Ancak, alacaklı bankanın bu kuraldan yararlanabilmesi için, bir aylık itiraz süresi geçirildikten sonra takibe başlaması gerekir.
YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ
E: 2004/19570 K: 2004/25242 T: 06.12.2004
KREDİ BORÇLUSU • HESAP ÖZETİ
• ALACAKLI BANKANIN HAKLARI
(İİK. m. 68)
Özet: Kredi borçlusuna tebliğ edilen hesap özetine karşı bir ay içerisinde itiraz edilmemesi halinde, söz konusu hesap özeti İİK’nin 68/1. maddesinde belirlenen belgeye dönüşür.
Ancak, alacaklı bankanın bu kuraldan yararlanabilmesi için, bir aylık itiraz süresi geçirildikten sonra takibe başlaması gerekir.
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
İİK’nin 68/b2 maddesi gereğince süresi içinde tebliğ edilen hesap özetinin içeriğine alındığı tarihten itibaren 1 ay içinde itiraz etmeyen krediyi kullanan taraf hesap özetinin gerçeğe aykırılığını ancak borcunu ödedikten sonra dava edebilir. Süresinde itiraz edilmemiş hesap özetleri İİK’nin 68/1. maddesinde belirtilen belgelerdendir. Borçluya ihtarname 23.09.2003 tarihinde tebliğ edilmiş olup, takip 21.10.2003 tarihinde başlatılmıştır.
Bu durumda, alacaklı bankanın anılan madde hükmünegöre hesap özetinin tebliğ tarihinden itibaren 1 aylık süre geçmeden takibe başlaması nedeniyle bu maddeden yararlanması mümkün değildir. Buna göre, alacaklı banka ilamsız takipte itirazın kaldırılması için gerekli belgeye sahip bulunmadından alacağın tahsil edilip edilmeyeceği yargılamayı gerektirdiğinden İcra Mahkemesi’nce itirazın kaldırılması isteminin reddine karar verilmesi gerekirken işin esasını inceleyerek hüküm tesisi isabetsiz olup, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Borçlu vekilinin temyiç itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yzılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’un 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 06.12.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.