Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

İdari bir eylemin iptali için idari işlemden kaç yıl sonraya kadar dava açılabilir

03-12-2010 16:49:42 sezentas #

İdari bir eylemin iptali için idari işlemden kaç yıl sonraya kadar dava açılabilir

Sayın avukatlarım

İdarenin yapmış olduğu bir atamanın yanlış olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. üzerinden 4,5 yıl geçti. Dilekçemi idareye sundum. idari eyleme iptal davası açmak istiyorum. 5 yıl dolmadığı için dava açma hakkım var mıdır? Cevaplandırırsanız sevinirim. iyi çalışmalar.
03-12-2010 23:01:12 cenker #

Cevap: İdari bir eylemin iptali için idari işlemden kaç yıl sonraya kadar dava açılabilir

İdarenin işlemine karşılık 60 gün içerisinde dava açma hakkınız var.yine bu süre içerisinde dava açmadan idareye dilekçe ile işlemin düzeltilmesi için başvuru süreniz var.görünüşe göre dava açma süresi geçmiş gibi görünüyor.
Ama dava açacağınız atama işlemi duyurulmamışsa ,idareye vereceğiniz dilekçeye alacağınız cevabe müteakiben idare mahkemesine başvurunuzu yapın,mahkeme bu şart oluşmuşsa davayı kabul edebilir.
Milli eğitimde 76. maddeden yapılan atamalara karşın bir yıl sonra açılan davaları mahkeme kabul etmişti,gerekçe ise idarenin bu atamaları kimseye duyurmamış olmasaydı ,dolayısıyla mahkeme dava açma süresini başlamamış olarak kabul etti ve davaları kabul etti.
04-12-2010 13:48:31 sezentas #

Cevap: İdari bir eylemin iptali için idari işlemden kaç yıl sonraya kadar dava açılabilir

Aslında iş biraz karışık. Üniversitede araştırma görevlisiydim. Mühendisim. Bir kuruma memur olarak atandım. Sonra yaptığım araştırmalarda ths mühendis olaak atanabileceğimi, devlet prsonelin bu konuda olumlu görüş olduğu ve yönetmelikte de diğer personel yasalarına tabi olanların kazandıkları ünvanlala atanbilecekleri yönünde bir madde olduğunu gördüm. Ama atama üzerinden 4,5 yıl geçti. İdari işlemde bu bakıma hukuka aykırı. Yönetmeliğe uyulmamış. Dava açma haım var mı bu durumda. Yardımcı oluranız sevinirim.
04-12-2010 23:59:56 sakar #

Cevap: İdari bir eylemin iptali için idari işlemden kaç yıl sonraya kadar dava açılabilir

Ben olsam;
Kuruma; yapılan atamanın; şu şu sebeplerle; "hukuksuz" olduğu kanaatinde olduğumu ve durumun düzeltilmesi için gereğinin yapılmasını isteyen, iadeli taahhütlü mektupla dilekçe yazar, gelen cevabı -olumsuz olursa- dava ederdim.Dileçenin suretini ve alındı belgelerini de saklardım.
Bu konuda yaşadığımı anlatayım:
1980 li yıllarda "Aile yardımı ödemesi" uygulanmaya başladı. Ödemenin adı "aile yardımı" olmasına rağmen; aile olup da; eşi çalışanlara bu verilmiyordu.(Türkçe'si: eşini evde tutan memur ve işçilere; T.Özal tarafından; ek para yardımı yapılıyordu.) Yani; aileler arasında ayırımcılık vardı. Bazı ailelere imtiyaz tanınmaktaydı ve bu uygulama tepeden tırnağa; Anayasanın "imtiyaz tanınanamaz." "Devlet çalışanı korur, çalışmayı teşvik eder" ilkelerine aykırıydı. Aradan yıllar -12-13 yıl- geçtikten sonra; hukuka merak edip; kendi dava dilekçelerimi yazabilir hâle gelince; dava açmaya karar verdim. İyi de; nasıl olacak? Bu uygulama başladığında; ben zaten memurdum ve eşim de çalışıyordu. O zaman niye dava açmadın denecekti. Ben de; Valiliğe; "Filan tarihten beri ödenmekte olan aile yardımı; aile olmama rağmen; anayasaya aykırı olarak; tarafıma ödenmemiş; bu rakam bu günün değeriyle şu kadar lira tutmaktadır. Ödemenin yapılması için gereği.." diye bir dilekçe yazdım. Gelen cevap malûm: "657 s.K.nun falan ve filân maddeleri gereğince; eşi çalışanlara bu ödemenin yapılmasının mümkün olmadığı..." Bu cevap için; Anayasanın ilgili maddelerinden de bahsederek; işlemin iptali için dava açtım. Vee... dava kabul edildi. Mahkeme kararında; dedi ki: "657 s. K.nun ilgili maddeleri gereğince, ödemenin yapılmasının mümkün olmadığı..." Bu kadar saçma bir cevap karşısında; kararı; temyiz bile etmedim. Mahkeme; aileler arası "imtiyaz" konusuna değinmemişti bile. Sanki ben; dava dilekçemde; ilgili anayasa hükümlerinden bahsetmemiştim. Şimdiki aklım olsaydı; konuyu Danıştay'a taşır; kaybedersem de; sonrakinde olduğu gibi AİHMe giderdim.
İyi günler...
05-12-2010 00:14:09 Hakkarili Arzuhalci #

Cevap: İdari bir eylemin iptali için idari işlemden kaç yıl sonraya kadar dava açılabilir

Sanırım yasa metninde geçen "beş yıl" ifadesi sizi yanılgıya uğrattı. Bu ifade sizin durumunzla ilgili değil. Anlattığınız duruma göre dava açma süreniz çoktan geçmiştir.


Madde 13
1. İdari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka suretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu isteklerin kısmen veya tamamen reddi halinde, bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren veya istek hakkında altmış gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren dava süresi içinde dava açılabilir.

2. Görevli olmayan adli ve askeri yargı mercilerine açılan tam yargı davasının görev yönünden reddi halinde sonradan idari yargı mercilerine açılacak davalarda, birinci fıkrada öngörülen idareye başvurma şartı aranmaz.
05-12-2010 13:50:08 sezentas #

Cevap: İdari bir eylemin iptali için idari işlemden kaç yıl sonraya kadar dava açılabilir

Burdaki 5 yıl hangi hallerde geçerli. Bu konu hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim. Birde ben emsal buldum. Benden önce kuruma geçenlerin ünvanlarının verildiğine dair. Açıkcası kurumum yönetmeliği yanlış yorumlayıp, yönetmeliği yanlış uygulamışlar. Şimdi elimde hem emsal, hemde yönetmelik maddesi var. Ama dediğim gibi burdaki 5 yıl benim kafamı karıştırıyor.
05-12-2010 13:55:05 sezentas #

Cevap: İdari bir eylemin iptali için idari işlemden kaç yıl sonraya kadar dava açılabilir

aslında yapılan hata memuriyete girişte hizmet sınıfının yanlış belirlenmiş olması. elimde emsalde var. ama dediğim gibi bu işlemin ütünden 4,5 yıl geçti.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.