Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark nedir?

17-02-2012 13:28:54 Freelander2 #

Asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark nedir?

şirket üzerine kayıtlı aractaki kusurlar sebebiyle iade için asliye hukuk ta dava açtım, değer 33bin tl ,
karşı taraf itiraz etmiş, uyuşmazlık ticari nitelik taşıdığı için asliye ticaret mahkemesine gitmesi gerektiğini belirtmiş.


ben anlamadım , ticari mahkemeye gitmesi için değerin 50bintl den yuksek olması gerekmiyor mu?
2 mahkeme arasındaki fark nedir?
17-02-2012 15:20:19 litigation #

Cevap: asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark? nedir?

Ticaret kanununa göre; taraflardan biri tacir ise ve iş ticari bir iş ise görevli mahkemeler asliye ticaret mahkemeleridir. Şirket aracı satımı veya kiralanması ticari bir iş olduğundan ve taraflar tacir olduğundan asliye ticaret mahkemesi görevlidir. Nihai tüketici olunsaydı tüketici mahkemeleri görevli olurdu.
17-02-2012 19:56:21 Av.Engin Oğuz #

Cevap: asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark? nedir?

Asliye Hukuk ile Asliye Ticaret Mahkemesi arasındaki farktan bihaber insanın otuzüçbin lira gibi ciddi bir meblağ için forumlardan aldığı bilgilerle kendi başına dava açmasından daha acınacak hayret edilecek duruma bir örnek verebilecek üyeye yemek ısmarlayacağım söz.
17-02-2012 20:31:46 Şenol Eker #

Cevap: Asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark? nedir?

Bilgi çok. İnsanın bunları bilme kapasitesi ise sınırlı. Dolayısı ile bir insan ancak bazı şeyleri bilir. Her şeyi bilmez.
İnsanlar bilmediği bir şeyi öğrenmek istediğinde, bunu bilen bir kişiye sorar. Ya da bu tür kişilerle tartışır. Buna "istişare" derlermiş eskiler.
Ama kimi insanlar vardır ki; bilmediğinin farkında bile değildir; bildiğini zanneder. İşte, daha kötüsü budur.

Gelelim konuya:
Asliye Hukuk ile Asliye Ticaret Mahkemesi arasındaki farktan bihaber insanın otuzüçbin lira gibi ciddi bir meblağ için forumlardan aldığı bilgilerle kendi başına dava açmasından daha acınacak hayret edilecek durum;
Asliye Hukuk ile Asliye Ticaret Mahkemesi arasındaki farktan bihaber insanın otuzüçbin lira gibi ciddi bir meblağ için forumlardan bile bilgi almadan gidip yanlış mahkemede dava açmasıdır.
17-02-2012 20:36:29 Freelander2 #

Cevap: Asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark? nedir?

yardımcı olmak isterseniz severek yardımınızı kabul ederim.

eleştri yapmak isterseniz ona da varım.

bilmediğim daha pekçok şey olduğu için soruyorum ve öğrenmek istiyorum.

keşke böyle yaklaşmak yerine, öğrenmek isteyenlere yardımcı olsanız, harcayacağınız zaman, başkasına fayda olsa...

eskiden bana yardımcı olduğunuzda olmuş sanırım Sn Engin Oğuz, sigorta firmasını dava ettiğim süreçte, onda da birşey bilmiyorumdum, öğrendikçe devam ediyorum :)

yardımcı olmak isterseniz şu başlıkta yardıma ihtiyacım var, katkınız olursa şimdiden teşekkür ederim

https://www.hukuki.net/showthread.php...efret-ediyorum

acıyacağınıza düşüncenizi yazarsanız ben ve başka okuyanlara da faydası olur.
17-02-2012 20:54:55 Av.Engin Oğuz #

Cevap: Asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark? nedir?

