Taşınmazı İhaleyle Alan Kişinin Hakları Taşınmazın Tahliyesinde İzlenecek Yöntem (İik M. 135/21, 135, 150/6)
Ekleyen: Av.tayfun Eyilik | Tarih: 7-12-2009 | Kategori: İçtihat | Not
YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ
E: 2008/11133 K: 2008/14206 T: 03.07.2008
Taşınmazı İhaleyle Alan Kişinin Hakları Taşınmazın Tahliyesinde İzlenecek Yöntem (İik M. 135/21, 135, 150/6)
Özet: Alıcıya ihale edilen taşınmaz bir üçüncü kİşi tarafından İşgal edilmekte ise, taşınmaz hacizden önceki bir tarihte yapıldığı resmi bir belgeye dayanmayan bir akde göre başkaları tarafından İşgal ediliyorsa, taşınmazı İşgal eden kİşi icra müdürlüğü tarafı ndan zorla çıkartılır ve taşınmaz alıcıya teslim edilir. Taşınmazı İşgal edenden kira paralarının istenmesi, taşınmazı alan kİşinin tahliye haklarını etkilemez.
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alıcı vekili tarafından istenmesi üzerine bu İşle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmİş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Alıcıya ihale edilen taşınmaz bir üçüncü kİşi tarafından İşgal edilmekte ise, (ihalenin kesinleşmesi üzerine) alıcı, icra dairesinden, üçüncü kİşinin taşınmazdan çıkarılmasını isteyebilir. İİK’in 135/2. maddesi; "taşınmaz borçlu tarafından veya hacizden evvelki bir tarihte yapıldığı resmi bir belge ile belgelenmİş bir akde dayanmayarak başkaları tarafından İşgal edilmekte ise onbeş gün içinde tahliyesi için borçluya ve İşgal edene bir tahliye emri tebliğ edilir. Bu müddet içinde tahliye edilmezse zorla çıkarılıp taşınmaz alıcıya teslim olunur" hükmünü içermektedir.
Somut olayda ipoteğin paraya çevrilmesi talebi sonucu, kesinleşen ihale neticesinde üçüncü kİşiye tahliye emri tebliğ edilmİş, şikayetçi tarafı ndan yasal (7) günlük sürede bu tahliye emrine karşı mahkemeye şikayet yoluna başvurulmuştur. Ancak, şikayetçi tarafından hacizden evvelki
(ipotek tarihinden) bir tarihte yapıldığı resmi bir belge ile belgelenmİş bir akde dayanılarak taşınmazı İşgal ettiği ispatlanamamıştır. (Adi yazılı kira sözleşmesi, vergi kaydı, SSK belgesi, eletrik faturası, su faturası, telefon tesis belgesi, vergi dairesi yoklama Şşi, sanayi sicil belgesi, marka tescil belgesi, kira ödeme makbuzları, İİK’in 135/2. maddesinde öngörülen ve kiracı sıfatını belgeleyen resmi belgelerden sayılmaz.) Diğer yandan kabule göre de; İİK’in 150/b maddesi uyarınca kira paraları
nın istenmesi İİK’çe 132-135. maddelerindeki haklarını da ortadan kaldırmaz.
O halde Mahkemece istemin reddi yerine yazılı gerekçelerle kabulü isabetsizdir.
SONUÇ: Alıcı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararı nın yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 03.07.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.