Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Olağanüstü Toplantıda, önceden belirlenen gündemin dışına çıkılamaz

28-08-2012 09:50:40 Hakkaniyetli #

Olağanüstü Toplantıda, önceden belirlenen gündemin dışına çıkılamaz

Olağanüstü Toplantıda, önceden belirlenen gündemin dışına çıkılamaz.
Cağrıda olmayan Yeni gündem maddeleri ilave edilemez.

Olağan toplantılarda, karar yetersayısı sağlanmak şartıyla gündeme yeni maddeler eklenebilir.

Kat Mâlikleri Kurulu kararlarında gündeme bağlılık kuraldır.
KMK MAdde 29 2. Fıkra : "Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce, bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir."

KMK. md: 29/2'ye göre, olağanüstü toplantının sebebinin de bildirilmesi şart koşulduğu için,
toplantıda alınacak kararların, bildirilen sebeblerle sınırlı olması gerektiği kabul edilmelidir.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi E:1992/985 - K:1992/2006
KAT MÜLKİYETİ
( Olağanüstü Toplantıya Davetin Ne Şekilde Yapılacağı )
OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI
( Davetin Kat Maliklerine İmzalatılacak Bir Ç.veya Taahhütlü Mektupla Yapılabileceği )
YÖNETİM PLANINDA DEĞİŞİKLİK
( Olağanüstü Toplantı Sebepleri Arasında Yer Almadığı Halde )
İŞLETME PROJESİ
( Olağanüstü Toplantı Sebepleri Arasında Yer Almadığı Halde )
ÖZET :
Kat Mülkiyeti Kanununun 29. maddesinin 2. fıkrasında; olağanüstü toplantının sebebinin de bildirilmesi şart koşulduğuna göre, toplantıda alınacak kararların bildirilen sebeplerle sınırlı olması gerektiği kabuledilmelidir.
DAVA :
Dava dilekçesinde kararların iptali istenilmiştir. Mahkemece, davanın reddi cihetinegidilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra, dosyadaki bütün kağıtlarokunup gereği düşünüldü:
KARAR :
Kat malikleri, seçilen yöneticinin istifasından dolayı yasal çoğunluğun başvurmasıüzerine bu durumun görüşülmesi ve "apartmanın diğer sorunlarının görüşülebilmesi için,5.6.1990 günü saat 20.30'da olağanüstü toplantıya çağrılmış olup bu konuda düzenlenen çağrı kağıdı Kat Mülkiyeti Kanununun 29. maddesi 2. fıkrası hükmü uyarınca kat maliklerine imzalattırılmak üzere toplantı tarihinden 15 gün önce kat maliklerinin bilgisine sunulmaküzere çıkarılmış olup, davacının 20.5.1990 günü imzasına sunulan çağrı kağıdını okuduktansonra imzalamaksızın kapıcıya iade etmiş olduğu bu konuda düzenlenen 20.5.1990 tarihlitutanaktan anlaşılmıştır. Davacıya çağrı kağıdını imza etmemesi üzerine iadeli taahhütlütebligat çıkarılmış ve bu tebligat kendisine 22.5.1990 tarihinde tebellüğ edilmiştir.

Kat Mülkiyeti Kanununun 29. maddesinin 2. fıkrası, olağanüstü toplantıya davetin katmaliklerine imzalatılacak bir çağrı veya taahhütlü mektupla yapılabileceğini hükmebağlamış olup, toplantıya davetin bir çağrıyla yapılması tercih edilmiştir. Ç.kağıdınıimzalamaktan imtina eden davacı bu konuda iyiniyetli değildir.

Bu durumda, mahkemece olağanüstü toplantıya çağrının usulüne uygun olduğunun kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.

Ancak, sözü edilen 29. maddenin 2. fıkrasında olağanüstü toplantının sebebinin debildirilmesi şart koşulduğuna göre toplantıda alınacak kararların bildirilen sebeplerle sınırlı olması gerektiği kabul edilmelidir.

Olağanüstü toplantıya çağrı kağıdında, yöneticinin istifası ve apartmanın diğer sorunlarını görüşülmesi öngörülmüş olup, yönetim planındaki değişiklik bu kapsamda mütalaaedilemez. Sözü edilen toplantıda bunun dışında olmak üzere yönetim planının bazı maddelerinin kaldırılmasına ve değiştirilmesine de karar verilmiş olup, toplantıda kabuledilen işletme projesine bu değişikliğin bir bölümü yansıtılmıştır.

