internette program ararken bunların sitelerine denk geldim. download için üye olunuz diyordu. Bende tabi amaçları sanırım email adresi toplayıp daha sonra reklam yapmak vb sandım.  Üye olurken bende hiç okumadım o sözleşme kısımını.
Daha sonra bir email geldi. 1 ay içerisinde istersek çıkabiliyormuşuz. 
Hukuk konularınıda az çok bildiğimiz için işin içinde bir oyun olduğunu anladım ne olur ne olmaz diye 1 ay dolmadan üyeliğimin silinmesini istedim. Üyeliğimi sildiler. 
Şimdi sizin konunuzuda görünce internette bir araştırma yaptım. 
Maşallah en az 1.000 e yakın kişi bu durumdan şikayetçi birde icra yolu ile bu paraları aldıklarını iddia ediyorlar. tüketici hakemlerine başvuranlarında başvuruları olumsuzmuş deniliyormuş.
http://guvenliindir.com/haber.php
Ücretsiz program indirme siteleri örnek :
1.
http://www.inndir.com/
2.
http://www.gezginler.net/
3.
http://www.programindir.com.tr
4.
http://www.indirkullan.com
5.
http://www.bilgisayarprogramlari.net
6.
http://www.downloadarsivi.com/
7. 
http://www.tamindir.com/kayit 
vbleri
Mesela bu tamindir gibi sitelerde ücretsiz ve kayıt olurken sadece programlara yorum yapabilmeniz için üye olmanızı istiyorlar.
http://www.tamindir.com/kullanim-sartlari/
Kullanıcı şartlarını okuduğunuzda kendilerini korumak için bir kaç şey yazmışlar. Bunlarda doğal olan yazılar.
İnsanlar yukarıdaki gibi ücretsiz sitelere alıştıkları için google , yandex , yahoo gibi arama motorlarında program isimi yazıp veya indir , download vb yazdıklarında bu kişilerin siteleri ortaya çıkıyor.
Benim kayıt olduğum sitenin isimi daha farklı idi ve üye olurkan sözleşme kısımını bilmiyorum ama ana sayfasında ücret kısımları kesinlikle yazmıyordu. Ücreti ana sayfaya daha sonradan eklemişlerdi. 
Yukarıda siteler zaten programlarıda kendi sunucularında barındırmazlar. Genelde programın orginal sitesindeki direk download linkine yönlendirler  , veya kendileri yükler antivirüsten taratır rapid vb upload sitelerine yüklerler ,  daha sonra sitelerine adsenseden reklam almaya çalışırlar. Hosting masraflarını çıkarmaya çalışırlar. Bir nevi siteyi kuran kişiler hem insanlara iyi niyetle hizmet etme yardımcı olma amacı ve ufak tefek reklam gelirleri ilede masrafları çıkarma amacı taşırlar. Genelde başka amaçları yoktur.
Programların çoğununda zaten  kendi orginal sitelerinde ücretli satıldığını  , demo olduklarını , veya freeware dediğimiz ücretsiz programlar olduklarını belirtirler.
Bu aşağıdaki sitelerin downloadları nereden yaptırdıklarını bilmiyorum. Araştırıp bakmak lazım. Ayrıca yotube gibi sitelerde yüksek bandwidth lerinin masraflarını çıkarmak için sitelerine anca reklam alabiliyorlar. Kendilerine  1 milyar dolar fiyat biçseler bile  Direk satılmaları bile şu an çok zor. Çünki içerikleri videolar hep telif hakları ile sorunlu olan videolar çoğunlukta. Youtube yi bile hiç bir firma almaz. Başına bela alır çünki. 
Yoksa aylık 1.000 dolara Türkiye'de yüksek bandwitdhli , yüksek aylık veri transferli ,  yüksek hdd kapasiteli , yüksek Ram kapasiteli 6-7 sunucu alıp   türkiye geneli aylık 1 milyon kişinin girebileceği youtube gibi bir site yapmak zor bir şey değil. Fakat telif hakları ile uğraşırsınız. Yerinizde Türkiye olunca o video sitesini size açtığınıza bin pişman ederler.Sunucu masraflarınıda çıkarmak için reklam gelirleri almanız gerekir.
