Hukuki NET sitesinde paylaşımda bulunmak, soru sormak ve cevap yazmak için üye olun. Üyelik ücretsizdir.

DANIŞTAY:"Avukat dosyayı incelemek için savcıdan izin almalı."

18-01-2006 23:51:13 Nilgül Saraç #

DANIŞTAY:"Avukat dosyayı incelemek için savcıdan izin almalı."

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Avukatın kollukta bulunan soruşturma dostasını incelemesi için Cumhuruyet savcısının yazılı emrini öngören yönetmelik hükmünün yürütlemsini durdurdu.
Ankara Barosu 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren "Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğin"nin, "Müdafinin soruşturma evrakını incelemesi" başlıklı 22.'ni maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Kollukta bulunan soruşturma dosyası için yetkili Cumhuriyet savcısının yazılı emri gerekir" hükmünün iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı.Danıştay 10. Dairesi, koşulları gerçekleşmediği için sözkonusu hükmün yürütmesini durdurma istemini bire karşı 4 üyenin oyuyla reddetmişti. Ankara Barosu bu karara itiarz ederek, söz konusu hükmün yürütmesini durdurulmasını istedi.

Danıştay İdari Dava Daireleri kurulu, itirazı kabul ederek, dava konusu yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu.Kurul, 1 haziran 2005'te yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanun'nun (CMK) 153.ncü maddesinin yönetmelik hükmündeki gibi bir sınırlama öngörmediğini işaret etti. Danıştay 10. Dairesi yönetmelik hükmünün iptal istemini daha sonra esastan karara bağlayacak.

Kaynak: Ankara Barosu "Barohafta" haber bülteni.
20-01-2006 21:34:37 omercelikkol #
Gayet güzel haber. Artık idarenin kanunla verilen hakları yönetmelikle kısıtlama huyundan vazgeçmelidir. Eğer hukukun üstünlüğüne inanıyorsa.
22-01-2006 16:34:11 yyln #
Peki, bundan sonra avukatın kollukta bulunan dosyayı incelemesi mümkün olabilecek mi?
Şöyle ki, Avukatın bu yöndeki istemine rağmen, soruşturmanın gizliliği ilkesi gerekçe gösterilerek, kollukta bulunan dosyanın incelenmesine izin verilmemesi halinde yapılabilecek işlemler neler olabilir?
22-01-2006 19:30:22 omercelikkol #
"Peki, bundan sonra avukatın kollukta bulunan dosyayı incelemesi mümkün olabilecek mi?
Şöyle ki, Avukatın bu yöndeki istemine rağmen, soruşturmanın gizliliği ilkesi gerekçe gösterilerek, kollukta bulunan dosyanın incelenmesine izin verilmemesi halinde yapılabilecek işlemler neler olabilir? " diyorsunuz.

Yasa maddesi gayet açık. Müdafi dosyayı inceler eğer savcı dosya içeriğinin incelenmesi veya belgelerden örnek alınmasının soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebileceğini düşünüyorsa, mahkemeye başvurabilir ve ancak mahkeme kararıyla kısıtlanabilir. Zaten ispat yükü savcınındır, Müdafinin değil. Sizin birşey yapmanıza gerek yok. Gidip isteyeceksiniz, bu kadar basit.

Müdafiin dosyayı inceleme yetkisi

Madde 153 #8211; (1) Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.

(2) Müdafiin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, sulh ceza hâkiminin kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilir.

(3) Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adlî işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında, ikinci fıkra hükmü uygulanmaz.

(4) (Değişik: 25/5/2005 - 5353/23 md.) Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilir; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilir.

(5) Bu maddenin içerdiği haklardan suçtan zarar görenin vekili de yararlanır.

22-01-2006 22:58:30 yyln #
İşin pratiğine dönülecek olursa; avukatın kolluktaki dosyayı inceleme talebinde bulunduğunda, öncelikle talebini yazılı yapması istenebilir. Yazılı talep yapıldığında ise, soruşturmanın amacının tehlikeye düşebileceği kolluk tarafından savcılığa bir yazıyla bildirilir. Savcılık da yetkili mahkemeye başvurur. Sonuçta savcılığın bu yöndeki istemi ret edilecek olursa, müdafi dosyayı inceleyebilir.
Ancak, tüm bu işlemler için geçen süre, kamu davası açılıncaya kadar uzayacak olursa ne olur?
22-01-2006 23:05:27 omercelikkol #
madde 153 (4) (Değişik: 25/5/2005 - 5353/23 md.) Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilir; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilir.
23-01-2006 21:10:06 yyln #
Alıntı:

iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten
sonra sorun yok. Sorun, bunun öncesinde ne yapılabileceği ile ilgili...
24-01-2006 09:26:21 omercelikkol #
Danıştay İ.D.D.K. Yönetmeliğin 22.maddesinin birinci fıkrasında geçen "Kollukta bulunan soruşturma dosyası için yetkili Cumhuriyet savcısının yazılı emri gerekir." ibaresinin yürütülmesinin durdurulması kararı verdiği için hukuken bu cümlenin uygulanma şansı yok. Ama birinci cümle hala yürürlüktedir. "Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir." Bu yüzden müdafii soruşturma evresindeki dosyayı inceleyebilir. Eğer Müdafiîn dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise, Cumhuriyet savcısının talebi üzerine, sulh ceza hâkiminin kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilir.




™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.

♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.

Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.

Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi vd.

® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir.

‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.

📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.