Bu durumda, olağanüstü toplantı sebepleri arasına dahil edilmeyen yönetim planındakideğişiklik ve ona dayanılarak düzenlenen işletme projesinin iptali gerektiğinin düşünülmeyerek davanın tamamının reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.


Yargıtay E: 2011/11 - K: 2011/371
ÖZET :
Olağanüstü nitelikteki kat malikleri kurulu toplantısının, en az 15 gün önceden bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya taahhütlü mektupla toplantı sebebi de iletilerek bildirilmesi gerekir.

Anataşınmazın (Bloklar) yönetim planının 13. maddesine göre kat malikleri kurulu senenin ilk ayının ilk haftası içerisinde toplanır.634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 29. maddesinin ikinci fıkrası ve yönetim planının 13. maddesi uyarınca da önemli bir sebebin çıkması halinde yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine toplantı için istenilen tarihten en az 15 gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.
Davaya konu olayda kat malikleri kurulu yapmış oldukları toplantılardan önce yasanın öngördüğü koşulları yerine getirmediği dosya içeriğinden anlaşıldığından mahkemece istem gibi sözü edilen toplantıların iptaline karar verilmesi gerekir.
.
28-08-2012 13:50:00 Hakkaniyetli #

Cevap: Olağanüstü Toplantıda, önceden belirlenen gündemin dışına çıkılamaz

Yargıtay E: 2010/2228 - K: 2010/9145
ÖZET :
Dava dilekçesindekat malikleri kurulu kararının iptali talep edilmiştir.
Kat malikleri kurulunun olağan zamanı dışında yapılan toplantının olağanüstü toplantı niteliğinde olduğu açıktır.
Kat maliki olan davacıya yasaya uygun olarak olağanüstü toplantı çağrısı yapılmamış, toplantı davacının yokluğunda yapılmıştır. Davacının kiracısına yapılan çağrının kat maliki davacıya yapılmış sayılması mümkün değildir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 5711 Sayılı Yasayla değişik 29. maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre " ...Kat malikleri kurulu yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır...". Aynı maddenin olağanüstü toplantılarla ilgili olan ikinci fıkrasında ise "...önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartıyla, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir..." hükmü yer almaktadır.

Davaya konu kat mülkiyetli anataşınmazın tapu kütüğünde tescilli olan yönetim planına göre kat malikleri kurulunun olağan toplantı zamanı Ekim ayının birinci yarısı olduğundan, Haziran ayında yapılmış olan toplantının olağanüstü toplantı niteliğinde olduğu açıktır.
Dosyaya getirtilen bilgi ve belgelere göre, kat maliki olan davacıya yasaya uygun olarak olağanüstü toplantı çağrısı yapılmamış, toplantı davacının yokluğunda yapılmıştır.
Davacının kiracısına yapılan çağrının kat maliki davacıya yapılmış sayılması mümkün değildir.
28-08-2012 14:56:39 Hakkaniyetli #

Cevap: Olağanüstü Toplantıda, önceden belirlenen gündemin dışına çıkılamaz

Olağan kat malikleri toplantısı, yönetim planında belirtilen zamanda yada toplantı zamanı belirtilmemişse Ocak ayında toplanılmalıdır.
Diğer zamanlardaki tüm toplantılar olağanüstü toplantı sayılır ve olağanüstü toplantıların taşıması gereken kurallara uyulması mecburidir.
15 gün önceden, imza, taahhütlü mektup ve gündeme ilave madde eklenmemesi vs.
04-09-2012 19:59:15 Hakkaniyetli #

Cevap: Olağanüstü Toplantıda, önceden belirlenen gündemin dışına çıkılamaz

OCAK ayı ilk haftasındaki Olağan toplantılarda, Tüm maliklerin 10/1 nin isteği ile gündeme yeni maddeler eklenebilir.
Diğer zamanlardaki toplantılar olağanüstü toplantı sayıldıklarından ilan edilen, duyurulan gündem e madde ilavesi yasaktır.
Alınan kararlar Hukuken yok hükmündedir.
.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.