Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Aşısı bir, ilacı bin lira

29-11-2010 21:27:40 Erhan Yurdayuksel #

Aşısı bir, ilacı bin lira

Aşısı bir, ilacı bin lira!

Aşı olmadığı için hastalığa yakalanan kişiler ise ölünceye kadar her ay bu hastalıkla mücadele etmek zorunda. Aşının devlete olan maliyeti bir lira. Ancak aşı yaptırılmadığı için virüs bulaşan hastaların devlete aylık tedavi maliyeti ise bin lirayı buluyor” dedi.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selma Tosun, bir kez Hepatit B aşısı olan kişinin ömür boyu bağışıklık kazandığını ancak aşı olmadığı için hastalığa yakalananların ölünceye kadar bu hastalıkla mücadele etmek zorunda olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Tosun, yaptığı açıklamada, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her 4 kişiden 1'inin hayatının bir döneminde Hepatit B virüsüyle karşılaştığını ifade ederek, böylesi yaygın bir hastalık tehdidine karşı yapılması gerekenin bir sağlık kuruluşuna başvurup, ücretsiz olarak Hepatit B aşısı olmaktan geçtiğini söyledi.

Yapılan ilk doz aşının ardından ikinci aşının bir ay, üçüncü dozun ise 6 ay sonra yapıldığına işaret eden Doç. Dr. Tosun, “Bir kez Hepatit B aşısı olan kişiler ölünceye kadar bir daha bu hastalığa yakalanmıyor. Aşı olmadığı için hastalığa yakalanan kişiler ise ölünceye kadar her ay bu hastalıkla mücadele etmek zorunda. Aşının devlete olan maliyeti bir lira. Ancak aşı yaptırılmadığı için virüs bulaşan hastaların devlete aylık tedavi maliyeti ise bin lirayı buluyor” dedi. Hepatit B aşısının önemi konusunda düzenli bilinçlendirme faaliyetlerinin sürdürüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Tosun, şöyle konuştu:

“Vatandaşlara çağrıda bulunarak 'gelin sizi bedava aşılayalım' diyoruz. Özellikle hamilelerin basit bir test sonrasında aşı yaptırması gerekir. Eğer taşıyıcıysa basit bir serumla bebeği hastalıktan kurtarmak mümkün. Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. İnsanların bu hastalıktan korunmasını istiyoruz. Bulaştırıcılığı AIDS'ten daha yüksek olan Hepatit B'den basit bir aşıyla korunabiliriz. Hepatit B'nin aşısı var ancak AIDS'in aşısı yok. Sağlık Bakanlığı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin ortak yürüttüğü projeyle cinsel yolla ya da kesik, açık yara, yanık, dövme, piercing, kulak delme gibi işlemlerle kolaylıkla bulaşabilen Hepatit B konusunda vatandaşları duyarlı olmaya çağırıyoruz. Günümüzde kronik hepatitlerin modern tedavisi başarıyla uygulanıyor. Bu hastalıklardan korunmak için harcanan zaman ve maliyet, söz konusu hastalıklar ve beraberinde gelen sorunların takibi ve tedavisine oranla çok daha ucuz ve etkili.”

Hepatit B gizli tehlike

Doç. Dr. Tosun, dünyada her yıl 1 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirdiği, Türkiye'de ise yaklaşık 4,5 milyon insanın taşıyıcı olduğundan habersiz yaşadığı Hepatit B'nin, Türkiye açısından gizli tehlike olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Karaciğere etki eden Hepatit B mikrobunun zaman içinde kronikleşmesi durumunda karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Tosun, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemizde her yıl 5 bin kişi karaciğer kanserinden, 10-15 bin kişi ise siroz ve siroza bağlı sorunlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Hepatit C hastalığının halen etkili bir aşısı yok. Ancak Hepatit B hastalığından korunmak için son derece etkili ve güvenilir aşılar, 1982 yılından bu yana kullanılıyor. Hepatit B aşıları Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı tarafından aile sağlığı merkezlerinde, sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yapılıyor. Hepatit B virüsü, vücuda ne kadar erken girerse kronikleşme riski o kadar yüksek. Özellikle bebekler ve küçük çocuklar uygun şekilde aşılanarak Hepatit B hastalığından korunmalı.”

Doç. Dr. Tosun, Hepatit B virüsünün, kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığını, kesik, açık yara, yanık gibi deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda ise bulaşma riskinin arttığını, virüsün hamilelik sırasında anneden bebeğe geçtiğini belirterek, çok eşlilik ve cinsel ilişki, steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan diş tedavileri, berberlerde aynı jilet ve usturanın birden fazla kişiye kullanılması, steril olmayan malzemelerle yapılan manikür, pedikür, dövme, piercing, kulak delme, toplu sünnet işlemleri, kan kardeşliği, alın veya ense kestirme işlemi ile aynı enjektörün birden fazla kişinin kullanılmasıyla bulaşabildiğini sözlerine ekledi.
http://www.hurriyet.com.tr/yasasinha...43.asp?gid=245
26-12-2010 22:29:24 katiphan #

Cevap: Aşısı bir, ilacı bin lira

Allah her türlü hastalıklardan korusun...




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.