Alıntı:
duygular50 rumuzlu üyeden alıntı
baba imzası olmadan kürtaj yapılamaz ...hastanede benimde eşiminde imzasını aldı ve öylece ameliyata girdim....yani imzası var....
MANEVİ TAZMİNAT
Kanun Metni:
Madde 174/2’ye göre: Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda para ödenmesini isteyebilir.
AÇIKLAMALAR
Boşanmaya sebep olan olay yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan kişinin, yaşamış olduğu acıyı hafifletmek amacıyla kusurlu olan eşten talep ettiği tazminat çeşididir. Boşanmaya sebep olan olayın kişide bıraktığı derin yaraların sarılması amacı güdülmektedir. Eşlerin ekonomik durumları, yaşadıkları çevre ve boşanmaya neden olan olayın ağırlığı gibi birçok etmen manevi tazminatın ne kadar olacağının belirlenmesinde rol oynar. Manevi tazminat eden kişinin, boşanmaya neden olan olayda kusursuz ya da diğer eşe göre daha az kusurlu olması gerekmektedir. Eşit kusurlu ya da daha ağır kusurlu olan eşin manevi tazminatı talep hakkı yoktur. Ayrıca manevi tazminat dönemsel olarak ödenemez, toptan ve para olarak ödenmesi gerekir. Bu nedenle maddi tazminatta var olan tazminatın kaldırılması ve değiştirilmesi manevi tazminatta geçerli değildir.
TAZMİNATIN ŞARTLARI
1. Kesinleşmiş bir boşanma kararı olmalıdır.
2. Manevi tazminat talep eden eşin boşanmaya sebep olan olayda kusuru olmamalı ya da diğer eşe göre daha az kusurlu olmalı,
3. Tazminat talep edilen eş, kusurlu olmalı,
4. Boşanmaya sebep olan olayda, tazminat talep eden kişinin kişilik hakları saldırıya uğramalı,
5. Manevi tazminatın boşanma davasıyla ya da boşanma kararı kesinleştiği tarihten itibaren 1 yıl içinde talep edilmesi gerekir,
6. Manevi tazminat isteyen kişinin bunu talep etmesi gerekir,
7. Tazminat miktarının belli olması gerekir.
8. Tazminat talep eden kişinin, boşanmaya sebep olan olayda eşini affetmemesi gerekir.
AÇIKLAMALAR
1. Kesinleşmiş bir boşanma kararı olmalıdır: boşanma kararına karar verilmemişse yada boşanma kararı talebi reddedilmişse, manevi tazminata hükmedilemez. Manevi tazminat gerek boşanma davası ile birlikte talep edilsin gerekse ayrı bir dava olarak talep edilsin durum değişmez. Boşanma kararı verilmediği müddetçe manevi tazminata hükmedilemez.
2. Manevi tazminat talep eden eşin boşanmaya sebep olan olayda kusuru olmamalı ya da diğer eşe göre daha az kusurlu olmalı: dolayısıyla boşanmaya neden olan olayda diğer tarafla eşit kusura sahip olan eş ya da daha kusurlu olan eş, manevi tazminat talebinde bulunamaz.
3. Tazminat talep edilen eş, kusurlu olmalı: boşanma davasına sebep olan olayda manevi tazminat talep edilen kişiye hiçbir kusur atfedilemiyorsa yahut diğer eşe göre daha az kusurlu ise aleyhine manevi tazminata hükmedilemez.
4. Boşanmaya sebep olan olayda, tazminat talep eden kişinin kişilik hakları saldırıya uğramalı: manevi tazminatın talep edilebilmesi için bir diğer şart zarardır. Boşanmaya sebep olan olay nedeniyle kusursuz ya da daha az kusurlu olan eşin kişilik hakları zedelenmiş olmalıdır. Olayın kişiye derin üzüntü vermesi, psikolojik buhran geçirmesine neden olması, utanca sürüklemesi, toplum içine çıkamayacak kadar utanç duyması, yaşam sevincini yitirmesi gibi haller manevi tazminat talebinin haklılığını gösterir. Kişilik haklarına saldırı halleri yaralama, kadını kürtaja zorlama gibi fiziksel şiddet sebeplerinden biri olabileceği gibi, sadakatsizlik, eşini evden kovma, eşine iftira, hakaret, aşağılama gibi ruhsal şiddet içeren fiiller de olabilir. Tüm bu durumlarda hakim talep halinde uygun bir manevi tazminata hükmeder.
5. Manevi tazminatın boşanma davasıyla ya da boşanma kararı kesinleştiği tarihten itibaren 1 yıl içinde talep edilmesi gerekir: Boşanma davası ile birlikte talep edilmeyen manevi tazminatın, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde talep edilmesi gerekir. Bir yıl içinde açılmazsa daha sonra talep edilemez. Buna rağmen açılmışsa, karşı tarafın zamanaşımı itirazında bulunması gerekir. Aksi takdirde hakim açılan manevi tazminat davasına devam eder.
6. Manevi tazminat isteyen kişinin bunu talep etmesi gerekir; manevi tazminata hakim kendiliğinden hükmedemez. Kişilik hakkı zedelenen kişinin boşanma davası ile birlikte ya da daha sonra ki 1 yıllık zamanaşımı süresi içinde bunu yazılı ya da sözlü olarak mahkemeden talep etmesi gerekir.
7. Tazminat miktarının belli olması gerekir: manevi tazminat talep eden kişinin ne kadar manevi tazminat istediğini (dilekçede ya da mahkemede sözlü olarak ) açıkça yazması gerekir.
Önemli:
Ø Başlangıçta istenen tazminat miktarı daha sonra artırılamaz. Ancak yeni olayların vuku bulması durumunda durumun ispat edilmesi koşuluyla tazminat miktarı artırılabilir.
Ø Manevi tazminat kişinin talebinden daha fazla olamaz.
Ø Tazminat miktarı kişiyi zenginleştirmemeli. Çünkü manevi tazminatta amaç kişinin üzüntüsünü hafifletmektir. Tazminat miktarına hükmedilirken tarafların ekonomik geliri, yaşadıkları çevre, işgal ettikleri makam vs göz önünde bulundurulmalıdır.
Ø Tazminat dönemsel olarak ya da taksitle veyahut bir ayın olarak ödenilemez. Manevi tazminatın para olarak ve toptan ödenmesi gerekir.
8. Tazminat talep eden kişinin, boşanmaya sebep olan olayda eşini affetmemesi gerekir: boşanmaya sebep olan olayı affeden eşin manevi tazminat talep etme hakkı yoktur.
Belki sizde bunları okumuşsunuzdur.
Konu başka bir sitede tartışılmış,bayağı yorum vardı. Eğer eş rıza ile kürtaja onay verdi ise gerisi Hakim e kalır.