Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Alan adı daha evvelki gün alınmış. Siz .net i alırken neden .com u da almadınız ki ? Neyse, olan olmuş.
.com TLD için yanlış bilmiyorsam Amerika'da dava açılması gerekiyor.
Bana kalırsa siz sadece .com.tr yi kullanın. .net i de lanse etmeyin. Gerekirse .net.tr yi almak için gerekli prosedürleri yerine getirin.
Eğer muhatabınız sizi taklit etmek isterse, yani sizin tescil konunuzda faaliyet gösterirse; bu konuya ilişkin gerekeni yapın. Yani .com alan adını almak için çaba sarfetmeyin bana kalırsa. Nasılsa alan adı bir işine yaramayacak çünkü.
Domain drop, yani ".net" alındığında ".com" boşta değilmiş.
Alıntı:
Grafi Life rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar
www.grafilife.net domaini ve Grafi Life ismiyle bir süredir grafik ve web tasarım alanlarında hizmet vermekteyiz. Yakın zamanda
www.grafilife.com alan adı tescil edilmiş ve kendiside grafik ve web tasarım alanlarında hizmet vereceğini söyledi. Bizde Grafi Life ismini bu alanlarda tescil işlemini başlattık ve hukiki ön yazımızıda aldık TPE'den
www.grafilife.com.tr isminide kaydettik. Şuan bu kişi için ne işlem yapmalıyız, domaini alabilirmiyiz yada ne tür bir yaptırım uygulatabiliriz ?
Marka tescil işlemini önce siz başlattığınız için muhtemelen onayı da siz alacaksınız. Kaçıncı sınıftan tescil yaptığınızı bilmiyorum, ancak ".com" sahibi sizinle aynı işi o adresten yapamaz.
"TPE'den grafilife.com.tr kaydettik" demişsiniz, TPE'den kayıt olmaz, Nic.Tr'den olur. Bu bilgiyi düzeltelim.
Markanız tescil edilene kadar hiçbir işlem yapamazsınız. Başvuru tarihi domainin kayıt tarihinden sonra olduğu için kişiden o adresi alamazsınız. Hatta karşı taraf tescil başvurusunun domainin kayıt tarihinden sonra yapıldığını iddia ederek savunma yapabilir. Bu durumda imdadınıza ".net" uzantısının kayıt tarihi yetişir.
Davayı, yurtdışında ICANN tarafından akredite edilen kuruluşlardan birisine yazılı olarak yapmalısınız. Şu an 4 tane var ve en bilineni WIPO...
Dava açtığınızda Politika’nın 4(a) no’lu maddesi uyarınca, ihtilaflı alan adının Şikayet Edilen’den Şikayet Eden’e devri yönünde karar verilebilmesi için, aşağıda belirtilen üç şartın mevcudiyetini ispat etmek zorundasınız:
(a) İhtilaflı alan adının Şikayet Eden’in markası ile aynı veya iltibas oluşturacak kadar benzer olduğu,
(b) Şikayet Edilen’in alan adıyla ilgili olarak hiçbir hak ya da meşru menfaatinin bulunmadığı,
(c) Alan adının kötü niyetle tescil edildiği ve kullanılmakta olduğu.
Bunları ispatlayabilirseniz domaini geri alabilirsiniz. Bu da yaklaşık olarak size 6-7 bin liraya mal olur.
Domain sahibi başka bir alanda kullanabilir. O zaman dava açsanız da sonuç alamazsınız. Şahıs örneğin mizah içerikli site yapmaya karar verirse markanızla aynı sınıfta olmadığından hiçbirşey yapamazsınız. Sitesi güncel olacağı için de google'da sizin üstünüzde yer alacaktır. Sitede header'in altına koyacağı büyük bir reklam ile de grafik tasarımına başka bir adresten ama grafilife domaini üzerinden yönlendirerek devam edecektir. Hatta site açıldığında da büyük bir reklam ile çıkabilir.
İşiniz gerçekten çok zor ve bir sonuç alacağınızı da sanmıyorum. Şahısla anlaşma yoluna gitmenizi öneririm.
Tek bir kurtuluş yolunuz var, markanız tescil edildiğinde ".com" uzantısının sahibi hâlâ tescil sınıfınızda faaliyet gösteriyorsa yurtdışında dava açmadan Türkiye mahkemeleri aracılığıyla marka hukukunuzun ihlal edildiğini iddia ederek siteyi erişime kapattırabilirsiniz. Hayrioglu.com, Genelkurmay.net örneklerinde olduğu gibi bu mümkün... Hatta bu domainlerle alakalı WIPO'da dava açıldı ve kaybedildi, akabinde Türkiye'de suç duyurusunda bulunularak erişime kapattırıldı. Olursa bu olur, gerisi ya imkansız, ya da çok zor.