Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Yönetici Atanması Davası

05-07-2012 19:28:41 c_han06 #

Yönetici Atanması Davası

Merhaba. 10 daireli bir apartmanın en üst katında, kat maliki olarak ikamet ediyorum. Apartman çatısında yalıtım olmadığı için, yağmur yağdığında evimin tavanı akıyor. Konut Sigortam olduğu için, sigorta şirketi evimdeki tadilatı yaptırdı ve masrafları apartmandan rücu edecek.

Tavan akmadan önce, yöneticiyi sözlü olarak sürekli uyardım. Çünkü karşı dairenin tavanları sürekli akıyordu. Kendi tavanım aktıktan sonra, yöneticiye posta kanalıyla ihbar gönderdim. Fakat apartman adına gelen her türlü ihbar ve tebligatı almak zorunda olduğu halde, ihbarımı almadı ve postacı tutanak düzenledi. En son noterden ihtar gönderdim fakat onu da almadı ve ihtarname muhtara tebliğ edildi. Ayrıca bu durum da, tutanağa bağlandı ve noterden ayrıca onaylandı.

Daha sonra aidatı götürdüm fakat, yöneticiliği bıraktığı gerekçesiyle aidatı almadı.Ben de ptt'den yöneticinin adına havale yaptım (aidat ücreti olduğunu belirterek). Yönetici bunu da almamış ve kabul etmiyorum diye yazmış.

Yöneticiliği bıraktığına dair, hiçbir yazılı bildirimde bulunmadı ve toplantı da yapmadı.

Şimdi giderilmesi zorunlu olan çatı yalıtımı yapılmıyor ve yönetici de seçilmiyor.

Ben de noter ihtarını ilgi tutarak; yöneticin tek taraflı olarak görevini bıraktığını, 8 daire üzeri konutlarda yönetici atanmasının zorunlu olduğunu, gerekirse dışarıdan yönetici atama seçeneğimiz olduğunu belirten bir duyuru yazarak apartman girişine astım. Fakat bu şahıs, duyuruyu da yırtıp atmış. Ben de aynı duyuruyu, herkesin posta kutusuna ayrı ayrı zarflayarak attım ve 15 gün süre verdim. İstedikleri takdirde, muhtara bırakılan ihtarnameyi de okuyabileceklerini belirttim.

Yağmur yağdığında tavan halen akıyor ve sızan suyun elektrik tesisatına temas etmesi durumunda, yangın çıkması bile muhtemel.

iyi niyetlerim karşılıksız kaldı ve yapacak başka bir şey kalmadı. Bu ayın sonuna doğru mahkemeye başvurarak, yönetici atanması talebinde bulunacağım. Bu davayı tek başıma açacağım çünkü tek başıma mücadele ediyorum ve diğerleri eski komşu olduğu için birbirlerini tutuyor. Çatının durumu ve evimde oluşan hasarın fotoğrafları, noter ihtarı ve diğer belgeler elimde mevcut.

Tüm Dava sonunda, mahkeme masraflarını kat maliklerinden alabilir miyim? Bunu dava dilekçemde talep edebilir miyim? Başka yapmam gereken birşey var mıdır?

İlginiz için şimdiden teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

- - - Updated - - -

Değerli üyeler, cevaplarınızı bekliyorum. Saygılarımla
06-07-2012 20:09:34 Hakkaniyetli #

Cevap: Yönetici Atanması Davası

Mahkemeden sizi yönetici atamasını talep edin.
08-07-2012 18:20:29 c_han06 #

Cevap: Yönetici Atanması Davası

Sayın Hakkaniyetli, teşkkür ediyorum fakat ben yönetici olmak istemiyorum. Zaten bana vermek istiyorlar ma bu kadar olaydan sonra, bana rahat huzur vermezler. Onun için istemiyorum.

Aslında çok kolay yollar var, mesela;
1- Mahkemeye başvurup, defter teslim edilmediği için dava açabilirim.
2- Defter yıl sonunda notere kapattırılmadığı için dava açabilirim.
3- Yöneticiliği alıp, yeni defter açıp notere onaylatıp, ortak kullanım alanlarıyla ilgili eksikleri yaptırıp, para ödemeyenleri icraya verip, yöneticilik görevlerim engellendiği ve aidat tahsili yapılamadığı için istifa dilekçesi yazıp, ondan sonra da mahkemeye müracaat ederek yeni yönetici atanması talebinde bulunabilirim.