Acımak aşağılamak hor hakir görmek manasında değildir kelimenin tam manasında acımaktır mecaz değil yani. Rakam önemsiz bir rakam değil en azından benim ve belki milyonlarca insan için. Bu tür bir davayı açıp daha ilk celsede çuvallamak üzdü beni açıkçası. Bu meblağlı bir davayı kaybedip bir de hem kendi yaptığınız masrafların üzerinizde kalması hem karşı tarafın masraf ve avukatlık ücretini yüklenme ihtimaliniz de hakeza.
Kendi başına yürütülebilecek çok kolayca başarı elde edilebilecek davalar vardır bilemiyorum ilk aklıma gelen belki anlaşmalı boşanma olabilir o dahi bazı şartlarda örneğin paylaşılacak mal yoktur velayet konusu olacak çocuk yoktur vs. yazarsınız ortak bir dilekçe biz boşanmak istiyoruz çıkar duruşmada tekrar edersiniz olur biter.
Ama özel yetkili bir mahkemenin konusu olan teknik bir konu olan bir davayı yüzeysel bilgilerle açıp yürütmek cesaretini kusura bakmayın takdir edemem. Efendim avukat parası ödeyecek durumum yok demeyin bu davayı mahkemenin karşı tarafa yükleyeceği avukatlık ücretine razı olacak binlerce meslektaşım vardır eminim. İşte böyle bir seçenek varken dahi lüks bir aracın satıcısının tutacağı güçlü bir avukat karşısında yalın çıplak durmak mantıkla izah edilecek gibi değildir.
Ben forumlarda cevap verirken karşımdakinden "ya bu karışık bir mesele iyisimi bir avukat tutayım" hissine kapılmasını isterim :) yoksa maşallah aslan gibi forum aha işte sana avukat düşüncesine kapılmasını değil :)
Belirttiğiniz linkte gizli ayıptan başka bir çare aklıma gelirse bildiklerimi paylaşırım.
17-02-2012 21:21:51 Freelander2 #

Cevap: Asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark? nedir?

benim çuvallamalar genelde usul yonunde kalıyor, sigorta davasını da yanlış mahkemede açmıştım zaten, karşı tarafa 1 vekalet ücretini öyle ödedim , bu sefer doğru mahkeme olsun diye çok çabaladım , forumdan hiçbir cevap gelmedi , yazdığım metnide bir avukata okuttum , bu haliyle doğru dedi :) buna rağmen gene yanlış olmuş... olsun sağlık olsun.

neyseki bu sefer vekalet ödemeden sadece dosyayı yollicaz gibi gözüküyor sabahki araştırmamda onu gördüm.

benim sıkıntım maddi değil yani param yok avukat tutmiim olayı değil.

karşı taraf baya bi yargıtay kararı koymuş ortaya, ttk sağolsun distributoru "sorumlu değil" haline bile sokmuş.
problemli araçta distributor sorumlu değilse , kim sorumlu o da ayrı.

şimdi ttk da şu 2 noktada takıldım,

5. TİCARİ SATIŞ VE TRAMPA:

Madde 25 - Aşağıdaki hususi hükümler mahfuz kalmak şartiyle, trampalarda dahi tacirler arasındaki ticari satış ve Borçlar Kanununun satış ve trampa hakkındaki hükümleri tatbik olunur.

1. Mukavelenin mahiyetine, tarafların maksadına veya emtianın cinsine göre satış mukavelesinin kısım kısım icrası kabil veya bu şartların mevcut olmamasına rağmen alıcı kısmen yapılan teslimi, ihtirazi kayıt ileri sürmeksizin kabul etmişse, mukavelenin yerine getirilmemesi yüzünden alıcının haiz olduğu haklar yalnız teslim edilmemiş olan kısım hakkında kullanılabilir.

3. Emtianın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde keyfiyeti satıcıya bildirmeye mecburdur. Açıkça belli değilse alıcı emtiayı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde muayene etmeye veya ettirmeye ve bu muayene neticesinde emtianın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını muhafaza için keyfiyeti bu müddet içinde satıcıya bildirmeye mecburdur. Diğer hallerde Borçlar Kanununun 198 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları tatbik olunur.
4. Borçlar Kanununun 207 nci maddesindeki müruruzaman müddeti tüccarlar arasındaki ticari satışlarda altı aydır. Şu kadar ki; bu müddet azaltılabilir.