Konuya dönecek olursak : 
Bunların siteleri ise 
1. http://guvenliindir.com 
İncelediğimizde domain bilgileri : 
http://whois.webhosting.info/guvenliindir.com 
Bulgaristan sofya gözüküyor. 
enca75@yahoo.de adına kayıtlı yani almanyadan alınmış bir yahoo emailine kayıtlı.
Creation Date: 01-Apr-2011  
Expiration Date: 01-Apr-2012
1 nisanda açmışlar
Gelecek 1 nisana kadar domain kayıtları var. Yani bu işi profosyonel ve uzun süreli değil kısa süreli düşünmüşler. Böyle sitelerin değerini ve amacını  seo uzmanları , webmaster uzmanları bizlerden daha iyi bilirler. 
Adres kısımına baktığımızda ise
Administrative Contact:
    Mirnet Trakya
    MirNet Trakya         ()
    ul. Plovdivsko Pole 17
    Sofia
    Sofija,1000
    BG
    Tel. +359.888738338
Bulgaristan var ve telefon numarası bile Bulgaristanın telefon numarası. Daha öncedende  bulgar kızlarıda cep telefonlarımızı arayıp bazı vatandaşlarımızla tanışıp para istiyorlardı. Sanırım bu konularda haberlere konu olmuştu. 
Birden o aklıma geldi her nedense.
Bu arada hosting sağlanan firmanın bilgileri gözükmüyor onu anlamak için ns serverlerine baktım.
http://whois.webhosting.info/icndns.net
Ns serverleri yani sunucularda sitenin barındığı yerde bulgaristanda çıkıyor.
egistrant:
    Internet Corporated Networks ltd
    Julian Borislavov        ()
    1 Ravnogor str., floor 1, suite 4
    Sofia
    Sofija-Grad,1756
    BG
    Tel. +359.878738338
Ayrıca parayı isteyen
Netbase Bilişim Teknoloji İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. 
bu firma kim bu firmanın bu site ile ne alakası var. 
Ben whois bölümüne baktığımda domain name kayıtlarında hiç bir alaka göremedim.
Bulgaristandan yayın yapan site şirketmiymiş bunlarla türkiye deki 
Netbase Bilişim Teknoloji İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.
ile anlaşmamı yapmış sözleşmemi yapmış.
Sitesine koyduğu programlar için telif haklarını ödemişmi ? Telif hakları için sitesinde download ettirdiği ürünler için ilgili bütün firmalarlar anlaşması sözleşmesi varmıymış onlara bu konuyu götürüp sizin programlarınızı sitemizde yayınlayacağız kullanıcılarımızdan da aylık ücret alacağız sizede lisans hakkı olarak şu kadar ücret ödeceyeceğiz faturanızı keseceğiz demişlermi ? 
Varmıymış böyle bir anlaşmaları ? 
Başkasının programlarını sitene koy çekmeleri için ücret iste , ticari bir iş yap  ne güzel memleket :)
Anca o programların hepsininin freeware olması gerekir. Demo olsa bile işin aslı anlaşma gerekir. Neyse bunlar biraz daha tartışılması gereken konular.
Diğer sitelerine bakalım.
2. www.inndir24.com
Bu da bunların sitesi
http://whois.webhosting.info/inndir24.com
11 ağustos 2011 de açılmış
11 ağustos 2012 de kapanacak.
Gene 
netbase@hotmail.de almanya hotmaili ile  ile domain alınmış ve sunucuda aynı sunucu bulgaristanda.
Registrant:
    Company
    NETBASE LTD.        ()
    Tekirdag
    Tekirdag
    null,1000
    BG
    Tel. +359.0000
Creation Date: 11-Aug-2011  
Expiration Date: 11-Aug-2012
Domain servers in listed order:
    ns109.icndns.net
    ns110.icndns.net
Administrative Contact:
    Company
    NETBASE LTD.        ()
    Tekirdag
    Tekirdag
    null,1000
    BG
    Tel. +359.0000
Technical Contact:
    Company
    NETBASE LTD.        ()
    Tekirdag
    Tekirdag
    null,1000
    BG
    Tel. +359.0000
Billing Contact:
    Company
    NETBASE LTD.        ()
    Tekirdag
    Tekirdag
    null,1000
    BG
    Tel. +359.0000
Bazı bilgi yerlerine Net Base LTD yazmışlar fakat Bulgaristan yazmışlar ve telefonda yok. Bulgaristan telefonu. ve tam değil. Yani domaini kayıt ederken bile bir çekinceleri var.
