Cevap: Apartmanda pansiyon işletmeciliği
Hocam apartmanlarda bu cemaat öğrencilerine 10-20 kişi kiraya verilebiliyor bunda sorunda çıkmıyor. Fakat burada evi kiralayan bir kişi kalanlar hergün değişiyor ve yasal bir iş
Sen ben daireleri kiraya verdim kaç kişi kalırlar ben nerden bileyim de diyebilirsin tabi düşünce bu.
Karar senin istersen riske gir
- - - Updated - - -
Dostum bak bir çıkar yolu ve resmi bu işini görür
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğü
SAYI : B.07.1.GİB.4.07.16.01/GVK.09.ÖZ.119/
KONU : Pansiyon işletmeciliği faaliyetinde mükellefiyet
İLGİ : ..... tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde; mülkiyeti eşinize ait (kira ödemesi yapmadığınız) evinizin bir katını 01.09.2009 tarihinden itibaren ev pansiyonculuğu işi yapmak üzere tadilat yaptığınızı, ..... Malmüdürlüğü’nün denetim memurlarınca düzenlenen 18.09.2009 tarihli tutanak ile hakkınızda tespit işleminin yapıldığı, mükellefiyet kaydınızı yaptırmak üzere ....Malmüdürlüğüne müracaat ettiğinizde basit usulde mükellef olamayacağınız söylenerek gerçek usulde mükellefiyet kaydınızın yapıldığını belirterek, basit usulde vergi mükellefi olup olamayacağınız konusunda özelge talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37’nci maddesinde her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazanç olduğu, 70. maddesinde ise arazi, binanın (döşeli olarak kiraya verilenlerde döşeme için alınan kira bedelleri dahil) sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu, söz konusu malların ve hakların ticari veya zirai bir işletmeye dahil bulunduğu takdirde bunların iratlarının ticari ve zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanacağı hükme bağlanmıştır.
Ticari faaliyet, emek ve sermaye unsurlarının bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bedel karşılığı mal alım satımı, imalatı veya hizmet ifaları gibi faaliyetlerdir. Ticari faaliyet devamlılığı gerektirir. Ticari organizasyon ise sermaye tahsisi, işyeri açılması, personel istihdamı, ticaret siciline kaydolmak gibi unsur ve şartların tümü veya bir kısmının yerine getirilmesi ile oluşmaktadır. Bu organizasyonun kazanç sağlama amacı olmasa dahi işletmenin konusunun ve faaliyetinin her türlü mal ve hizmet satışı veya bunlara benzer şekilde olması, devamlı surette yapılması, kar elde etme potansiyelinin bulunması durumunda bu faaliyet ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
07/07/1972 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 103 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde; “Turizm Müesseselerine Ait Vasıflar” Yönetmeliğinde pansiyonun, tamamı veya bir kısmının nispeten devamlı ikamete elverişli ve istenildiğinde iaşe ihtiyacını karşılayan konaklama tesisi olduğunu, pansiyonların turizm belgesine haiz (1. ve 2. sınıf pansiyonlar ile ev pansiyonu) pansiyonlar ile turizm belgesine haiz olmayan pansiyon şeklinde çeşitlerinin bulunduğunu, turizm belgesi bulunan pansiyonların işletilmesinin ticari faaliyet olarak değerlendirileceği, belge olmamakla birlikte aile işletmesi şeklinde çalıştırılan pansiyonların işletilmesinin de ticari faaliyet olarak değerlendirileceği, ancak bunun dışında evlerin tamamının veya bir kısım odalarının turizm mevsiminde turistlere möbleli veya möblesiz olarak kiraya verilmesinden elde edilen iradın gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilmesi gerektiği, bu konuda verilen Danıştay kararlarında odaların mobilya ile kiraya verilmesinin pansiyonculuk için kafi olmadığı aynı zamanda ütü, çamaşır, yemek gibi hizmetlerin pansiyonculuğun bir gereği olduğu belirtilmiştir. Tebliğde en vasıfsız ev pansiyonculuğunda dahi pansiyonda kalanların gerek ortak gerekse müstakil kullanabilecekleri telefon, duş, oda tertibatı, oturma ve yemek salonu mutfak aydınlatma, ısıtma ve soğutma, çamaşır yıkama ve ütüleme gibi ihtiyaçların giderilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Dilekçenizde basit usulde vergi mükellefi olup olamayacağınız hakkında görüş sorulmakta ise de; .......Malmüdürlüğüne yaptırılan tespit ve dilekçelerinizin incelenmesinden, evinizin bir kısmını Turizm İşletme Belgesi olmaksızın ve Belediyeden ruhsat alarak, kira mukavelesi uyarınca möbleli veya möblesiz olarak kiraya vermeniz durumunda, kiralama karşılığında elde edilen gelirin gayrimenkul sermaye iradı olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan; Gelir vergisi kanununun 73. maddesinde; Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin % 5''i olacağı belirtilmiştir.