şimdi başlangıçta borçlar kanuna da yer vermiş ama sonra açıkça belli olmayan kusur için 8 gün içinde muayene etmeye veya ettirmeye mecburdur diyor. bir altta da 207 borçlar kanunu da sadece 6 ay için geçerli diyor

yani akla mantığa aykırı bir uygulama , şüphelenmediğin birşeyde kim gider kafadan sunu muayene ettireyim de, dese bile bir arabanın muayenesi nasıl olabilir ki?

bu noktalar için bir fikir yazarsanız belki bana bir katkısı olur,
17-02-2012 21:39:21 Av.Engin Oğuz #

Cevap: Asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark? nedir?

Gayretli ve ısrarcı tutumunuzu takdir ediyorum bir tek. :)
Sizin mevzuya kulak dolgunluğum var gibi evet ama sorunuza cevap verebilmek için ne davasını niye açıyorsunuz ne bekliyorsunuz ne istiyorsunuz nedir zararınız nedir muradınız gibi bi çok sorunun cevabını ağzınızdan duymak lazım. Şimdi buraya bir iki yasa maddesini yazıp üzerine fikir almak istiyorsunuz ama doğrusu bu değil. Doğrusu size gerçekten lazım olan yasayı hatta sair mevzuatı bulup onun üzerinde çalışmaktır yoksa genel bir maddeyi bulup nasıl esnetirim de değil.
Sizin daha önce tüketici mahkemesinde dava açtığınızı lehinize karar aldığınızı filan hatırlar gibiyim de hala araba mevzusu niye bitmiş değil niye çözümlenmiş değil sıkıntı nedir ve nasıl giderilmesini istiyorsunuz bilmediğim gibi mevzuatın çözümü varsa buna neden razı olmazsınız gibi çene çalacak bi çok şey var ortada. İnanın bence bir avukatı görevlendirseniz daha iyi olur cidden burda sizin akıttığınız suda kulaç atmak kolay değil sizin mantığınızla hukuk gerçeği örtüşmeyebilir mantığım doğrultusunda nasıl sonuç alabilirim değil hukuki gerçeklik karşısında menfaatime en uygun nasıl bir çözüme ulaşırımı konuşmak lazım ama burada değil bir avukat ofisinde :)
18-02-2012 00:36:33 Freelander2 #

Cevap: Asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark? nedir?

tüketici mahkemesinde davam olmadı, tüketici grubunda örneksel bir soru sormuştum sadece, kafama takılan bazı noktalar vardı, onların bir kısmını kendim çözdüm, şimdi şu ttk denen problemde bir ışık bulup yön çizmeyi hedefliyorum

bu arada uyarınız üzerine vekalet ücretine bi bakayım dedim, %12 lerden bahsediliyor bu oran gerçekse, bu sefer çok ciddi risk almışım demektir. 4000tl ye yakın bir vekalet çıkması , karşı tarafın neden hiç alakasız konulara daldığını anlamam da yardımcı oldu. husumet demiş, distributoru bağlamaz demiş, distributor garanti için işçilik ve parça değişimi yapar sadece demiş, falan filan :) gerçekten vekalet bu kadar tutarmı dava red olursa veya kaybedersem? hesap doğruysa zaten hukukta çözüm aramakta çok yersiz artık...

hukuk bu kadar pahalı olmamalı, ah ah tüketici konumunda olsam, neler yapacamda...

vekalet bu meblağları bulacaksa dediğiniz gibi bir avukat bulsam iyi olacak , vekalet ücretine fit olursa, benim de işime gelir :) kazanırsa o kazanır, kaybedersem ben kaybederim

nasıl olsa dava çok yeni, nerden dönsem kar :)
18-02-2012 21:28:23 Av.Engin Oğuz #

Cevap: Asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki fark? nedir?

Davayı kaybederseniz hem mahkemenin takdir edeceği dava vekalet ücretini hem icraya konulduğunda aynı meblağlarda icra vekalet ücretini yani yaklaşık on binlirayı bulabilecek riski üstlenmiş oluyorsunuz.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.