Cevap: Mimari projede belirtilmeyen çatının ortak onarımı mümkün mü?
İnternette şöle bir karar buldum ama tam anlayamadım. Mahkeme sanırım onarımı kabul etmiş ama masrafları kabul etmemiş, temyizde bu kararı bozmuş mu?
T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/8856
K. 2006/11041
T. 25.12.2006
. ORTAK YERLERDE TAMİRATA İZİN VERİLMESİ TALEBİ ( Davacının Dava Dilekçesindeki Tüm İstemleri Bir Bir İncelenerek Anataşınmazın Onaylı Mimari Projesinde Çatı Olup Olmadığının Uzman Bilirkişiye Tespiti Gerektiği )
. MİMARİ PROJE ( Davacının Dava Dilekçesindeki Tüm İstemleri Bir Bir İncelenerek Anataşınmazın Onaylı Mimari Projesinde Çatı Olup Olmadığının Tespiti Gerektiği - Ortak Yerlerde Tamirata İzin Verilmesi Talebi )
. TAZMİNAT İSTEMİ ( Davacının Dava Dilekçesindeki Tüm İstemleri Bir Bir İncelenerek Anataşınmazın Onaylı Mimari Projesinde Çatı Olup Olmadığının Tespiti Gerektiği - Ortak Yerlerde Tamirata İzin Verilmesi Talebi )
. BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNDE MEYDANA GELEN ZARARIN TAZMİNİ ( Zarara ve Onarım Giderlerine Davacı da Dahil Olmak Üzere Tüm Kat Maliklerinin Arsa Payları Oranında Katılmalarına Karar Verilmesi Gerektiği )
1086/m.428
ÖZET : Dava dilekçesinde ortak yerlerde tamirata izin verilmesi ve tazminat istenilmiştir. Mahkemece davacının dava dilekçesindeki tüm istemleri bir bir incelenerek anataşınmazın onaylı mimari projesinde çatı olup olmadığının uzman bilirkişiye tespiti ile çatı olduğu taktirde toplanan delillere göre ve bilirkişinin gösterdiği lüzum doğrultusunda anataşınmazın çatısının projesine uygun şekilde onarılmasına, bu onarım için davacıya izin verilmesine, ayrıca davacının bağımsız bölümünde meydana gelen zararın tazminine, zarara ve onarım giderlerine davacı da dahil olmak üzere tüm kat maliklerinin arsa payları oranında katılmalarına karar verilmesi gerekir.
DAVA : Dava dilekçesinde ortak yerlerde tamirata izin verilmesi ve tazminat istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı dava dilekçesinde, uzun zamandan beri anataşınmazın çatısının akması nedeniyle mağdur olduğunu, evinde yaptırdığı badana ve boyanın kullanılmaz hale geldiğini, Kat Mülkiyeti Yasasına tabi apartmanda ortak yerlerden olan çatının tamiri, bakımı ve yapılması bütün kat maliklerinin arsa payları oranında sorumluluklarında olduğunu ileri sürerek, çatının yaptırılması için kendisine izin verilmesini, çatının akması nedeniyle evinin içinde meydana gelen tüm zararların kat malikleri tarafından giderilmesini istemiş, mahkemece davanın kısmen kabulüne, davacıya çatıda onarım yaptırması için izin verilmesine diğer istemlerinin reddine karar verilmiştir.
Dosya içindeki bilgi ve belgelerden dava konusu anataşınmazda kat mülkiyetinin kurulduğu, davacı ile davalıların aynı anataşınmazda kat maliki oldukları, davacı H.'nin mağduriyetine neden olan durumla ilgili olarak davadan önce Muğla Sulh Hukuk Mahkemesinin 4.5.2005 gün ve 2005/37 D. İş sayılı dosyası ile delil tespiti yaptırdığı, yargılama sırasında alınan bilirkişi ek raporunda çatının tamir edilmesinin zorunlu bulunduğu, tespit raporunda da davacının bağımsız bölümünün çatıdan sızan suların etkisiyle hasara uğrayıp zarar gördüğü bilirkişi raporlarında anataşınmazın onaylı mimari projesinin incelendiğinden söz edilmediği ve projede çatı bulunup bulunmadığının açıklanmadığı anlaşılmaktadır.
Mahkemece davacının dava dilekçesindeki tüm istemleri bir bir incelenerek anataşınmazın onaylı mimari projesinde çatı olup olmadığının uzman bilirkişiye tespiti ile çatı olduğu taktirde toplanan delillere göre ve bilirkişinin gösterdiği lüzum doğrultusunda anataşınmazın çatısının projesine uygun şekilde onarılmasına, bu onarım için davacıya izin verilmesine, ayrıca davacının bağımsız bölümünde meydana gelen zararın tazminine, zarara ve onarım giderlerine davacı da dahil olmak üzere tüm kat maliklerinin arsa payları oranında katılmalarına karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın kısmen reddi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nın 428. maddesi gereğince BOZULMASINA temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 25.12.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Yukarıdaki karar gereği mimari projenizde çatı mevcut ise ve Kat Mülkiyeti Kanunu 4.madde gereği çatı anataşınmazın mutlak ortak alanı olduğundan yönetimin bu sorunu çözmesi gerekmektedir.