Kategoriler: İnternet Medyası

Ayasofya’nın restorasyonu 50 yıl mı sürecek? İşte doğrusu…

Ayasofya Camii hakkında restorasyon başlatılacak. Fakat Ayasofya Camii’nin restorasyon çalışmasının 50 yıl süreceği iddia edildi. Peki, gerçekten Ayasofya’nın restorasyonu 50 yıl mı sürecek? İddiaların ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı açıklama yaptı. Başkanlık, restorasyonun bitiş tarihini açıkladı.
İletişim Başkanlığı, Ayasofya Camii’nin restorasyonun 50 yıl süreceği iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada restorasyonun yapılacağını doğrularken 50 yıl sürecek iddiasını yalanladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklama şöyle:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ni gelecek nesillere aynı görkemi ile bırakmak için restorasyon çalışmalarına başlamıştır. 2 etapta yürütülecek çalışmaların 1’inci etabının Ocak 2024’te tamamlanması planlanmaktadır. 2’nci etap çalışmaların ise 3 yıl sürmesi öngörülmüştür. Bu süreçte Ayasofya ibadet ve ziyarete açık olacaktır.2’inci Etapta Yapılması Planlanan Bakım ve Onarım Çalışmaları kapsamında; yaklaşık 15 asra dayanan bir mabet olan ve tarih İçerisindeki muhtelif depremlerden etkilenen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin minareleri dahil bütün binanın statik ve depremle alakalı performans analizleri uzman mühendisler danışmanlığında yapılacaktır. Bu analizlerin sonuçlarına göre binanın minareler dahil deprem güvenliği açısında durumu belirlenerek gerekli güçlendirme çalışmaları yapılacaktır.Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları, oluşturulan İdari Kurul ve Bilim Kurulu kararları doğrultusunda titizlikle yürütülmektedir.Çalışmaların ilk aşamasında caminin dış cephelerinde Kurul onaylı restorasyon projeleri doğrultusunda beton harç temizliği; tüm beton harçlar temizlendikten sonra bu cephelerde yeniden üç boyutlu tarama ile belgeleme yapılacaktır.”

Orijinal haber kaynağı için; Son Dakika Haberler – Milli Gazete – Milli Gazete

Benzer haberler: