Kefilin sorumluluğu (Kredi kartı)
Ekleyen: Kaval | Tarih: 2-10-2005 | Kategori: İçtihat | Not
YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ
E. 2002/2649 K. 2002/5315 T. 28.5.2002
818/m.484
ÖZET : Uyuşmazlık kredi kartı sözleşmesinden dolayı kefilin sorumluluğunun ne miktarda olacağı hususundadır. BK'nun 484. maddesi hükmünde, kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için sözleşmenin yazılı olması ve kefilin sorumlu olacağı miktarın belirli olması şart koşulmuştur.
Davaya konu kredi kartı sözleşmesinde kefilin sorumluluğunu düzenleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Anılan sözleşmenin 9. maddesinde, üyenin 30 günlük ekstre dönemleri içinde yapabileceği harcama ve/veya çekebileceği nakitler enternasyonal kart için ( 10.000-USD ) veya muadili dövizle sınırlandırılmış ise de, bu miktar asıl borçlu için geçerlidir. Ne var ki, yukarıda belirtildiği gibi kefilin sorumluluğuna ilişkin sözleşmede özel bir hüküm bulunmadığına göre, kefilin sorumluluğu her aylık ekstre dönemi için ( 10.000 )-USD ile değil, sözleşme süresi boyunca azami ( 10.000 )-USD asıl borç ve kefilin temerrüde düşürüldüğü tarihten itibaren tahakkuk edecek faiz ve borcun diğer fer'ileriyle sınırlıdır. Aksinin kabulü kefaletin sınırını belirsiz hale getireceğinden hukuken olanaklı değildir.
Davaya konu kredi kartı sözleşmesinde, kefilin sorumuluğunu düzenleyen özel bir hüküm bulunmadığına göre, kefilin sorumluluğu, her aylık ekstre dönemi için belirtilen miktar kadar değil , sözleşme süresince belirlenen azami asıl borç ve kefilin temerrüde düşürüldüğü tarihten itibaren tahakkuk edecek faiz ve borcun diğer fer'ileriyle sınırlıdır.
Aksinin kabulü, kefaletin sınırını belirsiz hale getireceğinden hukuken olanaklı değildir.