Eş Durumu Tayini ve Harcırah Meselesi
Öncelikle böyle bir site için, emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Benim, eş durumundan dolayı tayin ve yine eş durumundan dolayı harcırahla ilgili sorularım olacaktı.
Umarım sizlerin yardımıyla ben ve benim gibi aynı sorundan muzdarip daha onlarca memur bu konuda ki açıklamalarınızla aydınlanacağız.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
============================(SORU#8211;1)========= ======================
Eşim 28.09.2005 tarihinde KPSS sınavı neticesinde ilk defa olarak memuriyete başladı. Bağlı olduğu kurum ilk defa atandığından dolayı harcırah alamayacağını söyledi.
(S.1-a) Şimdi son olarak iptal edilen kanun hükmünde ki kararnameler dikkate alınacak olursa eşimin dava açtığı zaman harcırah alması mümkün müdür?
(S.1-b) Bunun için hangi yolları izlemesi gerekmektedir?
(S.1-c) İptal olan bu kanun hükmündeki kararnameler neticesinde, 27.04.2005'e kadar kendi isteğiyle veya ilk defa atananların yeni mahkeme kararı ile harcırahlarını almaları, bu tarihten sonra atamaları yapılan memur arkadaşların harcırahlarını alamaması, memuriyet eşitliliği açısından hala eşitsizlik sayılmaz mı? Bunu engelleyen başka bir maddemi var acaba?
Sonuçta takdir hukuk siteminin takdiridir. Ama insan sormadan edemiyor. Madem böyle bir karar alacaksınız, ilgili tarihlerden sonra ataması olan o kadar insan var onlar adına da aynı kararlar alınamaz mıydı?
(S.1-d) Şimdi 27.04.2005 ten sonra atanan onca insan tek tek dava açmak zorunda mı kalacak? Açacaksa ne gibi yol izleyecekler? Dava açılacak olursa emsal olarak bir önceki kararlar bu yeni davalarda da emsal olarak gösterilebilir mi? Çünkü konu yine harcırah ve memuriyet eşitsizliği. Ya da 27.04.2005 ten sonra atamalarla ilgili açılmış bir dava mevcut mudur?
Ben ise eşimin ilk defa memur olarak atanmasının hemen akabinde bağlı olduğum kuruma eş durumundan dolayı iki defa nakil dilekçemi verdim. Fakat ve ikisine de gitmek istediğim ilde norm kadro fazlası olduğundan dolayı ret cevabı geldi. Bu yazışmalar ve oyalamalar neticesinde, 5 ay sonra istediğim ile en yakın olan ile tayinimi yapabileceklerimi ama eşimin olduğu ile tayinimin mümkün olmadığını söylediler. Ben de yasal olarak böyle bir hakkımın olduğunu dava açarsam kesin kazanacağımı söylediğim de ise kazansam bile kurumla inatlaştığım için ilk norm kadro temizliğinde beni tekrar başka yere göndermekle (Sürmekle) tehdit ettiler. Bende daha fazla beklememek için mecburen kabul ettim.
Şimdi her gün 1 saat başka ile gidip geliyorum ve yaklaşık olarak her ay 150,00 YTL. Yol parası veriyorum. Hâlbuki kurumum beni eşimin olduğu ile verse böyle bir sorunum da olmayacaktı. Bir de üstüne tehdit yedik.
=============================(SORU#8211;2)======== ======================
(S.2-a ) Ben bu durumda dava açıp eşimin bulunduğu ile tekrar nakil talebin de bulunabilir miyim? Bulunduğum ildeki mahkemeye mi gitmem gerekir?
(S.2-b) Kazandığım da kurumum beni bu sefer daha başka illere gönderdiğinde yeniden dava açabilir miyim?
(S.2-c) Mahkeme benim lehime "Yeri değiştirilmemek üzere" gibi bir karar verebilir diye bazı arkadaşlardan duydum. Ama emin olamadığım için dava açmadım. Böyle bir karar verilebilir mi?
Başka ile tayinimin ardından kurumuma eş durumundan nakil için harcırah talebinde bulundum. Ama sıkı durun eşimin ilk defa memur olmasından dolayı harcıraha müstahak olmadığını, dolayısı ile benim de harcırahı hak etmediğimi ve bu yüzden harcırah alamayacağımı söylediler. Bunu yasa söylüyormuş (Eş durumundan nakil vasıtasıyla harcırah verilebilmesi, memur olan diğer eşin harcıraha müstahak olması ile mümkünmüş.)
Eşim harcıraha müstahak olur veya olmaz bu eşimin kendi kurumu ile arasında olan bir sorun ve bu durumdan eşim rahatsızsa (ki rahatsız) gider dava açar. Kazanır veya Kaybeder.
O zaman ben 5 senelik memurum eşim yeni memur ve dolayısı ile asaleti henüz tasdik olmadığından senelik izin hakkı da yok. (Eğer bu mantıkla bakarsak.) Bu durumda benimde senelik izin hak etmediğim sonucu çıkmaz mı?
=============================(SORU#8211;3)======== ======================
(S.3-a) Şimdi eşimin ilk defa memur olmasının benim kurumumla ne ilgisi var?
(S.3-b) Benim 5 senelik memuriyet haklarım, memur olan diğer eşimin haklarına bağlı olabilir mi?
(S.3-c) Bu kadar saçma bir yasa gerçekten olabilir mi? Varsa hangi yasa? Ben harcırah kanununda böyle bir şey göremedim. Ve ben bu durum da ne yapmalıyım?
Adamlar bir de gayet rahat. Yaz dilekçeni ret cevabı gelir, gider dava açarsın diyorlar?
(S.3-d) Bununla ilgili dava dilekçemi yeni atandığım ilde mi vermem gerekiyor acaba?
Biliyorum biraz uzunca oldu ama ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Lütfen bu sorularımla ilgili aydınlatıcı cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler. İyi çalışmalar.