Hem o zaman mahkeme msarafları da, apartman parasından karşılanır doğal olarak :)

Fakat bu kadar katakulliye ne gerek var değil mi? Aslında çoktan hak ettiler ama, boşver diyorum.

Mevcut durumda, yönetici atanması davası açsam, mahkeme masraflarını kat maliklerinden alabilir miyim onda tereddütlüyüm. Boşuna 200TL ödemek istemiyorum. Zaten 100TL'den fazla masraf yaptım (ihtar vb şekillerle).
09-07-2012 08:33:09 Hakkaniyetli #

Cevap: Yönetici Atanması Davası

Yargıtay 5. Hukuk Dairesi E:1984/09943 - K:1984/09531

YÖNETİCİ ATANMASI

ÖZET: Kat malikleri kurulu karar defterindeki 30.5.1984 günlü kararda, kat maliklerinden M.'in yönetici olarak seçildiği yazılıdır. Her ne kadar arsa payları gözönünde tutularak yapılan incelemede, Kat Mülkiyeti Yasasının 34. maddesinin 4. fıkrasında yazılı (pay ve paydaş) çoğunluğunun sağlanamadığı anlaşılmış ise de; bu toplantıya katılmamış olan davacılar bu kararın iptali için bir dava açmamış olduklarından ve bu karar iptal edilene kadar geçerli sayılacağından apartmana yönetici seçilmemiş olduğunun kabulüne olanak yoktur.
09-07-2012 23:03:05 c_han06 #

Cevap: Yönetici Atanması Davası

Sayın Hakkaniyetli, teşekkür ediyorum fakat bu karar konumuzla ilgili değil.

1- Bizim yönetici, yönetimi bıraktığını sözlü olarak açıklıyor fakat yazılı hiçbir bildirimde bulunmuyor.
2- Görevi bıraktığı gerekçesiyle, aidat kabul etmiyor ve havale yapılan aidat bedelini kabul etmediğini yazıp imzalıyor.
3- Aynı gerekçeyle, tebligatları da kabul etmiyor ve şu anda apartmanla ilgilenen yönetici yok.
4- Madem yapmıyorsun, o zaman defteri ver de dışarıdan yönetici bulalım diyorum fakat defteri de vermiyor.
5- Her yıl başında, en geç bir ay içinde noter tarafından defterin kapatılması gerekiyor. Aksi halde cezai işlem uygulanır diyor Kat Mülkiyeti Kanunu. Fakat bu şahıs, defteri bu güne kadar kapattırmamış yani 6 ay geciktirmiş.

Sonuç olarak, bizim apartmanda yönetici yok ve yeni yönetimi hiç kimse almak istemiyor.

Bu durumda dava açıp, dışarıdan yönetici atanması talep etmeyi düşünüyorum. Hakim, defteri istediği zaman da, diğer malikleri dinlediği zaman da, söylediklerimin doğru olduğunu görecektir.

Bu durumda, dava sonunda mahkeme msaraflarını, kat maliklerinden alabilir miyim?


(Sizin verdiğiniz karar örneğinde; yönetici varken, toplantıya katılmayan diğer kişiler dava açıp, yönetici atansın demişler. Böyle bir hakları yok. Ancak, usulüne uygun toplantı daveti yapılmadığı yönünde itirazda bulunabilirlerdi.)
09-07-2012 23:39:51 Hakkaniyetli #

Cevap: Yönetici Atanması Davası

MAHKEMECE YÖNETİCİ ATANMASI

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi E:1993/7280 - K:1993/9593

MAHKEMECE YÖNETİCİ ATANMASI ( Şartları-Kat Mülkiyeti )
KAT MALİKLERİNİN YÖNETİCİ ATAYAMAMASI ( Mahkemece Yönetici Atanması )

ÖZET :

Mahkemece yönetici atanabilmesi için
yöneticiliğin boşalması önkoşul olup ayrıca kat maliklerinin toplanıp da bir yönetici atayamamış olmaları gerekir.
10-07-2012 13:05:06 c_han06 #

Cevap: Yönetici Atanması Davası

İyi ki Hakim değilsiniz sayın Hakkaniyetli




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.