Keza buradan üye olurken ücretli üye olduğunu bile anlayamazsınız
http://www.inndir24.com/logins/register
Sizin düşüneceğiniz 
- Bu site ücretli üyelikte yapıyor fakat sanırım download için sadece normal üye oluyorum diye düşünürsünüz.
Milletin alıştığı  üye olurken genelde kredi kartı isterler. Kimse kalkıpta üye olurken email ile üye olucam , beni ipten tespit edip emailime ödeme bilgileri göndercekler vb kesinlikle aklına bile gelmez. 
10 seneden beri internete girerim , diyorum ya üye olurken benim bile aklıma böyle bir şey gelmedi.
Daha sonra email attıklarında anca olaya uyanabildim. Boş yere uğraşmıyım diye iptal ettirdim üyeliğimi.
Yoksa niye kalkıpta freeware yazılımların downloadlarına  para verelim. Ücretsiz download hizmeti veren bir çok siteler var.
Milletde bunlarıda onlardan sanıyor ilk başta.
Bir siteleri daha var aynısı
3. http://321indir.com
http://whois.domaintools.com/321indir.com
Bu da sunucusu danimarka gözüküyor. Fakat büyük ihtimal bulgaristanda diğer sitelerdeki sunucularla aynı yerdedir.veya domain yönlendirme vardır.
321indir.com
IP Addresses:	91.215.218.132
IP Country:	
N/A
Registrant:
 MIRnet Trakya Medya Tic.
 Omurtak cad. ersozler pasaj1 yurtseverler k1sm1 15. corlu
 Tekirdag, XX 59850
 TR
 Domain name: 321INDIR.COM
 Administrative Contact:
    Topaloglu, Engin  
    Omurtak cad. ersozler pasaj1 yurtseverler k1sm1 15. corlu
    Tekirdag, XX 59850
    TR
    +90.2826185021
 Technical Contact:
    NOC (Network Operations Center), Servage.net  
    Neustadt 16
    Flensburg, DE 24939
    DE
    +49.46116098358    Fax: +49.46116098359
 Registration Service Provider:
    Servage.net Hosting, 
    +49 46116098359 (fax)
    
http://www.servage.net/
    This company may be contacted for domain login/passwords,
    DNS/Nameserver changes, and general domain support questions.
 Registrar of Record: TUCOWS, INC.
 Record last updated on 09-Mar-2011.
 Record expires on 23-Mar-2012.
 Record created on 23-Mar-2010.
 Registrar Domain Name Help Center:
    
http://tucowsdomains.com
 Domain servers in listed order:
    NS3.SERVAGE.NET   
    NS2.SERVAGE.NET   
    NS1.SERVAGE.NET   
    NS4.SERVAGE.NET   
 Domain status: clientTransferProhibited
                clientUpdateProhibited
Reverse IP Lookup:	N/A
Hosting Company Name:	
ICANN Registrar:	TUCOWS INC.
Creation Date:	Mar 23 2010
Expiry Date:	Mar 23 2011
 
Web Server:	N/A
Website Status:	N/A
Diyeceğim böyle site açıp insanlar ücretsiz downloadlara aracılık yapan sitelere girme alışkanlığı varken çaktırmadan üye yapıp sonra email ile para istemeleri çok acaip bir durum. 
1. Kişi internetcafeden girebilir. Hiç kullanmadığı bir email verebilir. // Parayı nasıl tahsil edicekler ? 
2. Kişi gene evden girebilir. Hiç kullanmadığı bir email verebilir. // İp adres tespiti yaptırıptamı ödeme isteyecekler ? 
3. Kişi gene evden girebilir. Hiç kullanmadığı email ile ve elite proxy ile üye  olabilir. Logn olurkende elite proxy kullanır. Ne yapıcaklar nasıl tahsil edicekler ?
Yani görüldüğü üzere burada niyet de önemlidir. Niyetleri olta atmak ve oltaya kim gelirse gibi bir durum gözüküyor.
