Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Açık ve kapalı fatura olayı?

28-12-2011 11:12:19 meraklıüye #

Açık ve kapalı fatura olayı?

Kimler özellikle açık tip (ödemesi yapılmamış...) fatura ile karşılaşır...?
Bir şekilde biryerlerden mal alan, alışveriş yapan sokaktaki vatandaş bu tip bir fatura ile karşılaşıp sorun yaşayabilir mi...?
Yoksa bu fatura sadece ticaret erbabını mı ilgilendiriyor...
soruyu sorarken tereddüt ettim,saçma bir soru mu diye...
28-12-2011 11:42:03 Şenol Eker #

Cevap: Açık ve kapalı fatura olayı....?

Eğer müşteri ödemesini bir belge karşılığı (örneğin kredi kartı slibi) ile yaptı ise faturanın da açık olması icabetmez mi?
28-12-2011 11:47:27 litigation #

Cevap: Açık ve kapalı fatura olayı....?

Aslında çok güzel bir soru. Çünkü Ticaret kanununda PROFORMA fatura, yani açık fatura veya kapalı fatura diye bir tanım yok. Fatura faturadır. Aslında fatura ödemeyi gösteren belge (makbuz) de değildir. Ticarette bir teamül olarak yerleşmiş proforma faturada kaşe imza üste atılır, borç ödenmiş ise alta atılır. Açık faturalar genellikle şirketler arasındaki ticari alışverişlerde kullanılmakta. Sanırım o da faturanın ödenip, ödenmediği konusunda muhasebe açısından farkı kolayca tespit etmek için yaratılmış bir adet. Yoksa alışveriş yaptığımız mağazanın bize verdiği faturalarda proformo olması mümkün değil.
31-12-2011 22:32:41 Vangelis #

Cevap: Açık ve kapalı fatura olayı....?

Proforma Fatura: Bir kişi ya da kuruma satıcı firma tarafından beyan edilen, esas amacı alıcıya fiyat konusunda resmi usullere uygun bilgi vermek olan ("Bu malın fiyatı 10 TL'dir. Malı benden satın alman halinde 10TL ödersin" anlamına gelen) fatura türüdür. Dolayısıyla, alım-satımlarda kullanılan ve geçerli olan bir fatura türü değildir. Genellikle resmi ihalelerde ve alıcıya fiyat teklifi verilmesi gereken durumlarda kullanılır.

Açık Kesilmiş Fatura: Fatura çıktısı alındıktan sonra faturanın üst kısmına (firma anteti ve maliye bakanlığı yazılarının hemen altında kalan kısma) imza ve mühür vurulmak kaydıyla elde edilmiş, fatura bedelinin tahsil edilmediğini sembolize eden faturalara denir.

Kapalı Kesilmiş Fatura: Fatura çıktısı alındıktan sonra faturanın alt kısmına (ürün adı, miktarı, fiyatı gibi bilgilerin bulunduğu alana) imza ve mühür vurulmak kaydıyla elde edilmiş, fatura bedelinin tahsil edildiğini sembolize eden faturalara denir.

Her iki tipte kesilmiş faturaların ortak amacı ise cari takibatı kolaylaştırabilmektir.
07-01-2012 18:45:57 Faber85 #

Cevap: Açık ve kapalı fatura olayı?

Ticaret yapmayan, sadece bir mal veya hizmet satın alan bir vatandaşın buna dikkat etmesi gerekir mi?
Diyelim ki aldığımız fatura açık bir fatura veya faturayı kaybettik. Bu durumda en kötü ne olabilir?
Mal veya hizmeti aldığımız şirket, "Ben bu kişiye şu malı veya şu hizmeti sattım, ama bedelini almadım." deyip gerçekten de mal veya hizmeti sattığını ispatlarsa sıkıntı olur mu? Çünkü elimizde fatura yok mesela. Eğer bir de bu itirazı yıllar sonra yaparsa, biz bu bedeli faiziyle ödemek zorunda mı kalırız?
İnsanın aklına herşey geliyor.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.