Kategoriler: İnternet Medyası

Estonya Ocak’ta Euro Kullanmaya Hazırlanıyor

1 Ocak 2011‘den itibaren para birimi olarak Euro’yu kullanmaya başlayacak olan Estonya, Euro bölgesine katılan ilk Baltık ülkesi olacak. Ancak Avrupa’daki borç krizine ilişkin tasalar nedeniyle çok sayıda Estonyalı, Euro’ya geçiş için yapılan zamanlamanın hatalı olduğu görüşünde. Bazılarıysa para birimi değişikliği nedeniyle fiyatların artmasından korkuyor.

Amerika’nın Sesi muhabiri Mil Arcega’ya göre, Avrupa para birimi Euro’nun geleceğine ilişkin tasalara rağmen Estonya’nın başkenti Talin’de bankalar, Euro taleplerini karşılamakta zorlanıyor. Estonya’da bu konudaki tartışmalar giderek alevleniyor. Bazı Estonyalılar para birimi değişikliğine karşı.

Bir Estonyalı şöyle konuşuyor:

“Böyle bir değişikliğe hiç ihtiyacımız yok. Banknotların boyutları farklı, ona göre cüzdanım yok. Euro’ya geçmek çok anlamsız. Öğrencilerimize bedava  öğle yemeği veremezken Euro’ya geçmek için milyonlar harcıyoruz.”

Kamuoyu yoklamalarına göre halk, Euro’ya geçme konusunda bölünmüş durumda. Bazıları para biriminin değişmesine sevinirken diğerleri ülke ekonomisinin zarar göreceğini düşünüyor.

Bir Estonyalı duygularını şöyle dile getiriyor:

“Fiyatlar artacak. Buradaki ve diğer ülkelerdeki maaşları karşılaştırmak canımızı yakacak.”

Bir başkasıysa şöyle konuşuyor:

“Özellikle yurtdışına seyahate giden gençler için çok yararlı olacak. Artık başka ülkelerde döviz bozdurmalarına gerek kalmayacak.”

Bir milyon 300 bin nüfuslu Estonya’da halkın büyük çoğunluğunun yeni para birimini kabul etmedeki isteksizliği, gıda fiyatlarına yüzde 5‘lik zam yapan hükümeti tasalandırıyor. Ancak iktisatçı Hardo Pajula’ya göre fiyatlardaki artış, Euro’ya bağlı değil. Pajula şunları söylüyor:

“Gıda fiyatlarındaki artış özellikle Rusya’da ve diğer ülkelerde yaz aylarının aşırı sıcak geçmesinden ve başka nedenlerden kaynaklanıyor. Ama yine de zamlar Euro’ya geçişle özdeşleştiriliyor.”

İktisatçılar, en zorlu dönemin, Estonya ekonomisinin halkın alışık olduğu Estonya kronundan Euro’ya geçiş yapacağı yeni yılın ilk iki haftası yaşanacağını söylüyor.

Orijinal haber kaynağı için; VOA News: Haberler

Benzer haberler: