Kategoriler: İnternet Medyası

Yerebatan sarnıcı nerede? Hikayesi, giriş ücreti 2024

Hem geçmişte hem de günümüzde ülkemizin yanı sıra birçok ülke için de büyük bir öneme sahip olan İstanbul, sınırları içerisinde birçok tarihi ve kültürel mirası barındırmaktadır. İstanbul’un geçmiş dönemlerdeki önemini gözler önüne seren yapılar, bugün dünyanın farklı yerlerinden ülkemizi ziyarete gelen birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 
Sene boyunca hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan yapılardan biri de Yerebatan Sarnıcı’dır. Yerebatan Sarnıcı’nın hikayesi birçok kişi tarafından oldukça merak edilmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde Yerebatan Sarnıcı’nın hikayesini, konumunu ve güncel giriş ücretini bir araya getirdik. İşte detaylar…
YEREBATAN SARNICI HAKKINDA KISA BİLGİAyasofya’ya yakın bir konumda bulunan Yerebatan Sarnıcı, 1500 yıl önce olduğu gibi bugün de İstanbul’un merkezinde yer almaktadır. Geçmişte İstanbul’da hüküm süren Bizans İmparatorluğu’nun su ihtiyacının karşılanması amacı ile inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, halen İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından biri olma özelliğini korumaktadır.
Jeopolitik konumunun önemi sebebi ile tarih boyunca birçok kez kuşatılan İstanbul, kuşatma zamanlarında dışarıdan takviye alamıyordu ve bu durum da şehirde ciddi bir su probleminin baş göstermesine yol açıyordur. Bu sorunu ortadan kaldırabilmek amacı ile harekete geçen dönemin yetkilileri yüzlerce sarnıç inşa etti. M.S. 532 senesinde ise Bizans İmparatoru I. Justinianus dönemin en büyük sarnıçlarından biri olan Yerebatan Sarnıcı’nın inşa edilmesi için emir verdi.
9 bin 800 metrekarelik bir alan üzerinde olan Yerebatan Sarnıcı’nda birbirlerinden farklı 336 tane sütün bulunmaktadır. Sütüunlar 4.80 metre aralıklar ile dikilmiş olup, her biri Medusa Heykeli desenlidir. Sarnıcın içinde depolanan suyun ise Belgrad Ormanlarından geldiği bilinmektedir.
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi ile birlikte Yerebatan Sarnıcı’nın kullanım amacı değişmiştir. O dönem Topkapı Sarayı’nın gül bahçelerinin sulanması amacı ile kullanılan Yerebatan Sarnıcı’nın içinde günümüzde halen su birikintilerini görmek mümkündür.
YEREBATAN SARNICI NEREDE?Sene boyunca ziyaretçi akınına uğrayan, Medusa Heykeli desenleri ile ortamda farklı bir havanın hakim olmasına aracılık eden Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un Sultanahmet semtinde bulunmaktadır. Tam olarak Ayasofya Camii ile Sultanahmet Camii arasında yer alan Yerebatan Sarnıcı’nın açık adresi ise ‘Yerebatan Caddesi Alemdar Mahallesi 1/ 3 34410 Sultanahmet/ Fatih’ şeklindedir.
YEREBATAN SARNICI’NA NASIL GİDİLİR?Yerebatan Sarnıcı’nın olduğu bölgeye özel araçlar ile gitmek mümkündür. Yanı sıra toplu taşıma araçları ile de ulaşım sağlanabilen Yerebatan Sarnıcı’na Kabataş- Bağcılar hattını kullanarak gidilebilir.
YEREBATAN SARNICI GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?Yerebatan Sarnıcı ile ilgili merak edilen konu başlıklarının başında giriş ücretleri gelmektedir. Yapıyı görmek isteyen birçok kişi arama motorları üzerinden fiyat sorgulaması yapmaktadır.
Yerebatan Sarnıcı haftanın her günü 09:00- 18:30 ile 19:30- 22:00 arasında iki farklı zaman dilimi çerçevesinde ziyaret edilebiliyor. Bu iki ziyaret dilimi için belirlenmiş olan giriş ücretleri ise şu şekilde:
09:00- 18:300 saatleri arasında: Yerli ziyaretçi 80 TL, yabancı ziyaretçi 600 TL, öğrenci 30 TL.19:30- 22:00 saatleri arasında: Yerli ziyaretçi 250 TL, yabancı ziyaretçi 1.000 TL, öğrenci 100 TL.Yerebatan Sarnıcı’nda indirimli ve ücretsiz girişler için kimlik ibraz edilmesi zorunludur. Kültür Bakanlığı’na bağlı olmayan bu yerde Müze Kart geçerli değildir. Bilet alımları için ise kredi kartı veyahut da nakit ödeme yöntemleri tercih edilmektedir. Döviz cinsinden ödemeler, kabul edilmemektedir.

Orijinal haber kaynağı için; Son Dakika Haberler – Milli Gazete – Milli Gazete

Benzer haberler: