Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

Boşanmanın Tenfizi Davası Hangi Mahkemede Görülür? Bu dava Çekişmeli Bir Dava Mıdır?

08-11-2010 20:12:32 Koçarslan #

Boşanmanın Tenfizi Davası Hangi Mahkemede Görülür? Bu dava Çekişmeli Bir Dava Mıdır?

Soruyu başlıkta kısaca özetledim.

Birinci soru: Boşanmanın tenfizi davası hangi mahkemede açılır? Asliye hukuk mahkemesi mi yoksa aile mahkemesi mi?

2003 senesinde çıkan 4787 sayılı aile mahkemeleri kanunu 4. maddesinde, "20/05/1982 tarihli ve 2675 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanuna göre aile hukukuna ilişkin yabancı mahkeme kararlarının tanıma ve tenfizi"ni aile mahkemelerinin görevlerinden saymıştır. Ancak 2007 senesinde çıkan 5718 sayılı MÖHUK, "Tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir" diyor ve boşanmanın tenfizine ilişkin aile mahkemelerine ilişkin herhangi bir hüküm getirmiyor.

Sonraki kuralla önceki kural arasında çatışma olursa sonraki kural uygulanır. Genel bir hükümle özel bir hüküm arasında ihtilaf olursa özel hüküm uygulanır. Eğer genel hüküm önce, özel hüküm sonra çıkmışsa yine özel hüküm uygulanır. Peki ya özel hüküm önce genel hüküm sonra çıkarsa ne yapılacaktır? Hiç şüphesiz tenfiz kararını asliye hukuk mahkemesinin vermesi genel, aile hukukuna ilişkin tenfiz kararlarını aile mahkemelerinin vermesi özel hükümdür. Fakat özel hüküm 2003'te genel hüküm 2007'de çıkmıştır. Şimdi bu dava hangi mahkemede görülmelidir?

İkinci Soru: Boşanmanın tenfizi çekişmeli bir dava mıdır? Yani mahkemeye başvuru dilekçesi verilirken, dilekçede "davalı" bir taraf gösterilmeli midir?
08-11-2010 20:54:55 Av.Engin Oğuz #

Cevap: Boşanmanın Tenfizi Davası Hangi Mahkemede Görülür? Bu dava Çekişmeli Bir Dava Mıdır?

Yabancı mahkemelerce verilen kesinleşmiş mahkeme kararlarının tenfizi Türkiye'de Aile Mahkemelerinin görev alanındadır.
Hasımlı bir davadır. Yani tenfiz talebinde bulunan davacı, ve boşanılan eş davalı olarak yer alacaktır.
08-11-2010 21:47:39 Av.İlknur Sezgin Temel #

Cevap: Boşanmanın Tenfizi Davası Hangi Mahkemede Görülür? Bu dava Çekişmeli Bir Dava Mıdır?

Engin bey'e aynen katılıyorum.

Tenfizle ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
09-11-2010 03:56:00 Koçarslan #

Cevap: Boşanmanın Tenfizi Davası Hangi Mahkemede Görülür? Bu dava Çekişmeli Bir Dava Mıdır?

Öncelikle sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim. Ortada hem "genel hüküm-özel hüküm" hem "önceki kural-sonraki kural" çatışması olduğu için işin içinden çıkamamıştım. Gerçi biz milletlerarası özel hukuk dersini iki sene sonra göreceğiz, ama konu önüme tesadüfen çıktığı için ilgilendim. Bu arada verdiğiniz yanıt doğrultusunda bir Yargıtay kararı buldum:

Alıntı:

Yargıtay Kararı

2. Hukuk Dairesi 2008/6987 E.N , 2008/10100 K.N.

İlgili Kavramlar

GÖREVLİ MAHKEME
YABANCI MAHKEME KARARLARININ TANINMASI
YABANCI MAHKEME KARARLARININ TENFİZİ

Özet
AİLE HUKUKU'NA İLİŞKİN YABANCI MAHKEME KARARININ TANINMASI VE TENFİZİ, AİLE MAHKEMESİNİN GÖREVİNE GİRMEKTEDİR.


İçtihat Metni

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü.

Dava, yabancı mahkemece verilen boşanma kararının tanınması isteğine ilişkindir. 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'un 4/2. maddesi gereğince, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'a göre Aile Hukuku'na ilişkin yabancı mahkeme kararının tanınması ve tenfizi, Aile Mahkemelerinin görevine girmektedir. 4787 sayılı Yasa'daki bu özel hüküm, sonradan 12.12.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5718 sayılı Yasa ile ilga edilmiş değildir. Bu açıklamalar karşısında; davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakılması gerekirken, bu husus düşünülmeden Asliye Hukuk Mahkemesi olarak yargılamaya devam edilip yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

Sonuç: Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen sebeple (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 08.07.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.