Sayın Dilek Kuzulu Yüksel,
Aynı durum benim kafamda da var. Yargılamanın ekonomik olması için bu yola gidiliyor.Peki ekonomi uğruna adeletten taviz verilebilir mi?Adaletin yanlış kararlarının Türkiye faturasını hiç tahmin ettiniz mi?
Aşağıya hemen birkaç karar. Tabi şu internet bağlantısı gerçekten 1024 ile çalışabilirse :)
************************************************** *********
Karara ilişkin basın açıklaması tarihi:09.01.2003
Başvuru numarası :28002/95
Karar:Dostane Çözüm
Karar
Dava dostane çözümle sonuçlandırılarak kayıtlardan düşürülmüş, adli giderler ve maddi- manevi zararları karşılamak için başvurucuya 10,000 Euro ödenmiştir (Karar sadece İngilizce yayınlanmıştır).
************************************************** *********
Karar tarihi: 14.01.2003
Başvuru numarası: 29864/96
Karar:Dostane Çözüm
Şikayetler
Başvuru sahipleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. (yaşama hakkı), 3. (işkence ve insanlık dışı ya da onur kırıcı davranışların yasaklanması) ve 5. (Kişi Güvenliği ve Özgürlüğü) maddelerine dayanarak babalarının gözaltında gördüğü işkenceler sonucu öldüğü iddiasında bulunmuşlardır.
Karar
Dava dostane çözümle kayıtlardan düşürülmüş, başvuruculara adli giderler ve verilen zararlara karşılık 60,000 Euro verilmesine karar verilmiştir.
************************************************** *********
Karar tarihi:28.01.2003
Başvuru numarası: 39324/98
Karar: 5/3 ve 6/1. maddeler ihlal edilmiştir.
Şikayetler
Başvurucu, Sözleşmenin 5/3 maddesine dayanarak (makul bir süre içinde yargılanma ya da adli kovuşturma sırasında serbest bırakılma hakkı) yargılanmadan önceki tutukluluk süresinin uzunluğundan şikayetçi olmuştur. Ayrıca davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkemede görülmemiş olduğu, DGM yargısının adil olmadığı ve yargı sürecinin uzun olduğu (7 yıl,7 ay, 14 gün) iddiasıyla 6/1. maddenin (adil yargılanma hakkı) ihlal edildiğinden şikayetçi olmuştur.
Karar
AİHM başvurucunun davası görülmeye başlanmadan önce tutuklu bulunduğu sürenin uzunluğunu göz önünde bulundurmuştur.
Mahkemenin bakış açısıyla suça ilişkin kanıt bulunmuş olsa dahi ki bu olayda yoktur, yargılama öncesi sürenin uzun tutulması haklı gösterilemez. Bu bağlamda mahkeme oy birliği ile sözleşmenin 5/3 maddesinin ihlal edilmiş olduğuna karar vermiştir.
DGM'nin bağımsızlığı ve tarafsızlığına ilişkin olarak mahkemede askeri yargıçların varlığının mahkemenin bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından sorun yarattığını göz önünde bulundurulmuştur. Mahkeme terör suçu ile yargılanan sivillerin çıkarıldığı DGM'de askeri yargıçların bulunmasının başvurucunun mahkemenin bağımsız ve tarafsız olmadığı yolundaki endişesini haklılaştırdığını düşünmektedir. Bu bağlamda DGM'nin bağımsız ve tarafsız olmadığı kararına varan mahkeme oybirliği ile 6/1. maddenin ihlal edilmiş olduğuna karar vermiştir. 6. maddeye dayanarak yapılan yargı sürecinin adilliğine ilişkin diğer şikayetlerin incelenmesi gerekli görülmemiştir.
Başvurucunun yargı sürecinin oldukça uzun olduğu yolundaki şikayetlerine ilişkin olarak mahkeme bu sürecin 7 yıl, 7 ay ve 14 günde sonlandığını göz önünde bulundurmuştur. Davada bazı karışıklıkların olması bu sürecin neden uzun tutulduğunu açıklamaz. Hükümet devlet yetkililerinin neden olduğu bu gecikmeye ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmamıştır. Mahkeme bunu göz önünde bulundurarak 6/1. maddenin ihlal edilmiş olduğuna karar vermiştir.
Başvurucuya maddi ve manevi zararları karşılamak üzere 6,000 Euro , adli giderler için de 3,200 Euro verilmiştir.
************************************************** **********
Karar Tarihi: 12.03.2003-135
Başvuru numarası: 46221/99
Şikayetler
Başvurucu özellikle şunlardan şikayetçi olmuştur:
" Ölüm cezasının infazının ya da bu cezanın verilmiş olmasının sözleşmenin 2., 3. ve 14. maddelerine ihlal oluşturduğundan ya da oluşturabileceğinden; Kenya'dan Türkiye'ye götürüldüğü ve İmralı adasında tutuklu bulunduğu koşulların insanlık dışı bir muamele olduğundan ve 3. maddeye ihlal oluşturduğundan,
" Makul bir süre içinde hakim karşısına çıkarılmadığından, özgürlükten mahrum bırakılmasının kanunsuzluğundan ve tutukluluğunun kanunsuzluğu hakkında dava açmasına izin verilmediği için 5/1, 5/3 ve 5/4. maddelerin ihlal edilmiş olduğundan,
" 6/1. maddenin ihlal edilerek, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından yargılanmamış olmasından, kararı veren mahkemede askeri bir yargıcın bulunmasından, mahkemede yer alan hakimlerin öfke dolu medya yayınlarından etkilenmiş olmasından, savunmasını hazırlaması için gerekli olan dava/mahkeme dosyasını görmeleri için avukatlarına verilmesi gereken hakkın sağlanmamasından ve bu nedenlerle adil bir biçimde yargılanmadığından,
" 34. madde ihlal edilerek, yakalanmasından sonra Amsterdam'daki hukuki temsilcileri ile görüşmesinin engellenmesinden ve/veya Türk Hükümet'inin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bilgi sağlaması yolundaki talebini yerine getirmediğinden şikayetçi olmuştur.
Ayrıca sözleşmenin 7., 8., 9., 10., 13., 14. ve 18. maddelerinin ihlal edilmiş olduğuna ilişkin şikayette bulunmuştur.
Adli giderler için mahkeme temsilcilerin yaptığı açıklamalar doğrultusunda başvurucuya 100,000Euro verilmesini uygun görmüştür.
************************************************** *********
2002 deki başvuru sayısı
Turkey / Turquie
3036
Konu bu olmadığı için diğer kararları yayınlamayı ihmal ediyorum.