Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
Bir askeri şahsın Askeri mahkemelik suç işlemesi durumunda,askeri mahkemeye hakkında dava açılması talebi olması için,en az birinci sicil amiriniz olayın "emre itaatsizlik suçu" olduğuna kanaat getirmesi gerekmektedir.Takım komutanınızın amirlik vasfı bulunmadığından dolayı sizin işlediğinizi kanaat getirdiği suç için dosyanızı askeri mahkemeye gönderemez.Fakat bu suçunuzla ilgili hakkınızda rapor yazarak gereğinin yapılmasını isteyebilir.Anlattıklarınız doğrultusunda işlediğiniz suç "emre itaatsizlik" suçunu oluşturmaz.Emre itaatsizlik şu şekilde olurdu.Size "burayı boyayacaksın "diye verilen emri(şayet görev analiz kılavuzunuzda boya yapmanız gerektiği de görevleriniz arasındaysa),"boyamayacağım" diyerek geri çevirirseniz bu suçu işlemiş olurdunuz.Siz verilen görevde ihmalde bulunmuşsunuz.Çünkü size adece boya yapacaksın denmemiş.Herneyse kısacası birlik komutanınız askeri mahkeme dosyasını imzalamadığı sürece kimse sizi mahkemeye gönderemez:)
Sayın bartelmi diaz yanlış bilgi vermeyin lütfen
.................................................. ............
Önce tanımları yapmak lazım
İTAATSİZLİK EDENLER (Disiplin Mahkemeleri Kanunu Madde 48)
Kast veya ihmâl ile hizmete ait emri tam yapmamak, değiştirmek veya sınırını aşmak suretiyle itaatsizlik edenlere on günden iki aya kadar oda veya göz hapsi cezası verilir.
İTAATSİZLİKTE ISRAR EDENLERİN CEZASI (Askeri Ceza Kanunu Madde 87 )
1. ( Değişik fıkra: 22/03/2000 - 4551 S.K./22 md.)
Hizmete ilişkin emri hiç yapmayan asker kişiler bir aydan bir seneye kadar, emrin yerine getirilmesini söz veya fiili ile açıkça reddeden veya emir tekrar edildiği halde emri yerine getirmeyenler, üç aydan iki seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
AMİR: Askeri Ceza Kanunu Madde 13 - (Değişik madde: 15/06/1942 - 4257/1 md.)
Amir, makam ve memuriyet itibariyle emretmek salahiyetini haiz kimsedir.
bursalı16 nın bahsettiği konuda, eğer boyama işini hiç yapmamış ise emre itaatsizlikte ısrar suçu oluşur. Bu şuç ta ceza verme yetkisi askeri mahkemelerin kapsamındadır.
eğer boyama işini eksik olarak yapmış ise itaatsizlik şuçu oluşur. Bu suçun ceza verme merci disiplin mahkemeleri yada disiplin amiridir.
Takım komutanına gelir isek, bu kişi bursalı16 nın amiri konumundadır.Amir kavramına dikkat edilir ise ceza veren sicil veren diye ayrım yapmadan emretme yetkisine sahip olan kişi der.Dolayısı ile takım komutanı bursalı16 ya emretme yetkisine sahip olduğu için amir konumundadır.
takım komutanı burda şu yolu izleyebilir. boyama işinin yapılmadığını yada eksik yapıldığını tutanak altına alır ve bu tutanağı ceza verilmek üzere disiplin amirine iletir.yan bölük komutanına. Bl.k nı tutanağı almasına müteakip olayı inceler, bahsedilen suç oluşmuş ise, suç itaatsizlik ise disiplin mahkemesine sevk eder yada kendisi cezalandırır, suç itaatsizlikte ısrar ise dosyayı hazırlar ve askeri savcılığa gönderir.
Bl.komutanın incelemesi sonunda suç oluşmadığına dair kanaat olur ise bu durumu takım komutanına yazı yada söz ile belirtir.(oluşmayan bir suç için takım komutanının tutanak tutacağını ve mahcup olacağını sanmıyorum)
takım komutanı eğer suç olduğunu tutanak ile belgelediği halde bl.komutanı olayı kapatmaya çalışır ise bu durumu bir üst amire iletir.Olay kurulacak idari tahkikat heyeti ile açıklığa kavuşur.
Ortada olan bir suç var ve bl.k nı bu şuça yoktur derse ve işlem yapmaz ise askeri ceza kanununun ilgli maddesince yargılanır.
eğer takım komutanı bursalı16 nın şucu yokken tutanak tutarak bu konuda beyanda bulunur ise kendisi de askeri cezanın ilgili maddesince yargılanır.