Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Kanun Yararına Bozmada Karar ne yönde olur?

13-03-2011 21:29:26 damn #

Kanun Yararına Bozmada Karar ne yönde olur?

1)Taşınmazın ½ sinde iki paydaş var (A ve B).
2)A kendi hissesini C ye satıyor
3)B akabinde C aleyhine Şufa davası açıyor (Belediye rayiç bedeli üzerinden) ve C nin payına tedbir koyduruyor
4)A, C nin ikametindeki mahkemede Tapu İptal ve Tescil Davası açıyor (taşınmazın dışındaki bir yerel mahkemede) ve dava A nın lehine sonuçlanıyor ve bu karar taşınmazın bulunduğu yerdeki Şufa mahkemesine sunuluyor. Şufa mahkemesi B nin itirazı üzerine (HMUK 13) bekletici sebep yapıyor.
5)B bunun üzerine Tapu İptal ve Tescil davası için Yargının Yenilenmesi davasını açıyor ve Yetkisiz Mahkeme için ilgili yerde C.Başsavcılığına yetkisiz mahkeme için suç duyurusunda bulunuyor.
6)B açtığı Yargının Yenilenmesi davasını kaybediyor (Hak düşürücü süreyi kaçırdığı için – 30 gün/ Aynı zamanda bir hak kaybına uğradığını iddia ediyor ki bu gerçek dışı belediye ve piyasa rayiç farkı.
7)Bu durumda B nin yetkisiz mahkeme dolayısı ile ilgili bölgenin C.Başsavcılığı vasıtası ile kanun yararına bozma sonucu ne olur?

a)Yetkisiz mahkemenin aldığı karar hukuki olarak geçerlidir. (B nin taraf sıfatı yok)

b)Tapu İptal ve Tescil davası sonucu yok hükmündedir. A Tapu İptal ve Tescil Davasını taşınmazın bulunduğu yetkili mahkemede tekrarlaması mı gerekiyor (Şufa davasında bekletici sebep yapılarak)

Konu ile bilgisi olup yorum yapacak hukukçu arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
24-03-2011 16:46:23 av.cihanyesilkaya #

Cevap: Kanun Yararına Bozmada Karar ne yönde olur?

Kanun yararına bozma içtihat birliğini sağlamak amacıyla öngörülmüş bir usuli yol olduğundan özel hukukta kararın taraflara herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
24-03-2011 18:04:08 damn #

Cevap: Kanun Yararına Bozmada Karar ne yönde olur?

Cihan Bey,
Cevabınız için teşekkür ederim. Yargının yenilenmesi davası küçük bir şehirde görüldüğü için çok hızlı bir şekilde sonuçlandı. Gerekçeli kararda yazan; 30 günlük hak düşürücü süre-davada taraf olmadığı ve de zarar görmediği - ortaklığın giderilmesi davası hakkı mevcut bulunduğundan dolayı (iddiası zarar gördüğü yolunda idi)...dava usulden düştü.

Şufa davasında önümüzdeki celsede davanın düşmesi ve tedbirin kaldırılması gerekiyor diye düşünüyorum? Yok eğer düşmezse nasıl bir gerekçe bulup (temyiz, tapu iptal-tescil davasına bakan hakim hakkında tazminat davası/suç duyurusu vb - ki şufa davasında vekil bu söylemleri beyan etmişti) bekletici sebep yapacaktır..ya da zaman kazanmak için bir hamle mi söz konusu olur? Saygılarımla.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.