Cevap: Sendikaya Üye Olmak
Pardon, işvereniniz bu hakkı neye dayanarak söylüyor acaba?
Bkz:
''T.C. Anayasası
Madde 51. - Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.''
Kendisini anayasa'nın da üzerinde mi görüyor?
Ayrıca; (Bkz: 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu Md.22 gereği) İş sözleşmelerine (Sizinkinde varsa bile!) “sendikaya üye olamaz” şeklinde bir madde eklenerek, bu hakkın kullanımı yasaklanamaz. Bu madde geçersizdir ve herhangi bir hukuki engel oluşturmaz. On altı yaşını doldurmuş olup, Sendikalar Yasası’na göre işçi olarak çalışan herkes işçi sendikalarına üye olabilir. İşçi daha işe girdiği ilk günden itibaren sendikaya üye olabilir, bir kıdem şartı yoktur. İşçinin birden fazla sendikaya üye olması yasaktır. İşçi başka bir sendikaya üye olmak istiyorsa, öncelikle üyesi bulunduğu sendikanın üyeliğinden çıkması gerekir.
Bir de şunu da diyebiliriz ek olarak; Sendikalı olmak işçiler için işten atılmaya karşı kuvvetli bir güvence midir? Buna verilecek yanıt, ne yazık ki olumsuz olacaktır. Sendika üyesi olmak, işçiyi işverenin işten çıkarmasından kurtaramamaktadır. Ancak, sendika üyesi olan işçiler, sendika üyesi olmayanlara göre yasalar önünde daha fazla korunur...
Buna binayen iş kolunuzla ilgili sendikayla görüşmeniz faydanız olacaktır. Onlardan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. İş akdinizin feshi konusuna gelince, sendika hususu bu konu kapsam dışında olacağı düşüncesindeyim.
Kişisel kanaatim, sendika işçi'nin, emekçi'nin gücü demektir. Yalnız bırakılmaması demektir. Lakin günümüzde asl sorgulanması gereken sendikalı olup-olmamak değilde, mevcut sendikalarını işlevselliği olmuştur.