Alıntı:
napolyon35 rumuzlu üyeden alıntı
Bölük komutanım 3 suctan sevkedecigini söyledi aramızdaki konusmada , 1)astından paralarını habersiz alman hırsızlıga girer dedi 2)görevi kötüye kullanma 3)dolandırıcılık olarak söyledi bana
Bölük komutanınızın sizi sevkedeceği maddeler o kadar önemli değil önemli olan olayın sizin anlatmanız üzerine ''TCK 155 Güveni Kötüye Kullanma'' suçunu işlediğinizi düşünüyorum.
Astlarınızın paralarını izin almadan harcamışsınız..Size emanet edilmiş -kendi rızalarıyla vermişler- paraları harcamışsınız ve bunun adı Emniyeti Suistimal ( güveni kötüye kullanmadır )
Bankamatik kartlarını ve şifrelerini size kendi rızalarıyla vermişler.Bu'da aynı şekilde güveni kötüye kullanmaktır.
Hırsızlık ve Dolandırıcılıkla ben alaka kuramadım kanun maddeleri aşağıda
Alıntı:
Hırsızlık
MADDE 141. - (1) Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Ekonomik bir değer taşıyan her türlü enerji de, taşınır mal sayılır.
MADDE 142-1 Hırsızlık suçunun;
a) Kime ait olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan ya da kamu yararına veya hizmetine tahsis edilen eşya hakkında,
b) Herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında,
c) Halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım aracı içinde veya bunların belli varış veya kalkış yerlerinde bulunan eşya hakkında,
d) Bir afet veya genel bir felâketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanan eşya hakkında,
e) Adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında,
f) Elektrik enerjisi hakkında,
İşlenmesi hâlinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Suçun;
a) Kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından veya ölmesinden yararlanarak,
b) Elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle,
c) Doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak,
d) Haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer bir aletle kilit açmak suretiyle,
e) Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle,
f) Tanınmamak için tedbir alarak veya yetkisi olmadığı hâlde resmî sıfat takınarak,
g) Barınak yerlerinde, sürüde veya açık yerlerde bulunan büyük veya küçük baş hayvan hakkında,
İşlenmesi hâlinde, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Suçun, bu fıkranın (b) bendinde belirtilen surette, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kimseye karşı işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranına kadar artırılır.
(3) Suçun, sıvı veya gaz hâlindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi hâlinde, ikinci fıkraya göre cezaya hükmolunur. Bu fiilin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, onbeş yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Eski TCK Dolandırıcılık
Madde 503 Bir kişiyi kandırabilecek nitelikte hile ve desiseler yaparak hataya düşürüp onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına haksız bir menfaat sağlayan kişiye bir yıldan üç yıla kadar hapis ve sağladığı haksız menfaatin bir misli kadar ağır para cezası verilir.Fiili, mağdurda esasen var olan hatadan, hile ve desise kullanmak suretiyle yararlanarak gerçekleştiren kişi hakkında da birinci fıkrada yazılı ceza uygulanır.
Yeni TCK Dolandırıcılık
Dolandırıcılık
MADDE 157. - (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak,kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.
Sizin suçunuzu bu iki suça bağlamayan yagane etken askerlerin paralarını,bankamatik kartlarını ve şifrelerini size kendi rızalarıyla vermiş olmalarıdır.
Sonuç olarak bölük komutanı hukukçu dahi olsa o mahkemeye sevk eder savcı dosyayı ve ifadeleri inceler ilgili kanun maddesinden davayı açar.Bölük komutanın sevk maddelerinden dava açmak zorunluluğu yok ki sizin durumunuz oldukça açık ifade ettiğinize göre.Hukukun gereğini yapacaktır savcı ve ilk mesajımdaki konuda dava açacaktır.
Şayet böyle olmaz ise burada paylaşırsanız biz ve konuyu okuyanlarda bilgilenmiş olurlar..