet veya istem belgesi ile tapu senedi ve/veya ipotek belgesinin onaylý birer örneði ile iþleme esas diðer belge asýllarýnýn resmî yazý ile veya elektronik ortamda yetki veren tapu müdürlüðüne ulaþmasýndan sonra yetki veren tapu müdürlüðünce taþýnmazýn kütüðüne yetki verilen tapu müdürlüðünün yetki konusu iþlem için kullandýðý yevmiye numarasý ile iþlemin niteliðine göre þerh, belirtme, terkin veya tescil iþlemleri yapýlýr. Yevmiye numarasý, karýþýklýklara sebebiyet verilmemesi için iþlemin yapýldýðý yýl/yevmiye numarasý (2011/30489) þeklinde yazýlýr.

(2) Ýstem belgesinin onaylý örneði ve iþleme esas diðer belge asýllarý yetki veren tapu müdürlüðünde Tüzük hükümlerine göre arþivlenir. Resmî senedin onaylý örneði ise, Genel Müdürlükçe belirlenecek usul ve esaslara göre arþivlenecektir.

(3) Kütüðe þerh, belirtme, terkin veya tescil iþlemi yapýldýktan sonra, kütüðün beyanlar hanesindeki 7 nci maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendine istinaden yapýlan yetki verildiðine dair belirtme yetki verilen tapu müdürlüðünün yetki konusu iþlem için kullandýðý yevmiye numarasý ile Tüzük hükümlerine göre resen terkin edilir.

(4) Þerh, belirtme, terkin veya tescil iþleminin yapýldýðý yetki verilen tapu müdürlüðüne resmî yazý ile veya elektronik ortamda bildirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Ýþlemden vazgeçme, iþlemin yapýlamamasý ve red yetkisi

MADDE 11 (1) Taraflarýn iþlemden vazgeçmesi, iþlemin bir ay süreyle takip edilmemesi veya eksik olan belgelerin bir ay içinde ibraz edilmemesi halinde, verilen yetki iptal edilmiþ sayýlýr ve durum yetki veren tapu müdürlüðüne resmî yazý ile bildirilir. Kütüðün beyanlar hanesindeki belirtme yetkinin iptal edildiðini bildiren resmî yazýnýn tarihi ve sayýsý esas alýnarak Tüzük hükümlerine göre resen terkin edilir.

(2) Talep konusu iþlemin, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayýlý Türk Medenî Kanununun 1016 ncý maddesi ve Tüzüðün 23 üncü maddesine göre yetki verilen tapu müdürlüðünce reddedilmesi üzerine, red kararý kütüðün beyanlar hanesinde belirtme yapýlmak üzere yetki veren tapu müdürlüðüne bildirilir. Red kararýnýn varlýðý, red tarihi ve yevmiye numarasý esas alýnarak kütüðün beyanlar hanesinde belirtilir. Red kararýnýn kesinleþmesi üzerine, verilen yetki iptal edilmiþ sayýlýr ve kütüðün beyanlar hanesindeki yetki verildiðine dair þerh, red tarihi ve yevmiye numarasý ile Tüzük hükümlerine göre resen terkin edilir.

(3) Ýkinci fýkraya göre tapu iþleminin reddedildiði hallerde, red gerekçeleri giderilmeden herhangi bir tapu müdürlüðünde reddin konusu tapu iþlemi yapýlamaz.

(4) Verilen yetkinin iptal edilmiþ sayýldýðý hallerde, iþlemin yeniden talep edilmesi halinde, bir kez daha yetki alýnmasý ve diðer iþlemlerin yapýlmasý zorunludur.

Ýþlemin büyükþehir belediyesi sýnýrlarý dâhilinden talep edilmesi

MADDE 12 (1) Müþterek rehin, taksim ve trampa iþlemleri hariç olmak üzere, büyükþehir belediye sýnýrlarý dâhilinde bulunan taþýnmazlarla ilgili tapu iþlemleri, ayný büyükþehir belediye sýnýrlarýnda bulunan diðer tapu müdürlüklerince yetki alýnmak suretiyle yapýlamaz.

