Cevap: Hileli satış nasıl bozulur?
Öncelikle şunu belirteyim ki, ifrazen taksimat paydaşlar arasıda mal varlığının hisseleri oranında bölünerek paylaştırımasıdır ki, normalde paydaş olmayan bir kimseye ifrazen taksimat yapılması satış suretiyle gerçekleşir.
Babaanneniz İfrazen taksimat yapıldığı tarihte temyiz kudretini haiz değil ise, satış hükümsüzdür. Ancak bunun için açacağınız davada 2007 yılında akli melekelerinin yerinde olmadığı bilirkişi marifetiyle tespit edilmelidir. Burada tespiti yapacak olan Adli Tıp Kurumu'dur. Babaannenizin akıl sağlının yerinde olmadığına ilişkin kesin bir deliliniz var ise hükümsüzlük nedenine dayalı tapu iptal ve tescil davasını babaanneniz hayatta iken de açabilirsiniz. Ancak babaannezin akıl sağlığının yerinde olduğu tespit edilirse bu davayı kazanma şansınız yoktur. Yatalak vaziyette olmak tek başına hukuki işlem ehliyetini ortadan kaldıran bir sebep değildir. Noterin sağlık raporu istememiş olması lehinize olabilir. Ancak bu konuda belli bir yaş üzerinde mutlaka sağlık raporu alınır şeklinde emredici bir düzenleme yok. Noterin bu konuda şüphe duyması durumunda sadece raştırma yapması öngörülmüş bulunmakta.
Ölümden önce muvazaa sebebine dayalı olarak dava açılması ve gayrinmenkule tedbir konulması bir halde mümkün, ancak buradan bu bilgiyi paylaşamayacağım.
Diğer yandan muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davası muvazza olgusu ölümden önce öğrenilmiş olduğundan, ölümden itibaren "1" yıl içerisinde açılması gerekir.
( YARGITAY 1. HUKUK DAİRESİ, E. 2004/14219, K. 2005/2872, T. 15.3.2005
Türk Medeni Kanunun tenkis hükümlerinin uygulanması murisin ölüm tarihinden itibaren zaman aşımı sürelerine bağlıdır. Davada uygulaması gereken TMK 571.maddesi gereğince ölüm tarihinden itibaren 1 yıl, her halükarda 10 yıl içerisinde ( MK.513.mad.5 yıl ) tenkis isteğinde bulunulması zorunludur.)
Bu arada şu hususu belirteyim ki, şu anda resmi kayıtlarda görülen babaannenizin bir satış yaparak ayni mal varlığını nakdi malvarlığına çevirmiş olduğudur. Bu nedenle terekenin aktifinde herhangi bir eksilme söz konusu değildir. Açacağınız davada öncelikle babaanneniz ile lehine ifrazen taksimat yapılan şahısın muvazaalı olarak hareket ettiği, gerçekte bu işlem için herhangi bir bedel ödenmediği gibi, babaannenizin esas iradesinin bu gayrimenlkulü amcanız lehine bağışlamak suretiyle mirastan mal kaçırmak olduğu ve bu irade nedeniyle sizin mirastaki saklı payınızın zedelenmiş olduğu hususlarını ortaya koymanız gerekir.
Bu noktada tanık delili dahil diğer tüm yasal delillere dayanabilirsiniz. Örneğin karşı taraftan satış bedeline ilişkin ödeme belgelerini, banka kayıtlarını ibraz etmesini, alan kişinin sosyal ve ekonomik durumunun araştırılmasını ve akit tarihinde böyle bir meblağıyı ödeme gücünün bulunup bulunmadığının tespitini talep edebilirsiniz. Ayrıca şu an için amcanızın arsa üzerindeki fiilin kullanımını tespit de ettirebilirsiniz. Neticeten önünüzde iki seçenek var. Bunun için hangi davayı açacağınızı avukatınızdan yardım almak suretiyle daha geniş ve detaylı bir araştırma yaparak karar vermenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla..
Av. Cihan YEŞİLKAYA