Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak

09-04-2011 15:10:52 aliyalcin87 #

TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak

Merhabalar;

Ben Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde çalışan bir muvazzaf astsubayım. 5 yıldır görev yapıyorum. Uzun zamandır meslekten ayrılmanın yollarını arıyorum. Başlangıçta birçok şey düşünülse de herkes gibi benim de tek seçeneğim olarak firar kaldı. Yalnız ben firardayken üniversite okuyup okuyamayacağımı bilmek istiyorum. Yapmak istediğim şu arkadaşlar, bunu size bir senaryo gibi anlatayım, siz de gözden kaçırdığım birşey varsa onu bana söyleyin lütfen.

>Üniversite sınavını kazanmak;

Halen çalışıyorken, yani henüz firar etmemişken üniversite sınavına girdim. Sonuçların açıklanmasını müteakip tercihlerimi yaptım ve bekledim. Ancak hala firar etmedim. Yerleştirme sonuçları açıklandı ve ben bir üniversiteye kayıt hakkı kazandım. Kayıt döneminde izne ayrıldım. Askerlik şubesinden askerlikle ilişiğim olmadığına dair yazımı ve gereken diğer tüm belgeleri halen firari olmadığım ve izinli bir personel olduğum için aksamadan aldım ve kaydımı yaptırdım. Artık üniversite öğrencisiyim. (Bir üniversitenin öğrenci işleriyle yaptığım görüşmede, askerlikle ilişiğim olmadığına dair yazının yeterli olacağı tarafımca öğrenildi.)

Üniversite öğrencisiyken firari duruma düşme;

Kaydımı yaptırdıktan sonra eğitim-öğrenimime başladım. Çıktığım yıllık izinden birliğime geri dönüş yapmadım. Firarım kuvvet komutanlığına bildirildi, hakkımda suç dosyası hazırlandı ve mahkemeye gönderildi. Mahkemece tutuklanma kararım çıktı ve adli makamlara bildirildi. Bu süreç 1 ay ile 2 ay arasında sürebiliyor. Bu süreçte rahatça okuluma gidip geldim. Ve ayrıca kampüsün içinde bulunan yurtta kalıyorum. Mümkün olduğunca dışarıya çıkmıyorum, çıkarsam dahi askeri kimliğimi GBT sorgulamasına önlem amacıyla yanımda bulunduruyorum. Yakalanmamak için gereken tüm önlemleri alıyorum. (Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığım şey; üniversitede okurken ve yurtta kalırken arandığımın ortaya çıkıp çıkmayacağı. Arandığımın ortaya çıkması durumunda, üniversite ilişiğimi kesmez diye tahmin ediyorum, çünkü mahkemece hüküm verilmedikçe sabıkalı değilim ve bu üniversiteyi ilgilendirmeyen bir suç. Arandığım adli makamlarca tespit edilse dahi şöyle bir şansım var; üniversiteler özerk kuruluşlardır yani savcılık izni olmadan polis veya jandarma kampüsün içine girip beni alıp götüremezler. Mesleğim itibariyle de biliyorum ki o kadar iş güç varken, savcıyı arayıp falanca üniversitede firari durumda filanca bir astsubay var izin çıkarırmısınız efendim demeye kimse uğraşmaz, dese dahi savcı uğraşmak istemeyebilir. Ben de üniversiteden dışarıya adımımı atmadıkça, öğrenimimi tamamlar mışım gibi geliyor.)


Evet arkadaşlar, bu bir seneryo, yani yapmak istediğim şey. Bana olur gibi geliyor, yani planladığım gibi gider. Ama kaçırmış olduğum birşey var mı? Değerlendirmenizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
09-04-2011 17:26:29 offspring77 #

Cevap: TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak.

Evet bende arkadaşla aynı durumda ve pozisyondayım.. Firardan sonra, sürecin sonuçlanmasını beklerken okumak istiyorum. Bu süre zarfında herhangi bir aksaklık yaşama durumu söz konusu olur mu acaba ciddi anlamda.. Bu süreçten geçmiş arkadaşlar var ise lütfen açıklayıcı bir şekilde bilgilendirebilir mi?
10-04-2011 22:31:11 muurat #

Cevap: TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak.

bende bu sene ygs girdim kazanırsam aynı senaryoyu uygulayacağım benim gibi düşünen bir kaç devrem daha var ve bu sayı her geçen gün artıyor bu da kurumun ne hale geldiğini gösteriyor.bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar varsa gerçekten çok sevinirim.
10-04-2011 22:41:20 kskboy #

Cevap: TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak.

Kesinlikle firar etmenizi tavsiye etmem, bende 2006 yılında firar ettim görev yerim bingölden yaklaşık 5 ay sonra gbt de aranmam cıktı 3 sene sonra gittim kendim teslim oldum 1 sene hapis cezası aldım ama onceden çıkan bir aftan faydalanıp cezam 5 sene ertelendi tam kurtuldum diye sevinirken iki gün önce gelen 29 bin tl (yasal faizler hariç) öğrenim giderleri tazminatı ile yıkıldım, normalde okula girerken 11 bin tl ye imza atmıştım ama firar ettiğim için bu paranın 2 katını talep ediyorlarmış 8 bin tl de extra faiz gibi bişey
11-04-2011 10:09:43 offspring77 #

Cevap: TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak.