Sorumluluk, bilgi ve belgelerin elektronik ortamda alýnýp verilmesi ve koordine

MADDE 13 (1) Tapu iþleminin yapýlmasýna esas tapu kayýt örneðinin, kýsýtlamalarýn, azil durumunun ve hak sahibinin belirlenmesine esas bilgi ve belgelerin doðru, eksiksiz ve zamanýnda gönderilmesinden ve iþlem neticesinde kütük üzerinde þerh, belirtme, terkin veya tescil yapýlmasýndan yetki veren tapu müdürlüðü görevlileri; hak sahibinin belirlenmesinden, azil durumunun kontrolünden, iþlemin yapýlmasýnda kanunî bir engel bulunmadýðýnýn tespiti ve resmî senet veya istem belgesi düzenlenmesinden ve bunlarýn doðru, eksiksiz ve zamanýnda gönderilmesinden yetki verilen tapu müdürlüðü görevlileri sorumludur.

(2) Elektronik ortamda bilgi ve belge alýnýp verilmesi, bunlarla ilgili güvenlik tedbirleri ve þifre verilmesi iþlemleri Bilgi Teknolojileri Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan yürütülür. Yetki alýnarak tapu iþlemi yapýlmasý iþlemleri ile ilgili tapu müdürlüklerine verilen þifrenin gizliliði ve yenilenmesinin sorumluluðu tapu müdürüne aittir. Bu þifrelerin izinli ya da izinsiz olarak üçüncü kiþiler tarafýndan kullanýlmasý yasaktýr.

(3) Elektronik ortamdaki yazýþmalar mevzuatta belirtilen resmi yazýþma kurallarýna ve güvenlik önlemlerine uyularak yapýlýr. Genel Müdürlüðün e-imza uygulamasýný baþlatmasý ile birlikte, imza yetkisine sahip kiþi yazýyý, güvenli elektronik imzasý ile imzalayabilir.

(4) Yapýlan yazýþmalar ile bilgi ve belgeler elektronik ortamda kaydedilir, dosyalanýr ve ilgili tapu müdürlüðüne iletilir. Gelen bilgi ve belgeler kâðýda dökülerek iþleme alýnabilir.

(5) Bilgi ve belgelerin elektronik ortamda gönderilmesinde TAKBÝS veri tabanýnýn kullanýlmasý zorunludur.

(6) Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapýlacak tapu iþlemlerinde belgeler elden takip edilemez.

(7) Bu Yönetmelik hükümlerine göre yapýlacak tapu iþlemlerinin takibi, kontrolü, koordinesi ve istatistiðinin tutulmasý iþ ve iþlemleri Tapu Dairesi Baþkanlýðý bünyesinde kurulacak birim tarafýndan yürütülür.

Güvenlik

MADDE 14 (1) Elektronik ortamýn güvenliðinin ve iþlem sürekliliðinin saðlanmasý, yetkisiz eriþimin engellenmesi hususunda ilgili mevzuatýna uygun olarak Bilgi Teknolojileri Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan gerekli tedbirler alýnýr.

(2) Bilgi Teknolojileri Dairesi Baþkanlýðý, elektronik ortamdaki belgelerin deðiþtirilmesini ve aslýna uygun olmayan biçimde çoðaltýlmasýný önleyen teknik tedbirleri alýr.

Yurt dýþýndan tapu iþlemi yapýlmasý

MADDE 15 (1) Yurt dýþýndan yapýlacak tapu iþlemlerinde de bu Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Türk Medenî Kanunu, Tüzük ve 10/11/2009 tarihli ve 27402 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Tapu Sicil Müdürlüklerince Düzenlenen Resmî Senetlere Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

Müdürlük sýnýrlamasý

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda yetki alýnmak suretiyle gerçekleþtirilecek tapu iþlemlerini yürütecek TAKBÝS sistemine dâhil tapu müdürlüklerini belirlemeye Genel Müdürlük yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinden üç ay sonra yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünün baðlý bulunduðu Bakan yürütür.