Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile alınan arsanın tapu işlemi

01-02-2011 23:17:28 av.aliav #

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile alınan arsanın tapu işlemi

1990 yılında noterde yapılan ''taşınmaz satış vaadi sözleşmesi'' ile bir arsa alınmış. Sözleşmeye göre satış bedeli tamamen ödenmiş ve sözleşme mevzuata uygun.Ayrıca arsayı satan emlakçı alıcının bir yakınına arsa ile ilgili her türlü işlemi yürütmesi için vekalet vermiş. Ancak vekaleti alan kişi vefat etmiş. Alıcı arsanın tapu tescili için ne yapılmalıdır.
02-02-2011 00:47:37 Nes1986 #

Cevap: Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile alınan arsanın tapu işlemi

Alıntı:

av.aliav rumuzlu üyeden alıntı
1990 yılında noterde yapılan ''taşınmaz satış vaadi sözleşmesi'' ile bir arsa alınmış. Sözleşmeye göre satış bedeli tamamen ödenmiş ve sözleşme mevzuata uygun.Ayrıca arsayı satan emlakçı alıcının bir yakınına arsa ile ilgili her türlü işlemi yürütmesi için vekalet vermiş. Ancak vekaleti alan kişi vefat etmiş. Alıcı arsanın tapu tescili için ne yapılmalıdır.

Merhaba

Sizler kadar olayın hukuki boyutunu bilip bilgi veremem tabi ki ama bir süre bankacılık yaptığım için şunları söyleyebilirim : ) Ölüm, istifa, iflas v.s gibi durumlar olmadıkça vekaletin devam etmesi gerekir. Siz bir ölüm olayından bahsediyorsunuz eğer vekalet sözleşmesinde bir takım anlaşmalar yapılmadıysa devam eden vekalet ilişkisi ve temsil yetkisi sona ermiş gözüküyor. Ölüm halinde, eğer birden fazla vekil yoksa, ilgili kişi için nüfus idaresince alınacak nüfus kaydı belgesini (öldüğüne dair) ile tapu sicil müdürlüğüne ibraz etmeniz gerekir. Normalde de tapu kadastro vekalet işlemleri için ölüm ,gaiplik gibi durumlara istinaden önceden sicil araştırması yapmaktadır.Daha sonra noter v.s ile ilgili yönlendirmeler tarafınıza yapılır

Umarım aradığınız cevap bunlardır, bankacı arkadaşlarıma ulaşarak size daha fazla yardımcı olmaya çalışabilirim

Saygılarımla
03-02-2011 23:43:01 av.aliav #

Cevap: Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile alınan arsanın tapu işlemi

Nes1986 ilginize teşekkür ederim ama tam anlaşılamadım galiba.
1990 yılında noter satışı ile arsa satın alınmış ve anlayamadığım bir sebepten dolayı tapu işlemi yapılamamış. O nedenle noter satışı yapılmış.
Şuan alıcı sağ ve tapuyu almak istiyor. şimdi tapu tescil davası mı açmamız yoksa tarafları bulup anlaştırma yoluna mı gitmemiz doğru olur.
bu konuda kararsız kaldım.
04-02-2011 16:07:03 abdulalim #

Cevap: Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile alınan arsanın tapu işlemi

GMSV sözleşmesinde buna ilişkin satış yapanın mirasçılarını davalı göstererek tapu iptal ve tescil davası açabilirsiniz ancak bu tip
davalarda BK125 maddesine göre 10 yıllık zamanaşımı vardır taşınmaz mal sizin/yanı davacının elinde ise zamanaşımı söz konusu olmaz BK 397 /1 göre ölümle vekalet sona erer ,aksi sözleşme ile kararlaştırılabilir veya işin mahiyetinden anlaşılabilir yanı alıcının yakınına verilen vekaletnamede ölümden sonrada vekaletnamenin geçerli oldugu yer almışsa sorun yok ancak yer almadıgı durumlarda yargıtay işinözelligine bakarak kararavermekte vekaleten ferağ verenin temlik işleminin geçerligini kabul etmekte....satış bedeli ödenip taşınmaz mal alıcıya teslimedilmiş oldugundan işin mahiyeti icabi vekalet akdinin ölümden sonrada devam edeceginin kabulu gerekir(HGK 20.4.1960 !/22-25 sayılı karar),.muris F..dava konusu 11 parsel numaralı taşınmaz malını noterde geçerli şekilde düzenlenen 24.2.1971 tarihli GMŞV sözleşmesi ile davalılara satış vaadinde bulunmuş ve ferağ içinde Y yi vekil tayin etmişve satış bedelinin alındıgıda beyan edildiginden ve işin niteliginden vekaletnamein ölümden sonrada devam edeceginin anlaşıldıgının kabulu zorunludur(1HD 25.4.1975 3217/4159) vb. kararlar vardır
08-02-2011 01:38:13 av.aliav #

Cevap: Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile alınan arsanın tapu işlemi

1990 yılında noterde yapılan ''taşınmaz satış vaadi sözleşmesi'' ile bir arsa alınmış. Sözleşmeye göre satış bedeli tamamen ödenmiş ve sözleşme mevzuata uygun.
Şu kısım yanlış anlaşıldı galiba,
**Ayrıca arsayı satan kişi alıcının bir yakınına arsa ile ilgili her türlü işlemi (tapu, devir, inşaat yapma) yürütmesi için vekalet vermiş. Ancak vekaleti alan kişi vefat etmiş. Satıcının hayatı ile ilgili bir bilgimiz yok. **

Buna göre tapu tescil davası açmamız mı yoksa tarafları bulup anlaştırma yoluna gitmemiz mi doğru olur??
bu konuda önerilerinizi bekliyorum.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.