Kategoriler: İnternet Medyası

2021 Yılı CMK Zorunlu Müdafi ve Vekil Ücret Tarifesi

23/03/2005 tarih 5320 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun Yürürlük ve Uygulama şekli Hakkındaki Kanunun 13. Maddesine göre Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının istemi üzerine baro tarafından görevlendirilen müdafi ve vekile, avukatlık ücret tarifesinden ayrık olarak, Türkiye Barolar Birliğinin görüşü de alınarak Adalet ve Maliye bakanlıkları tarafından birlikte tespit edilecek ücret, Adalet Bakanlığı bütçesinde bu amaçla yer alan ödenekten ödenir. Bu ücret, yargılama giderlerinden sayılır.  Bu madde uyarınca yapılacak ödeme ve uygulamaya ilişkin usûl ve esaslar Türkiye Barolar Birliğinin görüşü de alınmak suretiyle Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Şeklinde hükme yer verilmiştir.

CMK AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 2021 – CEZA MUHAKEMESİ KANUNU GEREĞİNCE GÖREVLENDİRİLEN MÜDAFİ VE VEKİLLERE YAPILACAK ÖDEMELERE İLİŞKİN 2021 YILI TARİFESİ

Bu kapsamda 2 Mart 2017 tarih 26450 sayılı Resmi Gazete de Ceza Muhakemeleri Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri İle yapılacak Ödemelerin Usul Ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğin 5. Maddesine göre  şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, görevlendirilecek müdafie yapılacak ödemelerin yargılama giderlerinden sayılacağı ve mahkûmiyeti hâlinde kendisinden tahsil edileceği hususu hatırlatılarak talep ettiği takdirde barodan bir müdafi görevlendirmesi istenir.

Şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malûl veya sağır ve dilsiz ise ya da hakkında alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma ya da kovuşturma yapılıyorsa istemi aranmaksızın barodan bir müdafi görevlendirmesi istenir. Ancak bunun için şüpheli veya sanığın müdafisinin olmaması şarttır. Kovuşturma aşamasında sanığa iddianamenin tebliği için çıkarılan çağrı kâğıdına ayrıca “tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde müdafii bulunup bulunmadığını bildirmesi, bildirimde bulunmadığı takdirde barodan bir müdafi görevlendirmesinin isteneceği, görevlendirilen müdafie ödenecek ücretin yargılama giderlerinden sayılacağı ve mahkûmiyeti hâlinde kendisinden tahsil edileceği” hususunu hatırlatan meşruhat verilir.

Sanığın tutuklu olması hâlinde Ceza Muhakemesi Kanununun 176 ncı maddesinin üçüncü fıkrası gereğince yapılan işlemler sırasında yukarıda belirtilen meşruhat hatırlatılır. Sanık tarafından bildirimde bulunulmadığı, tebligat yapılamadığı veya tutuklu sanığın müdafii olmadığını bildirmesi hâlinde duruşma günü beklenmeksizin barodan bir müdafi görevlendirmesi istenir.

Vekili bulunmayan mağdur, şikâyetçi veya katılanın talep etmesi hâlinde, barodan bir vekil görevlendirmesi istenir.

Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince mağdur veya suçtan zarar gören için zorunlu olarak vekil görevlendirilmesi gereken hâllerde istemi aranmaksızın barodan bir vekil görevlendirmesi istenir. Ancak bunun için mağdur veya suçtan zarar görenin vekilinin olmaması şarttır.

Müdafi veya vekil görevlendirilmesi; soruşturma evresinde ifadeyi alan merci veya sorguyu yapan hâkim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından barodan talep edilir.

2 Mart 2017 tarih 26450 sayılı Resmi Gazete de Ceza muhakemeleri Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri İle yapılacak Ödemelerin Usul Ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 9.Maddesine göre; Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince baro tarafından görevlendirilen müdafi veya vekile ödenecek meblâğ, Türkiye Barolar Birliğinin görüşü de alınmak suretiyle Adalet ve Maliye Bakanlıkları tarafından her yıl Aralık ayında hazırlanan ve 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere düzenlenen Tarifede gösterilir. Tarife ayrıca Resmî Gazete’de yayımlanır. hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından tarife 16.01.2020 tarihinde Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

cmk-ucret-tarifesi-2020-ankara-ceza-avukaticmk-ucret-tarifesi-2020-ankara-ceza-avukati

Özetle ağır cezalarda işler için KDV dahil 1280 TL, asliye ceza mahkemelerinde KDV dahil 713TL, seri yargılama usulünde ise KDV dahil 298TL ödeme yapılacaktır. 2021 yılında tarifede enflasyon oranının da altında kaldığı görülmektedir.

Ankara Ceza Avukatı | Tahancı Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktan onur duyarız.

The post 2021 Yılı CMK Zorunlu Müdafi ve Vekil Ücret Tarifesi appeared first on Tahancı Hukuk Bürosu.

Orijinal haber kaynağı için; Hukuki Haberler – Tahancı Hukuk Bürosu

Benzer haberler:

    yok