Sayın kskboy biz o tazminatı beraberinde baz alarak bu işe kalkışmayı düşünüyoruz.. Çok yüksek faizler verildiği apaçık ortada çok doğru söylüyorsunuz.. Bir kaç sorum olacak size eğer cevap verebilecekseniz:
-Eğitim aldığın yıl kadar bil fiil görev yaparsan okula girerken imza attığın meblayı ödemiyormuşsun bu ne kadar doğru acaba ve siz kaç yıl eğitim gördünüz ve görev sürenizin kaçıncı yılında firar ettiniz?
-Firardan sonra ünv. kaydı yapıp öğrencilik hayatı sürdürdünüz mü firar süresince yoksa başka bir işle mi meşgul oldunuz?
-Ve son olarak şu anda hayatınızdan memnunmusunuz yoksa gerçekten pişman mısınız?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
11-04-2011 10:25:59 kskboy #

Cevap: TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak.

Bu tazminatı gördükten sonra gerçekten de ayrıldığıma iki kat daha çok sevindim, askeriye kurumu kutsal bir kurum hepimiz için tabiki ama özellikle kadrolu personelini bu tip tazminat ve cezalarla yıldırıyorlar.

Ben bilgisayar programcılığı üzerine uğraşıyorum şu an yurtdışında kurs ile öğrendim, o yüzden yanlış bilgi vermek istemem ama şunu söyleyeyim gbt ile aranmaya başladığınızda aylık olarak sgk ve üniversitelerden öğrenci kayıtları taranıyor ve sizi bulmaları çok kolay, orduyu bırakmanın en kolay yolu psikolojik sebebler görünüyor şu anda.

Bana gelen 29 bin tl lik tazminatın içeriğini öğrenmek için aradım 4 senede 10 bin tl de faiz geldiğini öğrendim 39 bin tl borcum şu an , bunun 14 bini okul ucreti , 15 bini zorunlu eğitim süresi 10 bini de faiz ben 6 aylık stajyer döneminde bıraktım buna rağmen 15 bin tl egıtım suresı tazmınatı gelmiş.
11-04-2011 10:43:50 yağanuğur #

Cevap: TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak.

Aylık olarak üniversitelerde öğrenci kayıtları taranıyor dediniz,fakat firarda iken üniversite okuyup bitirdiğini söyleyen arkadaşlar var.Üniversitede gbt taraması bana pek mantıklı gelmedi açıkçası...
11-04-2011 23:29:12 aliyalcin87 #

Cevap: TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak.

Arkadaşlar, üniversiteler, vakıflar vs. kimlik bilgilendirme yasası gereği emniyet birimlerine evet kimlik bilgilerini yolluyorlar. Ancak bildiğim kadarıyla bu her ay her ay olmuyor. Ayrıca bahsettim ama üstünde biraz daha durayım. Biz firar ettiğimizde ne katil ne hırsız gibi didik didik aranmıyoruz. Firar edenlerin peşine düşseler bulamazlar mı gerçekten lütfen... Benim arkadaşım firar etti, ilişiği kesilmeden ailesinin oyunuyla yakalandı. Ailesi ayrılmasını istemiyordu. Polis aracında giderken arkadaşıma sormuşlar, askerden kaçılır mı Ln diye. O da bu mesleği yapmak istemiyordum kaçtım ne yapabilirim demiş. Arabayı kenara çekmişler ve kardeş biz seni asker sandık, sen astsubaymışsın, bak istersen git demişler. Tabi herkes yapmaz bunu ama, emniyet birimlerinin konu üzerindeki düşüncesini anlayın diye söylüyorum. Kimse bulucam yakalıcam seni diye peşinize düşmüyor. Üniversitede olduğunuz ve arandığınız tespit edilse dahi bu takip gerektirir, izin gerektirir. Kimse o kadar işi varken bunla uğraşmak istemiyor. Belki biraz iyimser yaklaşıyorum ama konuştuğum, emniyet teşkilatında çalışan insanlar böyle diyor.
11-04-2011 23:36:52 magnumXL #

Cevap: TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak.

Alıntı:

offspring77 rumuzlu üyeden alıntı
-Eğitim aldığın yıl kadar bil fiil görev yaparsan okula girerken imza attığın meblayı ödemiyormuşsun bu ne kadar doğru acaba ve siz kaç yıl eğitim gördünüz ve görev sürenizin kaçıncı yılında firar ettiniz?

mecburi hizmet olan 15 seneyi doldurmadan herhangi bir sebeple meslekten ayrılırsanız (sağlık hariç) tazminat ödersiniz. Tazminat miktarı kalan zorunlu hizmet süreniz ile orantılıdır. 1. senenin sonunda ayrılan ile 14 senede ayrılan aynı tazminatı ödemezler tabii ki. Detaylı bilgi için personel kanununa bakabilirsiniz (113. maddeydi sanırım)
12-04-2011 02:10:15 Trf.Bilirkişi EmrahÖztürk #

Cevap: TSK personeli olup, firari olarak yakalanmadan üniversite okumak.

Alıntı:

kskboy rumuzlu üyeden alıntı
askeriye kurumu kutsal bir kurum hepimiz için tabiki

Kutsiyet kurumun neresinde sayın üye,doktorluk kutsal,askerlik kutsal,avukatlık kutsal,öğretmenlik kutsal,hakimlik kutsal,savcılık kutsal,polislik kutsal,hemşirelik kutsal,fırıncılık kutsal, vb..Bu kadar kutsiyet arasında günaha girmemek çok zor gözüktüğü gibi...

Bildiğim kadarıyla çok tanrılı dinde değiliz ve meşru kabul edilen meclisinde kabul ettiği tek kutsallık kutsal kitaplar ve din'ler diye biliyorum ben ama yanlışmı biliyorum acaba !




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.