Kategoriler: İnternet Medyası

Galata Kulesi nerede? Hikayesi, giriş ücreti 2024

İhtişamlı görüntüsü ile İstanbul’un simgelerinden biri olan Galata Kulesi, arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Kulenin ne zaman, kim tarafından ve hangi amaç ile yapıldığı, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
Çeşitli rivayetlere konu olan, estetik değerinin yanı sıra İstanbul’un muhteşem manzarasına şahitlik etme fırsatı da sunan Galata Kulesi, yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler tarafından da sık sık ziyaret edilmektedir. Peki, Galata Kulesi niçin ve ne zaman inşa edilmiştir? Galata Kulesi giriş ücreti ne kadardır? İşte Galata Kulesi’ne dair tüm merak edilenler…
GALATA KULESİ’NİN TARİHİTarih boyunca birçok kez inşa edildiği bilinen Galata Kulesi’nin ilk yapımı, 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından ‘fener kulesi’ vasfı ile gerçekleştirilmiştir. Dünyanın en eski kulelerinden biri olma özelliğine sahip olan bu kule, IV. Haçlı Seferleri’nde ciddi boyutta zarar görmüştür.
1348 yılında Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilen Galata Kulesi, 1445- 1446 yılları arasında ise yükseltilmiştir. 1453 yılına gelindiğinde İstanbul’un fethedilmesi ile birlikte Osmanlı’nın himayesine giren Galata Kulesi, ilk etapta esirlerin tutulduğu bir zindan olarak kullanılmıştır.
Sultan IV. Murat tarafından rasathaneye çevrilen Galata Kulesi, 1576 yılında ise bu misyonunu tamamlamıştır. 1717 senesinde genel olarak gözetleme kulesi olarak kullanılan bu yer, III. Selim döneminde ise çıkan yangından büyük ölçüde etkilenmiştir. Kule o dönem onarıldıysa da 1831 yılında yeniden bir yangının etkisi altında kalmıştır.
Galata Kulesi günümüzdeki görünümüne 1965- 1967 yılları arasında gerçekleştirilmiş olan büyük onarımlar sayesinde ulaşmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü Temmuz 2020 tarihinde kuleyi bir kez daha restore etmiş ve 2,5 ayın sonunda kule müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
GALATA KULESİ HAKKINDA RİVAYETLERGalata Kulesi’nin birçok hikayeye konu olduğu biliniyor. O hikayelerin en çok bilineni ise şüphesiz ki evlilik ile ilgili olanı. Rivayete göre Galata Kulesi’ne ilk kez kiminle çıkılır ise kişi onun ile evlenir.
Galata Kulesi ile ilgili kayda geçen bir diğer hikayeye göre tarihte uçan ilk insan olduğu söylenen Türk bilgin Hazerfan Çelebi, İsmail Cevheri isimli başka bir Türk bilginini örnek almış ve günümüzdeki hava taşıtlarının ilk modelini oluşturmuştur. Bu süreçte kanatlı hayvanları inceleyen ve tarihi uçuşundan önce hazırlamış olduğu tahtadan kanatların gücünü ölçmek için Okmeydanı’nda vakit geçiren Çelebi, burada deneyler yapmıştır. Deneylerini tamamladıktan sonra Galata Kulesi’nden aşağıya kendine bırakan Çelebi, kuvvetli kanatları sayesinde boğazı aşmış ve Üsküdar’a inmeyi başarmıştır.
GALATA KULESİ NEREDE?Galata Kulesi İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunmaktadır. Kulenin çatıdan ucuna kadar olan yüksekliği 62,59 metredir. Toplamda 11 kattan oluşan kule, ziyaretçilerine İstanbul manzarasını seyretme imkanı sunmaktadır.
GALATA KULESİ GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR? 2024Galata Kulesi için belirlenmiş olan giriş ücretinden bahsetmeden önce kulenin ziyaret saatleri ile ilgili bilgilendirmede bulunmakta fayda vardır. İlgili kurum tarafından alınmış olan resmi karara göre kuleyi haftanın her günü ziyaret etmek mümkündür. Açılış ve kapanış saatleri ise sezona göre değişiklik göstermektedir. 1 Nisan- 1 Kasım tarihleri arasında 08:30 ila 00:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen kule, 1 Kasım- 1 Nisan tarihleri arasında saat 10:00 ile saat 20:00 arasında kapılarını açık tutmaktadır.
Galata Kulesi’ni Müze Kart kullanarak ziyaret etmek isteyenlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca 18 yaş altı öğrenciler ve öğretmenler için de herhangi bir fiyat uygulaması söz konusu değildir. Bu grupların dışında kalan kişilerin ise kuleye girerken 650 TL’lik bir ödeme yapmaları gerekmektedir.

Orijinal haber kaynağı için; Son Dakika Haberler – Milli Gazete – Milli Gazete

Benzer haberler: