Alıntı:
Nuri Alpak rumuzlu üyeden alıntı
Yolcu taşıma ruhsatı olmayan bir araç ile bir grup ögrenciyi bir yere götürürken bir trafik kazası sonucu ögrencilerden 2 tanesi olay yerinde ölüyor , 1 tanesi agır şekilde yaralanıyor.Şoför aracın sahibi degil. Trafik polisleri kazada diger araç ile bu aracın suç oranını %50 ye %50 olarak tespit ediyor.
burada şoförün durumu ne olur? nasıl bir ceza alır?
Aracın yolcu taşıma ruhsatı olmaması verilecek cezaya etki etmeyeceği gibi,aracı idare eden kişinin aracın sahibi olmamasıda etki etmez.
Olayda kesin olan şey kusur oranının dağılımının kusurlu olduğudur.%50-%50 kusur oranını denk getirebilmek ne kadar zor ise bunu vermekte o kadar zordur.Fakat kolluk büyük bir başarı göstererek kusur oranını denk getirmiştir.Kusur dağılım oranında hata olduğundan konunun bilirkişi tarafından incelenmesi gerektiği açıktır.
Aracın mal sahibi yolcu taşıma ruhsatı olmadığı için ayrıca cezalandırılacağı gibi,hangi aracın olduğunu söylemek zor detayları bilmeden fakat kazaya karışan araçlardan birinin sürücüsü tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebep olmaktan dolayı yargılanacaktır.Fakat aracın yolcu taşıma ruhsatının olmaması yargılanacak kişinin araç sürücüsü olduğunu göstermez.Sürücünün ehliyeti bile olmasa yargılamaya etki edecek nokta kusur oranıdır.
Konuyu başlatan üye forumun katılımcı üyesi ise mevcut konuyu detaylandırabilirse yorum yapmak daha kolay olacaktır.
Bazı yorumlarımda da belirttiğim üzere aracın ruhsatsız olması,çalıntı olması,başkasının üzerine olması,banka tarafından araç üzerinde tedbir olması gibi durumlar kusur oranını etkilemediği gibi verilecek cezada da ilk önce kusur oranı dikkate alınır.Aracın ruhsatsız olması,araç muayenesinin olmaması,zorunlu sigortasının bulunmaması gibi durumlarda da yaptırım uygulanır fakat konunun o anda hangi sebepten yargılandığı önemlidir.
Buradaki konu yaralamalı-ölümlü trafik kazası sonucu ceza davası açılacağı gibi diğer unsurlar (aracın yolcu taşıma ruhsatının olmaması gibi) ayrıca değerlendirilir.