YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ
E: 2004/18157 K: 2004/22168 T: 19.10.2004
ALACAKLININ HACİZ İSTEMİ
• İCRA MÜDÜRÜNÜN HACİZ İSTEMİNE UYMA ZORUNLULUĞU
Özet: Alacaklının başvurusu üzerine icra müdürü haciz işlemini yapmak zorunda olup, memurun bu konuda takdir hakkı bulunmamaktadır.
Haciz işlemine karşı borçlu ve üçüncü kişilerin şikâyette bulunma hakları vardır.
Bu nedenle icra müdürünün borçlunun beyanına dayalı olarak haciz yapmaması doğru değildir.
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının onanmasını muntazam 04.06.2004 tarih, 10051–14203 sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Alacaklının başvurusu üzerine icra müdürü, İİK’nın 85. ve bunu izleyen maddeleri uyarınca haciz işlemini yapmak zorunda olup memurun bu konuda bir takdir hakkı bulunmamaktadır. (Hukuk Genel Kurulu’nun 31.03.2004 tarih ve 2004/12–202 esas, 2004/196 karar sayılı kararı) İstihkak iddiasında bulunulduğu takdirde bu beyanları tutanağa geçirerek İİK’nin 96, 97 ve 99. maddeleri uyarınca işlem yapmak zorundadır. Haciz işlemine karşı borçlu ve 3. kişilerin şikâyette bulunma hakları vardır. Bu nedenle İcra müdürünün borçlunun beyanına dayalı olarak haciz işlemi yapmaması doğru olmadığından Mahkemece şikâyetin kabulüne karar vermek gerekir iken açılacak istihkak davasında değerlendirilmesi gereken hususlar gerekçe gösterilerek şikâyetin reddine karar verilmesi doğru olmadığından kararın bozulması gerekirken Dairemizce onandığı anlaşıldığından, alacaklı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
SONUÇ: Alacaklı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 04.06.2004 tarih, 2004/10051–14203 sayılı onama kararının kaldırılmasına, mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366. ve HUMK 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 19.10.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.