Kategoriler: CHP

Manisa Milletvekili Öz; “Belediyeler köy borçlarını neden devralmıyor?”

Yeni kurulan büyükşehirlerin ve belediyelerin sorumluluklarını içeren yasada açıkça yazmasına karşın, Manisa’da kapatılan birçok köyün borçlarının belediyeler tarafından devralınmadığı ortaya çıkması üzerine, konunun Valilik, belediyeler ve büyükşehir arasında acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Manisa Milletvekili Sakine Öz, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sorunları yazılı soru önergesiyle aktardı.

Öz, “aylardır köylere hizmetler aksıyor, vatandaşlar en temel altyapı yatırımından yoksun bırakılıyor. Bunlar yetmezmiş gibi, Alaşehir’den Salihli’ye Manisa’daki birçok mahallemizde, eski köylerin borçlarını devralmamak için bin dereden su getiriliyor, muhtarlar kapı kapı dolaşmak zorunda bırakılıyor. Yasa açıkça Valilik ve belediyelere görev yüklüyor ama uygulayan hak getire! Bakanlığın bu sorunu, yani yasanın Valilik ve belediyelere verdiği görevi savsaklamadan yerine getirmesi için çağrıda bulunuyorum.” dedi.

-Önerge-

Manisa Milletvekili Öz’ün soru önergesi şöyle:

“13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 1 inci maddesinin ilgili fıkralarında da anıldığı üzere, bu Kanun kapsamında “tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köylerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilir. Devir işlemi ilk mahalli idareler genel seçimi itibarıyla uygulamaya konulur.” ifadesi yer almasına rağmen, Büyükşehir olan ve tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleye dönüştürülen Manisa ilinin birçok köyünün karar defterinde kayıtlı ve faturalandırılmış borçlarının Valilik, Büyükşehir ve ilgili ilçe belediyeleri tarafından kabul edilmediği bilgisi tarafıma iletilmiştir.

Yasayla Büyükşehir olan Manisa ilinde köy tüzel kişilikleri kaldırılan yeni mahallelerin borçlarına ilişkin devir işlemleri neden gecikmektedir? Manisa ili Alaşehir ilçesi Toygar mahallesinin borçlarına ilişkin olarak ibraz edilmiş defter kayıtları ve faturalar, ilçe ve büyükşehir belediyesi ya da mülki idare organları tarafından neden kabul edilmemiştır?

Manisa ilinin Büyükşehir olması sürecindeki devir, tasfiye ve paylaştırma işlemleri konusunda hangi çalışmalar yürütülmüş; ilçeler ve köyler bazında belediyelere ne kadar personel, taşınır ve taşınmaz, iş makinesi, diğer taşıtlar ve borç bildirimi yapılmıştır? Valiliğin bu devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerinde gelinen aşama nedir? Kaç adet yeni mahallenin borç işlemleri tamamlanmamıştı? Manisa ilinde mahalleye dönüşen köylerin bekleyen, aksamış devir işlemleri için, ilgili belediyelerle eşgüdümlü bir çalışma Bakanlığınız bünyesinde yapılacak mıdır?”

Orijinal haber kaynağı için; Cumhuriyet Halk Partisi

Benzer haberler:

    yok