Cevap: Öğretmen atamaları ile ilgili sizcede bir haksızlık söz konusumu bakabilir misiniz?
hocam bu konuda şüphelenmekte haklımıyışım kanunun bazen vatandaşlar tarafından nasıl yorumlandığının önemi varmış.
GÖREVE BAŞLAMAYANLARA ÖRNEK YÜRÜTME DURDURMA KARARI
T.C. ANKARA İDARE MAHKEMESİ ESAS NO
YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI
İSTEYEN (DAVACI) :
KARŞI TARAF (DAVALI) : MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI /ANKARA
İSTEMİN ÖZETİ : Davacının sözleşmeli öğretmen olarak görevlendirildiği okuldaki
görevine başlamadığı ve atama başvurularının son günü itibariyle yasal bekleme süresini doldurmadığı gerekçesiyle 2010 Kasım atama döneminde elektronik başvuru formunun açılması yönündeki talebinin reddine ilişkin 17.12.2010 tarih ve 75148 sayılı davalı idare işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.
SAVUNMA ÖZETİ : Sözleşmeli olarak görevlendirilen öğretmenlerin görevlerine
başlamayıp veya belirli bir süre görev yaptıktan sonra ayrılmaları durumunda kadrolu öğretmenliğe başvuru yapıp yapamayacakları hususunda Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda bir hüküm bulunmaması nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurlan Kanunu'nun 1.maddesinde yer alan "sözleşmeli ve geçici personel hakkında bu Kanunda belirtilen özel hükümler uygulanır" hükmü gereğince, 657 sayılı Kanun'un 62 ve 63.maddelerinin uygulanması gerektiği, bu nedenle, sözleşmeli öğretmen olarak görevlendirilen ancak görevine başlamayan davacının 1 yıllık yasal bekleme süresini doldurmaması nedeniyle 2010 Kasım atama döneminde elektronik başvuru formunun açılması yönündeki talebi hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Ankara 11. İdare Mahkemesince gereği görüşüldü:
Dava; davacının sözleşmeli öğretmen olarak görevlendirildiği okuldaki görevine başlamadığı ve atama başvurularının son günü itibariyle yasal bekleme süresini doldurmadığı gerekçesiyle 2010 Kasım atama döneminde elektronik başvuru formunun açılması yönündeki talebinin reddine ilişkin 17.12.2010 tarih ve 75148 sayılı davalı idare işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 1 .maddesinin ikinci fıkrasında, sözleşmeli ve geçici personel hakkında bu Kanunda belirtilen özel hükümlerin uygulanacağı belirtilmiş, "İstihdam Şekilleri" başlıklı 4.maddesinin (B-Sözleşmeli Personel) fıkrasının dördüncü paragrafına 10.07.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5917 sayılı Kanunla, "Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslanna aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde fesih tarihinden itibaren 1 yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler" cümlesi eklenmiştir.
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar EK-1.maddesinde, 22.11.2010 tarih ve 2010/1169 sayılı Bakanlar Kurulu karan ile yapılan değişiklik ile de "Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslanna aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez" fıkrası eklenmiştir.
Ote yandan, Haziran 2010 Dönemi Sözleşmeli Öğretmenlik İçin Başvuru ve Görevlendirme Kılavuzunun, Göreve Başlamayanlar Hakkında Yapılacak İşlemler başlıklı 9.2. maddesinde, "Sözleşmeli öğretmen olarak görevlendirilmesi yapılanlardan başvurusunda belirtilen adrese 7201 sayılı Tebligat Kanunu uyannca tebligat yapıldığı takdirde yasal süre içinde (askerlik görevini yapanlar hariç) göreve
T.C. ANKARA 11. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO :
başlamayanların görevlendirme işlemi, 657 sayılı Kanun'un 62 ve 63'üncü maddeleri gereğince iptal edilecektir. Bu durumda olanların, görevlendirildikleri tarihten itibaren 1 yıl dolmadan yeniden sözleşmeli öğretmenlik için başvurulan kabul edilmeyecektir." düzenlemesi yer almıştır.
Dosyamn incelenmesinden; Haziran 2010 Dönemi Sözleşmeli Öğretmenlik İçin Başvuru ve Görevlendirme Kılavuzu uyarınca sözleşmeli öğretmenlik için başvuru yapan davacının, Kars Sarıkamış Anadolu imam Hatip Lisesine 09.07.2010 tarihinde sözleşmeli meslek dersleri öğretmeni olarak görevlendirildiği, ancak davacının görevine başlamaması üzerine görevlendirilmesinin iptal edildiği: daha sonra davacının 2010 Kasım Dönemi Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu uyannca kadrolu öğretmenlik için İnternet üzerinden yaptığı başvurunun, 657 sayılı Kanun'un 62 ve 63.maddeleri gereğince 1 yıllık yasal bekleme süresini doldurmadığı gerekçesiyle kabul edilmemesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
657 sayılı Kanun'un 1.maddesinin ikinci fıkrası gereğince, sözleşmeli personel hakkında Kanun'da yer verilen özel hükümlerin uygulanması gerekmektedir. 10.07.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5917 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanun'a eklenen cümle ile sözleşmeli olarak istihdam edilenlerin, göreve başladıktan sonra, tek taraflı olarak sözleşmelerini feshetmeleri halinde, bunların fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe sözleşmeli personel olarak istihdam edilemeyecekleri hükmü getirilmiş, benzer düzenlemeye Sözleşmeli Personel Çalıştınlmasma İlişkin Esaslar'da da yer verilmiştir. Dolasıyla, sözleşmeli personelin, sözleşmesinin feshi halinde, uygulanacak yaptınm hususunda 657 sayılı Kanun'un 62 ve 63.maddeleri değil, bu fıkranın uygulanması gerekmektedir.
Anılan düzenlemede açık bir şekilde, sözleşmenin feshi halinde bir yıl geçmedikçe sadece "sözleşmeli personel" olarak istihdam edilemeyecekleri belirtilmiş olup, bu kişilerin "kadrolu" olarak istihdam edilmeleri için bir yıllık sürenin beklenmesi gerekmemekte olup, sözleşmeli olarak istihdam edilip de göreve başlamayıp görevlendirilme işlemi iptal edilenler yönünden de bu hükmün uygulanması gerekmektedir.
Kaldı ki, Haziran 2010 Dönemi Sözleşmeli Öğretmenlik İçin Başvuru ve Görevlendirme Kılavuzu'nda, göreve başlamayanların 1 yıl dolmadan yeniden "sözleşmeli öğretmenlik" için başvurularının kabul edilmeyeceği düzenlemesine yer verilmiş olup, "kadrolu öğretmenlik" için başvurular yönünden bir yıllık sürenin dolması yaptırımına yer verilmemiştir. Dolayısıyla, kılavuz hükümüne güvenerek, göreve başlamayan davacının, kadrolu öğretmenlik için başvurusunda bir yıllık sürenin aranması, idareye güven ilkesi ile de bağdaşmamaktadır.
Bu durumda, davacının, 2010 Kasım atama dönemi kadrolu öğretmenliğe atanmak için elektronik başvuru formunun açılması yönündeki talebinin reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, hukuka aykınlığı açık ve uygulanması halinde telafisi güç zararlara yol açabilecek nitelikte olan dava konusu işlemin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca teminat aranmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinüı durdurulmasına karann tebliği tarihim izleyen günden itibaren 7 gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere, 24/02/2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.