Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Boşanmada mal kaçırma

17-04-2006 22:54:39 serdarp24 #

Boşanmada mal kaçırma

sayın avukat arkadaşlar merhaba;
2000 yılından beri süren 6 yıllık bir evliliğim.21 Şubat 2006 tarihinde eşimin ailesinin evine dönerek terk etmesi sonucunda son bulmak üzere. Bu tarihten itibaren bu zamana kadar ne eşim nede ben herhangi bir hukuki girişimde bulunmadık. Eşim ailesinin yanında yaşamaya devam ediyor ben ise evli olduğumuz evde yaşamaya devam ediyorum. Eşim herhangi bir boşanma davasında benden nafaka alabilmek için kendi üzerine tapulu 2002 de alınmış olan evi 3 mart 2006 da resmen satmış. Bundan benim haberim bugün oldu. Eşimin bu hareketi karşısında ne yapacağımı şaşırdım. Ne eşim nede ben boşanma davası da açmadık. Eğer eşim veya ben boşanma davası açarsak bu satışı iptal ettirme hakkım var mı?
Bu konu da bana yardımcı olursanız sevinirim.
21-04-2006 14:55:13 Av.Dilek Kuzulu Yüksel #
Türk Medeni Kanunu

Kanun No : 4721
Kabul Tarihi : 22.11.2001
R.G. Tarihi : 08.12.2001
R.G. No : 24607
**************

2. Eklenecek değerler

Madde 229 - Aşağıda sayılanlar, edinilmiş mallara değer olarak eklenir:

1. Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar,

2. Bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler.

Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.


**************

Herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmadı iseniz ev 2002 tarihinde alındığı için aksi ispatlanamadığı sürece edinilmiş mal sayılacak ve paylaşıma tabi olacaktır. Bu durumda boşanmanız halinde yukarıdaki maddeye dayanarak açacağınız dava ile malların tasfiyesi aşamasında evin değerinin edinilmiş mallara eklenmesini sağlayabilirsiniz.
22-04-2006 00:07:13 serdarp24 #
Merhaba ;
Dilek hanım öncelikle sorunumla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Ancak kafamda soru işareti oluşturan bir konu var.Bu 2002 de eşimin üzerine tapulu olupta eşimin sattiği evi eşimin babası aldı ve eşimin üzerine tapuladı.Benim herhangi bir katkım olmadı.Bu benim satılan bu evde ki hakkım üzerin de bir değişikliğe sebeb olurmu ?Yoksa kimin aldığı önemli değil ,önemli olan 2002 de alınmış olması ve edinilmiş mallara katılmış olmasımıdır?Bu işlem için itiraz etmek gerekiyormu bu aşamada belli bir süresi, varmı?
Saygılarımı sunuyorum.........
22-04-2006 13:39:43 Av.Dilek Kuzulu Yüksel #
Türk Medeni Kanunu

Kanun No : 4721
Kabul Tarihi : 22.11.2001
R.G. Tarihi : 08.12.2001
R.G. No : 24607
**************

1. Kanuna göre

Madde 220 - Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır:

1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,

2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,

3. Manevi tazminat alacakları,

4. Kişisel mallar yerine geçen değerler.
****

Maddenin ikinci fıkrasına göre ev eşinizin kişisel malıdır, bu durumda sizin ev üzerinde hiçbir hakkınız bulunmamaktadır. Kaldı ki, evde katkınız olmadığını bile bile bu soruyu yöneltmeniz beni son derece şaşırtmış bulunmaktadır, eşinizin kişisel malı üzerinde serbestçe tasarruf hakkı vardır, bunun iptali söz konusu değildir.

Nafaka miktarını sorun ediyorsanız eddişelenmeyin, evin satışından elde edilen bedel de nafaka miktarı tayin edilirken göz önünde bulundurulacaktır, yani eşiniz evi satmakla nafaka miktarını arttıramaz.

Saygılarımla.
23-04-2006 20:39:00 serdarp24 #
Dilek hanım ilginize teşekkür ederek size bir soru yöneltmek istiyorum.Eşimin 2002 de babasının aldığı eşimin üzerine tapulu olan evi satmasında anladığım kadarıyla babası aldığı için ilgili kanun gereği eşimin kişisel malı sayılıyor ve ben hiçbir hak iddaa edemiyorum.Buraya kadar anladım.Şimdi size sorum şu olacak ;2005 yılında babamın verdiği parayla 25 milyar değerinde araba satın aldım ve araba benim üzerime kayıtlı.Eşimin babasının eşime ev alıp tapulaması gibi benim babamda 25 milyar değerinde araba aldı ve benim üzerime ruhsat yapıldı.Boşanma aşamasında eşim bu aracı paylaşıma sokmak isteyebilir mi?Aynı mantıkla hareket edecek olursak ben nasıl eşimin babasının alıp eşim üzerine tapuladığı ev üzerinde bir hak iddaa edemiyorsam eşimde babamın bana aldığı ve benim üzerime yapılan araba üzerinde bir hak iddaa edememesi gerekir.Bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum.Sorularımla sizi bunaltmış olabilirim .Ama bu size son sorum olacak.Şimdiden sorularım için vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
24-04-2006 11:50:43 Av.Dilek Kuzulu Yüksel #
Evet, arabayı babanızdan karşılıksız olarak edindi iseniz ve bu durum tereddütsüz anlaşılıyorsa, araba sizin kişisel malınız sayılacaktır. Eşiniz aksini iddia ederse ispat etmek zorundadır.
16-05-2006 23:48:59 serdarp24 #
MERHABA DİLEK HANIM;
Boşanma sürecinde bana yapmış olduğunuz yardımkardan dolayı size minnettar olduğumu belirterek gelmiş olduğum son aşamada size bir sorum olacak.Daha öncede belirttiğim gibi eşim 21 şubatta evi terk ederke ailenin yanına gitti.Şİmdiye kadar ne eşim ne de ben herhangi bir hukuki girişimde bulunmadık.Şimdi ise 21 hazirandan sonra eve dön çağrısı için ihtar çekmem gerekiyor.Bu ihtar çekme işlemi 4 ay bitikten sonra hemen ihtar çekilmelimi yolsa mesala 8 ay geçtikten sonrada ihtar çekilebilirmi.? Eşim ihtara karşılık dönmemesi halinde benim evi terke dayalı boşanma davası açmam durumunda ihtarı 4 ay sonra veya 6 ay veya 8 aya sonra çekmiş olmam bir şeyi değiştirir mi?Yani bana "neden 4 ay bitiminde ihtar çekmedinde 6 ay veya 7 ay sonra ihtar çekiyorsun " denilebilirmi ?Bu durumda mesala 7a ay sonrada ihtar cekim eşimin eve dönmemesi durumunda terke dayalı boşanma davası açabilirmiyim.
Kusura bakmayın konuyu uzatmış olabilirim.En doğru bilgiyi bana vereceğinize inanıyorum.Zaamanım azaldi.Şimdiden ilginize teşekkür ederim........




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.