Kategoriler: İnternet Medyası

Muhalifler, üst üste şehirleri geri alıyor

Libya’da 17 Şubattan beri devam eden iç karışıklık Kaddafi yanlıları ve muhalifler arasından şehirlerin durmadan el değişmesiyle 40. gününe girdi.

Birkaç gündür koalisyon güçlerinin Kaddafi’ye ait tankları vurması Kaddafi askerlerinin gücünü kırınca muhalif güçleri karşı atağa geçerek Brega kentinde de kontrolü ele geçiren muhalifler, Ecdebiye’nin ardından petrol kenti Brega’yı da bugün ele geçirdi.

Günlerdir süren çatışmalarda Kaddafi’ye bağlı birliklere ait çok sayıda aracı tahrip etti. Bingazi şehri ile Braga şehri arasında bulunan yaklaşık 250 km’lik alan adeta tank ve askeri araç mezarlığına dönüştü. Etrafta bulunan muhalif grupları destekleyen kişiler bu tank ve askeri araçlarda gün boyunca hatıra resimleri çektirdi.

Koalisyon güçlerinin verdiği destekle Muammer Kaddafi’nin doğduğu Sirte kentine doğru ilerleyen muhalifler, kendileri açısından stratejik öneme sahip Ecdebiye’nin ardından petrol kenti Brega’yı da ele geçirdi. Üst üste şehirleri tekrar ele geçiren muhalif yandaşları gün boyu ellerinde bulunan ağır ve hafif silahlarla havaya ateş ederek sevinçlerini gösterdiler.

Kaddafi askerleriyle muhalif güçler arasında günlerdir süren çatışmalarda her iki tarafın da büyük zayiat verdiğini bildiren bir muhalif sözcü, kendileri açısından önemli bir sorunun olmadığını Libya’da istikrar sağlanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Çatışmalar sırasında Kaddafi’ye bağlı birliklere ait çok sayıda araç ve mühimmatı da tahrip eden muhalifler, Ecdebiye-Brega karayolu boyunca görülen araçların başında vatandaşlarla beraber hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Askeri araç mezarlığına dönen çöl tank ve benzeri savaş araçlarıyla kamyon ve pikaplarda patlamamış çok sayıda mühimmat bulunuyor. Çatışmalar süresince Ecdebiye ve Brega’da kalan bazı kişiler de hurdaya dönen araç parçalarını kendi araçlarına yükleyerek, satmaya götürüyor.

Çatışmaların ardından elektrik ve su verilemeyen Ecdebiye ve Brega kentlerinde yaşamaya devam edenler de özellikle insani yardıma ihtiyaçları olduğunu ifade ettiler.
(CİHAN)

Orijinal haber kaynağı için; Samanyoluhaber – Son Haberler

Benzer haberler:

    yok