Buna göre eşinize ait işyeri için nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunmamanız halinde emsal kira bedelinin eşiniz tarafından elde edilmiş gayrimenkul sermaye iradı olarak yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
- - - Updated - - -
Yukarıdaki kararda şunu demekte
eğer daireler dışında ortak bir yerde çamaşırhana ütühane yemekhane gibi yerler oluşturmadan daireleri mobilyalı beyaz eşyalı kiraya verirsen bu pansiyonculuğa girmez diyor ve vergisel boyutu kira beyannamesi ile hallolur diyor.
bu nedenle ticari pansiyonculuk sayılmaz diyor. Ticari işletme yoksa apartmandan izinde gerekmez
Sen buna göre düzenleme yaparsan sorun kalmıyor.
Eğer daireleri pansiyon işletmeciliği gibi düzenlediysen aşağıdaki karar seni ilgilendiriyor
Bir tatil yöresinde size ait olan daireleri turistlere kiralıyor ve ek gelir elde ediyorsanız, kapınızı çalabilecek vergi memurlarına hazırlıklı olun. Çünkü Danıştay, bu tür dairelerden elde edilen gelirin ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi. Böylece yazlık dairelerini günlük, aylık ve sezonluk gibi kısa sürelerle tatilcilere kiralayan kişilerin pansiyon işletmecileri gibi vergilendirilmeleri söz konusu olacak. Manisa'da bir ev sahibi kendine ait olan dairelerin bir kısmını günlük, beş günlük ve on günlük gibi kısa sürelerle yöreye gelen tatilcilere kiralamaya karar verdi. Ancak bir süre sonra teftişe gelen vergi memurları, aslında pansiyon işletmeciliği yaparak ticari gelir elde ettiği ve bunu idareye bildirip vergi levhası almadığı gerekçesiyle ev sahibine ceza kesti. Pansiyon işletmediğini savunarak verilen cezaya razı olmayan ev sahibi dava açtı. Yargılamanın ilk aşaması Manisa Vergi Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, ev sahibinin tatilcilerle kira sözleşmesi yaptığını, yanında işçi çalıştırmadığını ve konaklama dışında başka bir hizmet vermediğini tespit etti. Ev sahibinin bu dairelerden kira geliri dışında bir gelir elde etmediğini de göz önünde bulunduran mahkeme, verilen cezanın yasaya uygun olmadığına karar vererek ev sahibini haklı buldu. Ancak, ev sahibinin 1996'dan bu yana düzenli bir şekilde pansiyon işlettiği ve ticari kazanç elde ettiği iddiasında direnen Vergi Dairesi Müdürlüğü, Vergi Mahkemesi'nin kararının kaldırılması için Danıştay'a başvurdu.
PANSİYON İŞLETMEK
Temyiz başvurusunu Danıştay 3'- ncü Dairesi görüştü. Daire, Vergi Mahkemesi'nin kararını bozdu. Daire kararının gerekçesini şöyle açıkladı: "Davacının 1996 tarihinden bu yana turistik bir bölgede mülkiyeti kendisine ait daireleri, günlük, aylık ve sezonluk kiraya verdiği, dairelerin mobilyalı olduğu anlaşılmaktadır. Daireler pansiyon işletmeciliğine uygun olarak bitişik şekilde inşa edilmiştir. Kiracılarla yapılan kontratlarda kira sürelerinin günlük, beş günlük, on günlük gibi kısa süreli olması nedeniyle elde edilen gelir, pansiyon işletmeciliğinden ve ticari organizasyon sonucu elde edilmiş ticari kazançtır. Bu nedenle davacıya kesilen cezalarda yasaya aykırılık bulunmamaktadır ve aksi yolda verilen mahkeme kararı isabetli değildir."