---
4077 Sayılı   TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/862.html
SÖZLEŞMEDEKİ HAKSIZ ŞARTLAR
    Madde 6 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./7. md.)
    Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, t
arafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.
    Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.
    Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.
    Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.
    Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.
    6/A, 6/B, 6/C, 7, 9, 9/A, 10, 10/A ve 11/A maddelerinde yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen tüketici sözleşmeleri en az oniki punto ve koyu siyah harflerle düzenlenir ve sözleşmede bulunması gereken şartlardan bir veya birkaçının bulunmaması durumunda eksiklik sözleşmenin geçerliliğini etkilemez. Bu eksiklik satıcı veya sağlayıcı tarafından derhal giderilir.
    Bakanlık standart sözleşmelerde yer alan haksız şartların tespit edilmesine ve bunların sözleşme metninden çıkartılmasının sağlanmasına ilişkin usul ve esasları belirler.
Dediğim gibi ben bu sitelerin iyi niyet taşıdığını kesinlikle düşünmüyorum.
Hiç bir şey alamazlar. 1 ay ücreti alıcaklar. 11 ay bedava vericekler. Adama sormazlarmı sen domaini alırken niye 1 senelik alıyorsun. Sen siteni kapattığında millet seni nereden bulucak ?  Siteyi kapatıncada benim bu site ile bağlantım yok. Domain sahibi ile muhatab olunmu diyeceksiniz millete  ? 
Domain sahibide bulgaristanda emaili bile türk emaili değil almanya yahoo emaili :) 
Madem iyi niyetlisin alsana 10 senelik domain.
Şayet alırlarsa çok açık ve net konuşuyorum  yarından itibaren bende böyle bir en az 100  site açarım ve Ülkemizdeki insanlardan bu şartlarda siteler hazırlayıp , googleye ilgili reklamları hazırlayıp  1 ay sonra hemen paraları icra ve haciz yolu ile toplamaya başlarım. 
Ülkemizde 6 milyon adsl kullanıcısı var. 1.000 kişi düşürsek 
1.000 tanesini yakalasak 1.000 * 100 TL = 100.000 TL 
ne kadar güzel kazanç.
10.000 kişi yakalasak 10.000 * 100 TL = 1.000.000 TL . Hay maşallah.
Bunlar bu email sistemi ile bu yol ile  bizim insanlarımızdan o insanlardan parayı alsın . Bende bu tür sitelerden 100 tane açmazsam adım mahmut demirkıran değil. Hatta o sözleşmeyi aynısını farklı programlar farklı site türleri içinde yaparım.
Bizim insanımız internette hizmeti alırken kredi kartı ile öder veya takside sokar ve öyle hizmet alır. Veya ilgili hizmete karşılık ücreti havale gönderir , eft yapar hizmeti satın alır.
Sitelerinde de banka hesap numaralarını görürler.
Bir hizmetin veya satışında usulu normalde budur. Bu usulde bile dikkat edilmesi gereken detaylar vardır.
İlk önce hizmeti al sonra email ile size ödeme bilgilerini banka hesap numaralarını bildirsinler vb hizmet satış usulu yanlış. İnternet üzerinden böyle bir hizmet satış türü  olması saçmalık. 
Ne basiretli bir işadamı ne de hizmeti satın alan kişi , kimse kabul etmez böyle bir şeyi.
Ben bir ürün satsam internet üzerinde ; eve teslim ürünleri geçti , bir program satsam bile sen üye olunca programı çekebilirsin. Email vermen yeterli ben sana daha sonra emaile ödeme bilgileri yollarım diye bir program bile satmam internette. Mantıken satış hatası olur. Basiretli bir ticaret erbabı gibi düşünmemiş olurum ve batsam haktır. 
İşin esprisi bu adam basiretsiz işadamı diye maliye bile internet üzerinden sen satış yapmasını bilmiyorsun diye elimden vergi levhasını bile alırlar , sen git pazarda limon sat daha iyi derler :)
Bu tür sitelerin bence şikayet edilip mahkeme yolu kapatılması lazım.
Benden yorum bu kadar.
--
Sitede ki avukat arkadaşlarımız konuyu daha iyi yorumlayacaklardır.